Știri

SPITALELE DIN ROMANIA PLINE CU PACIENTI COVID PE FONDUL REFUZULUI LA SCARA LARGA A VACCINULUI.

Scris de Daniel Solheim

Bucuresti, 23 septebrie (REUTERS) – Dupa trecerea prin trei valuri ale pandemiei COVID-19 fara sa se imbolnaveasca, Roxana Pascu (55 ani) s-a gandit ca este suficient de sanatoasa ca sa reziste virusului si a refuzat sa se vaccineze.

Acum, Pascu, care detine o mica afacere, este una din din cei aproximativ 1040 de pacienti COVID-19 care se afla in terapie intensiva in Romania, unde cazurile s-au mai mult decat dublat fata de saptamana trecuta, iar paturile din ATI au devenit periculos de putine.

Cu a doua cea mai mica rataa de vaccinare din Uniunea Europeana, Romania se pregateste pentru valul al patrulea al pandemiei, care pare sa copleseasca spitalele unde personalul medical este deja la limita puterilor.

„M-am gandit ca daca am trecut prin trei valuri fara sa ma infectez, voi putea trece prin inca unul, fara vaccin” a spus Pascu, cu o voce slaba pentru ca abia putea sa vorbeasca.

In timp ce Uniunea Europeana a vaccinat complet 72 la suta din populatia adulta, Romania a reusit doar 34 %, dezvaluind o neincredere mare in institutiile statului, campanii de dezinformare, o infrastructura rurala saraca si o educatie slaba in ce priveste vaccinul.

Guvernul, care a relaxat restrictiile in ciuda ratei mici de vaccinare, a ratat targetul de a vaccina 10 milioane de cetateni pana in septembrie, doar 5 milioane fiind inoculati. Aproximativ 40 % din staff-ul medical si cadrele didactice nu sunt vacciante iar autoritatile nu au impus vaccinarea acestora.

Miercuri, Romania mai avea doar 32 de paturi la terapie intensiva la dispozitie, si avea dificultati de a mai adauga la numarul lor datorita lipsei de personal medical. Rata zilnica de infectii se apropie de 10.000 iar oficialii autoritatilor de sanatate au estimat ca in aceasta luna Romania va putea avea o crestere a ratei de infectii cu pana la 15.000 -20.000 de cazuri pe zi in Octombrie.

A general view of the mobile intensive care unit (ICU) being prepared to receive coronavirus disease (COVID-19) patients at Marius Nasta Institute of Pneumology in Bucharest, Romania, September 22, 2021. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS
Sectia mobila de terapie intensiva pregatita sa primeasca pacienti covid-19 la Institutul Marius Nasta, Bucuresti, 22. septembrie 2021

In capitala Bucuresti, Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumologie Marius Nasta a incercat sa gaseasca personal sanitar pentru o sectie mobila de terapie intensiva.

„In acest moment am mari probleme cu deschiderea acestei sectii pentru cu pot lucra fara personal”

Morga institutului a ajuns la capacitate maxima si se incearca inchirierea unor frigidere mortuare, a spus ea.

An ambulance driver  wearing Personal Protective Equipment (PPE) looks inside the COVID-19 ward at Marius Nasta Institute of Pneumology in Bucharest, Romania, Wednesday, 22 September 2021. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

„Sunt speriata pentru ca nu situ cat de mult putem ajuta daca nu suntem suficient de multi” a spus Anita Timofte, asistenta medicala sefa a sectiei de ATI. „Ma … tem ca nu vor fi suficiente locuri pentru cati oameni vor avea ghinionul sa se imbolnaveasca”.

Restrictii precum stare de urgenta in weekend au fost reintroduse in orase si sate cu numar mare de infectari. Scolile trec in numar tot mai mare la invatamant online.

Pe langa eforturile de a procura mai mult personal sanitar si mai multe patru, oficialii planuiesc sa trimita echipaje mobile de vaccinare la scoli si au introdus o loterie cu vouchere si premii in bani pentru stimularea vaccinarii.

„Ceea ce este esential, este sa fim in stare sa acordam ingrijire medicala specializata celor care au nevoie. Resursele umane este ceea ce ne limiteaza” a spus ministrul adjunct al sanatatii, Andrei Baciu.

In ce o priveste pe Pascu, ea planuieste sa se vaccineze dupa ce se va face bine. La fel face si Raul Adin, un pacient de 20 de ani care se lupta sa respire cu ajutorul unui respirator.

A nurse, wearing Personal Protective Equipment (PPE), adjusts the mask that helps Raul Adin, 20, breathe, in the ICU unit for coronavirus disease (COVID-19) patients at Marius Nasta Institute of Pneumology in Bucharest, Romania, September 22, 2021. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS
O asistenta medicala in echipament de protectie ajusteaza masca care il ajuta pe Raul Adin (20 de ani) sa respire, la sectia ATI pentru pacienti covid-19 a institutului Marius Nasta.

„Ma voi vaccina 100%” a spus el.

Raul Adin, 20, lays in an intensive care unit (ICU) bed while a nurse wearing Personal Protective Equipment (PPE) performs her duty at Marius Nasta Institute of Pneumology in Bucharest, Romania, September 22, 2021. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS
Raul Adin (20 de ani) este internat la sectia ATI , Institutul Marius Nasta, Bucuresti, Romania, 22. septembrie 2021.

Articolul a fost tradus din limba engleza iar sursa o gasiti aici:

Romanian hospitals fill up with COVID patients amid widespread vaccine refusal

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu