Altele Știri

Stiri – 04.08.2021

Scris de Daniel Solheim
SAPTE REGIUNI SUEDEZE SUNT IN PERICOL SA PRIMEASCA REGIM DE CARANTINA

Noi cifre de la Folkhälsmyndigheten (FHI Suedia) arata ca sapte regiuni pot trece de la verde la portocaliu cu incepere de luni, conform statisticii VG.

Asta inseamana ca doar persoanele cu vaccinare complet sau care au trecut prin covid-19 in ultimele sase luni vor fi scutite de carantina la intrare in Norvegia venind din aceste regiuni.

Iata regiunile care pot deveni portocalii de luni:

  • Norbotten
  • Södermanland
  • Värmland
  • Västerbotten
  • Västmanland
  • Västra Gotaland
  • Östergotland

In plus, Godland si Halland sunt in pericol de a trece de la portocaliu la rosu, dar asta nu implica modificari pentru calatori inca.

sursa: vg.no

475 de cazuri noi de infectie inregistrate in ultima zi – 66 in Oslo

In ultima zi au fost inregistrate 475 de cazuri de infectie Corona in Norvegia. Asta inseamna cu 165 mai multe decat media ultimelor sapte zile, care era la 310.

Conform statisticii VG, aceasta cifra este cea mai mare inregistrata din 26 mai incoace.

Luni au fost inregistrate 311 de cazuri noi, duminica erau inregistrate 240.

Trendul de infectii inregistrate este, conform statisticii VG, in crestere.

43 de municipalitati au un trend al infectiilor in crestere.

In total au fost inregistrate 138.740 de cazuri de infectie confirmate in Norvegia, de la inceputul pandemiei.

In Oslo au fost inregistrate marti 66 de cazuri noi de infectie. Luni au fost inregistrate 72 de cazuri.

sursa: vg.no

Noi restrictii in zonele turistice din Franta in urma cresterii diseminarii virale

Pe isula Corsica a fost implementat un plan de criza in urma declansarii celui de-al patrulea val de infectii care afecteaza Franta. Masurile au fost implementate in mai multe regiuni de coasta.

Pe insula Corsica, autoritatile au marit capacitatea sectiilor de terapie intensiva pentru pacienti cu covid-19 si au mobilizat personal de sanatate.

In Bastia, unul din cele doua orase mai mari ale insulei, capacitatea spitalelor a depasit deja 79 la suta.

A fost impusa purtarea mastii de protectie in cele mai mari orase din Corsica, insula care este o destinatie populara, inca de la mijlocul lui iulie.

Situatia diseminarii virale se leaga de sosirea turistilor spre sfarsitul lui iulie, weekendul trecut peste 130.000 de turisti au vizitat insula, conform agentiei de presa AP.

Cea mai mare parte a zonelor de coasta din Franta au reintrodus obligiativitatea purtarii mastii de protectie intr-o incercare de a incetini diseminarea virala. In urma cu doua luni, aceasta masura fusese indepartata de catre autoritatile centrale.

Masurile vin a doua zi dupa ce, in Guadeloupe, un alt teritoriu francez, a impus masuri de urgenta partiale, dupa o crestere „catastrofala” a numarului de cazuri de infectie.

Printre altele, a fost introdusa starea de urgenta pe timpul noptii. Si insula Reunion a implementat stare de urgenta partiala.

Intr-o sedinta cu grupul de actiune corona al guvernului, condusa de prim-ministrul Jean Castex, a fost luata deecizia ca armata sa se ingrijeasca pentru ca teritoriile sa aiba la dispozitie mai multe locuri de terapie intensiva. Guvernul a introdus, in acelasi timp, o serie de masuri care sa sprijine personalul medica, care trebuie sa se pregateasca pentru un numari mai mare de pacienti in spitale.

In toata Franta, numarul de internari in urma infectiilor cu tulpina delta este in crestere, arata cifrele furnizate de autoritati. Numarul pacientilor care se afla in sectiile de terapie intensiva a crescut la 1331 fata de 978 cati erau inregistrati cu o saptamana in urma.

sura: vg.no

Primul test NIPT efectuat la o clinica privata

La un an dupa ce mult-discutatul test NIPT a devenit legal pentru toate femeile insarcinate, a fost efectuata prima testare la o clinica privata.

Spesialsenteret for kvinner – Centrul de specialitate pentru femei de la Jessheim a fost prima clinica privata care a efectuat o testare NIPT la o femeie in afara spitalelor publice, anunta NRK. Testul a a vut loc luni.

– Nu sarbatorim cu prajitura. Este o procedura obisnuita si doar o mica parte a diagnosticarii fatului care se face la noi, spune ginecologul si obstetricianul Martin Lundring in dialog cu canalul de televiziune.

Testul NIPT este o analiza de sange prelevata devreme in timpul sarcinii care poate arata daca fatul are devieri cromozomiale care, de exemplu pot provoca sindromul Down. Testul a fost interzis , cu unele exceptii, pana in iulie anul trecut, cand noua lege a biotehnologiei a fost adoptata in Parlamentul norvegian.

In urma acestei legi, toate femeile insarcinate au voie sa faca acest test si toate clinicile private au voie sa il ofere. Testul este, in continuare, gratuit pentru femeile insarcinate cu o varsta peste 35 de ani, care fac testul la un spital public.

Trei clinici din Norvegia au primit voie sa ofere testul, in timp ce 19 au depus cerere pentru asta, mai relateaza NRK.

sursa: vg.no

SUA: O noua interdictie de 60 de zile impotriva evictiilor

Americanii au fatorii de mai multe miliarde de dolari in chirii neplatite in timpul pandemiei, informeaza The New York Times. 3,6 milioane de americani risca evictia din casele lor.

Legea care a decis protejarea acestora impotriva evictiei in timpul pandemiei a fost valabila doar pana in 31. iulie.

Miercuri, Guvernul SUA a informat ca prelungeste aceata interdictie impotriva evictiilor pana in 3. octombrie, scrie publicatia The Guardian.

Presedintele Joe Biden, recunoaste insa ca aceasta prelungire poate fi neconstitutionala, conform publicatiei The Washington Post.

Interdictia temporara imptriva evictiilor va impiedica efectuarea acestora in state cu „nivel semnificativ si ridicat” al virusului Corona si va acoperi zone in care locuieste 90 la suta din populatia americana.

sursa: vg.no

Sistemul de sanatate norvegian ocupa un loc fruntas intr-un sondaj international

Conform unui proaspat sondaj efectuat de „The Commonwealth Fund”, sistemul de sanatate norvegian este cel mai bun, comparat cu sistemele de sanatate din alte zece tari vestice.

Pe locul al doilea si al treilea se afla Olanda si Australia.

La capatul clasamentului se afla SUA. Tara are cele mai proaste punctaje la patru din cinci categorii.

38 la suta din persoanele americane care au raspuns la sondaj au exprimat ca nu au avut bani pentru tratamentul recomandat in ultimul an. In Norvegia, acest procent este la 8 la suta.

63 la suta din medicii americani care au participat la sondaj au exprimat faptul ca, pe langa munca de birou , printre altele in legatura cu asigurarile de sanatate, ocupa o mare parte din timpul pe care acestia l-ar putea folosi pentru pacienti. In Norvegia, 8 la suta dintre medici au raspuns la fel.

In acelasi timp, Norvegia este pe locul al 8. lea, urmata doar de Noua Zeelanda, Canada si SUA in ce priveste diferentele conditionate de venituri in tratamentul medical.

Si la categoria procesului de tratament, care include tratamentul preventi, sigur si coordinat, pe langa implicarea pacientului si a tine cont de preferintele sale, Norvegia se claseaza pe locul 8.

Sursa: vg.no

17 cazuri noi de infectie in Stavanger – 9 in Sandnes

In ultima zi, municipalitatea din Stavanger a inregistrat 17 cazuri noi de infectii cu virusul Corona. Municipalitatea Sandnes a inregistrat noua cazuri.

Sase din cazurile inregistrate in Stavanger provin din calatorii in strainatate, 10 sunt contacti apropiati iar un caz de infectie are sursa necunoscuta, informeaza municipalitatea.

Din cele noua cazuri inregistrate in Sandnes in ultima zi, patru se datoreaza calatoriilor in strainatate, patru sunt contacti apropiati, iar pentru un caz inca se continua cartografierea.

Celelalte doua municipalitati din zona Nord-Jæren, Randaberg si Sola, nu au inregistrat cazuri de infectie in ultima zi, anunta publicatia Stavanger Aftenblad.

Municipalitatea Strand raporteaza 3 cazuri de infectie in ultima zi, in timpce ce municipalitatea Time raporteaza 1 caz.

sursa: vg.no

47 de cazuri de infectie in Bergen – Ingrijorator

Miercuri au fost inregistrate 47 de cazuri noi de infectie in Bergen. 17 din cazuri au o sursa necunoscuta, in timp ce pentru 12 din cazuri situatia nu este clarificata, a anuntat municipalitatea intr-un comunicat de presa.

Astfe, municipalitatea continua sa inregistreze un numar mare de persoane infectate. Marti au fost inregistrate 48 de cazuri iar in weekend cifrele au fost ceva mai mici.

– Sunt in continuare cifre mari. Azi este ingrijorator sa vedem o crestere a diseminarii virale printre adolescenti – pe langa faptul ca diseminarea virala continua printre adultii mai tineri, spune medicul sef responsabil cu prevenirea infectiilor , Kjell Haug.

El mai adauga:

– Este un lucru pozitiv ca atat de multi din locuitori se testeaza. Vreau sa reamintesc tuturor ca poate fi un lucru bun sa te testezi daca ai simptome sau ai fost expus la risc de infectie. Acest lucru este valabil si daca esti vaccinat.

sursa: vg.no

Infectii corona la noua centre de ingrijire a varstnicilor in Bergen

In momentul de fata sunt inregistrate cazuri de infectii cu virusul Corona la noua centre de ingrijire a varstnicilor in municipalitatea Bergen, informeaza Bergens Tidende miercuri.

In total sunt trei rezidenti ai centrelor si zece angajati infectati in municipalitate.

In plus, 28 de persoane au fost in carantina de infectie pana marti seara.

– Este evidenta ca suntem ingrijorati de cresterea nivelului de diseminare virala in Bergen. Vedem ca asta duce la o crestere a diseminarii si in centrele de ingrijire, a spus directorul instiutional Anita Wöbbeking Johansen care lucreaza in cadrul municipalitatii Bergen.

sursa: vg.no

Patru cazuri noi de infectie depistate in Årdal : – Situatie neclara

Patru persoane au testat pozitiv cu virusul corona miercuri in municipalitatea Årdal. Asta duce numarul de cazuri din focarul depistat in weekend la zece. Toate cazurile au fost depistate prin test rapid, informeaza managerul municipal pentru Sanatate si ingrijire, Megte Hestetun Berg in dialog cu VG.

Mai mult, a fost depistat un alt caz de infectie in alta municipalitate, caz care se leaga de focarul de la Årdal.

– Echipa de cartografiere lucreaza acum extins si descopera noi contacti apropiati in Årdal. Situatia este neclara. In plus au fost descoperiti contacti apropiati in Lærdal, cara au fost testati si contacti apropiati si in Luster, anunta cele doua municipalitati pe site-urile proprii miercuri.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu