Știri

Stiri – 19.08.2021

Scris de Daniel Solheim
FHI: Rata de incidenta in Oslo este estimata la 2,31

Rata de incidenta din 15 iulie incoace este la 2,31 in Oslo cu o marja de eroare intre 1,85 si 2,71, scrie FHI in ultimul raport de modelare.

Rata de incidenta sau cifra de reproductie a virusului este o valoare estimata a numarului de persoane care pot fi infectate de catre o singura persoana infectate. Daca R este >1 (mai mare decat valoarea 1) atunci inseamna ca o persoana infectata va infecta in medie mai mult decat o persoana.

In raport, FHI scrie ca noua din 11 judete in Norvegia au un trend in crestere al infectiilor cu o rata de incindenta (R) peste 1. Doar doua judete, Vestfold si Telemark si Innladet au un estimat al R sub 1, si prin urmare, un trend in scadere al numarului de infectii.

La nivel national, R este estimat la 1,16 din 21. iulie.

In urma faptului ca societatea s-a redeschis treptat, era de asteptat ca cifrele de infectie sa creasca. O mare parte a populatiei care este in grupele de risc este acum vaccinata si numarul persoanelor internate in spitale este deocamdata stabil. De aceea putem suporta mai multa diseminare virala in socieate, conform FHI.

sursa: vg.no

612 Cazuri de infectie inregistrate ieri

Ieri au fost inregistrate 612 cazuri de infectie cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 75 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile.

Trendul numarului de infectii este, conform statisticii VG, in crestere. In total, 67 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere al infectiilor.

In Oslo au fost inregistrate 143 de cazuri noi de infectie ieri. Asta inseamna o crestere cu 39 de cazuri fata de ziua anterioara. Media ultimelor sapte zile este de 107 cazuri.

In total, 146.373 de norvegieni au fost confirmati infectati de la inceputul pandemiei pana acum, conform statisticii VG.

70.03 la suta din populatia Norvegiei a primit pana acum cel putin o doza de vaccin, in timp ce 42,59 la suta au vaccinare completa.

sursa: vg.no

Haiti corecteaza numarul mortilor in urma cutremurului

Numarul mortilor in urma cutremului de pamant care s-a produs sambata in Haiti, a ajuns la 2189, arata ultimele cifre ale autoritatilor din Haiti.

Actualizarea din noaptea spre joi, ora Norvegiei, este o crestere cu 1941 de morti fata de ziua anterioar. Numarul de raniti a fost corectat de la aproape 10.000 la 12.000 de persoane.

Peste 7000 de case sunt distruse si peste 12.000 de cladiri sunt afectate. In total, aproximativ 30.000 de persoane au ramas fara acoperis deasupra capului. Scoli, biserici si cladiri cu birouri au fost, de asemenea, distruse sau afectate in cutremur.

Haiti a fost afectata de un puternic cutremur de pamant, cu a magnitudine de 7,2, sambata dimineata.

Doar trei zile mai tarziu, in timp ce se efectuau actiuni de salvare a supravietuitorilor, furtuna tropicala „Grace” s-a abatut asupra insulei, astfel incat actiunile de salvare au fost intrerupte din cauza ploilor torentiale.

Haiti se lupta cu o pandemie scapata de sub control, infractionalitate ridicata si o noua criza politica, declansata in urma asasinarii presedintelui tarii in iulie.

Tara, care este una din cele mai sarace din Vestul lumii, are inca probleme cu urmarile cutremurului din 2010 care a lasat capitala Port-au-Price aproate in totalitate in ruine si a luat 200.000 de vieti.

sursa: vg.no

Bergen incepe cu vaccinare drop-in (fara programare)
Joi, angajatii scolilor si gradinitelor din Bergen, care inca nu au schema de vaccinare competa, vor avea posibilitatea de a primi rapelul primii, fara sa fie nevoie de programare. Joi, saptamana viitoare, oferta va fi disponibila pentru toti locuitorii orasului.

Bergen ofera joi angajatilor scolilor si gradinitelor, posibilitatea de a se prezenta la vaccinare impotriva covid-19 fara programare in prealabil. Peste o saptamana, toti locuitorii orasului Bergen vor avea aceasta posibilitate.

Bergen primeste peste 57.000 de doze de vaccin saptama viitoare, relateaza Bergens Tidende. Joi si sambata, angajati ai scolilor si gradinitelor, care inca nu au vaccinare completa, vor putea fi vaccinati fara programare.

Oferta se extinde joi , 26. august, pentru a fi valabila pentru toti locuitorii orasului. Persoanele care vin la vaccinare sunt rugate sa aiba cu sine un formular completat.

– Suntem pe cale sa intram intr-o faza foarte intensa a vaccinarei. In timpul care ne sta inainte vom avea livrari mai mari de vaccin, ceea ce face sa putem vaccina mai multi, a spus consilierul municipal Beate Husa la o conferinta de presa miercuri, relateaza Bergens Tidende.

Municipalitatea spera sa isi atinga targetul de a completa vaccinarea pentru 90 la suta din locuitorii orasului, cu varsta peste 18 ani, in cursul a sase saptamani. Peste 140.000 de locuitori ai orasului Bergen aveau miercuri vaccinarea completa.

Cifrele de infectie in oras au fost stabile in ultima saptamana.

sursa: vg.no

SSB: Numarul nasterilor a crescut cu peste 4 la suta in al doilea semestru al anului

14.578 de copii s-au nascut intre aprilie si iulie anul acesta. Asta inseamna cu 575 mai mult decat in acelasi timp anul trecut, arata cifrele prezentate de Biroul Central de Statistica (SSB).

in 2020 s-au nascut 14.003 copii in al doilea semestru. Cresterea este, astfel, de 4,11 la suta.

– Cresterea numarului de nou-nascuti a inceput deja in decembrie 2020 si a continuat in primele doua semestre ale anului, spune Ane Margrete Tømmerås de la SSB.

I total, populatia Norvegiei este acum peste 5,4 milioane.

In acelasi timp au decedat 9475 de persoane in al doilea semestru. Asta inseamna cu 248 mai putine decat in aceeasi perioada in 2020.

Surplusul de nasteri este astfel de 5100, ceea ce inseamna ca este cel mai mare numar inregistrat in al doilea semestru din 2017 incoace, conform SSB.

sursa: vg.no

Autoritatea pentru controlul finantelor avertizeaza impotriva „Finfluencer”-ilor

Autoritatea pentru controlul finantelor avertizeaza consumatorii in privinta acceptarii consilierii din partea asa-numitilor „Finfluenceri”, adica persoane care influenteaza in mediile sociale recomandand ivestitii cu risc ridicat.

Astfel de investitii contin, printre altele, criptovaluta si actiuni cu pondere (actiuni cu pret ridicat comparat cu castigul real al companiei pentru ca investorii se asteapta la o crestere in viitor, uneori cu multi ani inainte – nota trad).

Grupul tinta al acestor „finfluence”-ri sunt oameni tineri cu interese noi pentru investitii, consemneaza Autoritatea pe site-ul propriu.

– Multi sunt, pe drept, ingrijorat pentru ca asta va face ca consumatorii sa investeasca in produse cu un risc pe care ei nu-l inteleg, doresc, sau pentru care nu au o situatie economica pentru a-l sustine, mai relateaza Autoritatea.

Mai departe, autoritatea subliniaza ca criptovaluta nu este considerata a fi un instrument financiar si ca recomandarile pentru achizitionarea si vanzarea criptovalutie nu sunt, din aceasta cauza, cuprinse in reglementarile de consiliere din legea actiunilor. Astfel de recomandari nu sunt supuse supravegherii Autoritatii de control a finantelor.

Autoritatea avertizeaza la a accepta recomandarile venite din partea persoanelor care nu au competenta necesara, experienta si o pozitie deschisa cu privire la legaturile lor comerciale.

– Indiferent cine iti ofera sfaturi, nu ar trebui sa faci investitii fara ca tu insuti sa intelegi riscul si proprietatile produsului in care investesti, mai adauga autoritatea.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu