Știri

Stiri – 20.08.2021

Scris de Daniel Solheim
FHI A TREBUIT SA INCHIDA COMENTARIILE PE FACEBOOK LA POSTAREA CU PRIVIRE LA RECOMANDAREA VACCINULUI PENTRU GRAVIDE

In urma faptului ca FHI a recomandat, miercuri, vaccinul pentru femeile gravide, a fost necesara inchiderea comentariilor pe Faceebok la anuntul respectiv, relateaza TV2.

– Ieri am vazut ca foarte multi adversari ai vaccinurilr au fost in comentarii si au raspandit neadevaruri despre vaccinuri, teorii conspirationiste si site-uri si surse proaste, a spus medicul sef Margrethe Greve-Isdahl in dialog cu canalul de televiziune.

Ea se teme ca femeile gravide se vor simti in nesiguranta in urma citirii comentariilor.

– Nu ma indoiesc de faptul ca unele pot sa se fi speriat, pentru ca nesiguranta pe care o au poate fi accentuata cand vezi astfel de lucruri, a mai spus ea in dialog cu TV2.

sursa: vg.no

685 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN NORVEGIA

Ieri au fost inregistrate 685 de cazuri noi de infectie in Norvegia, arata statistica VG. Asta inseamna cu 73 de cazuri mai mult decat in ziua anterioara si cu 144 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era la 541.

In Oslo au fost inregistrate 147 de cazuri de infectie ieri.

Asta inseamna cu trei mai mult decat in ziua anterioara si cu 38 mai multe decat media ultimelor sapte zile.

Trendul de infectii inregistrate este in crestere in Norvegia, conform statisticii VG, iar 65 de municipalitati au un trend in crestere al infectiilor inregistrate.

In total, in Norvegia au fost inregistrate 147.058 de cazuri de infectie de la inceputul pandemiei.

70.24 la suta din populatia Norvegiei a primit o doza de vaccin, iar 44,52 la suta au completat schema de vaccinare.

sursa: vg.no

LOCK-DOWN-UL IN NOUA ZEELANDA SE PRELUNGESTE

Masurile severe impuse in Noua Zeelanda vor ramane in vigoare pana cel putin marti, in urma raportarii diseminarii tulpinei delta.

Acest lucru a fost anunta de prim-ministrul Jacinda Ardern vineri.

Autoritatile de sanatate din Noua Zeelanda au inregistrat 11 cazuri noi de infectie cu sursa locala vineri, astfel, numarul total de cazuri in acest focar este de 31 de cazuri.

Cazurile initiale au fost inregistrate in Auckland, dar acum au fost inregistrate trei cazuri si in capitala Wellington. Tara a intrat in lock-down miercuri in urma depistarii a cinci cazuri de infectie cu tulpina delta.

– Nu cunoastem, pur si simplu, amploarea acestui focar de infectie delta. La urma urmei, asta ne arata ca trebuie sa fim precauti, a spus Ardern.

Masurile de lock-down vor fi evaluate, din nou, luni. Toate scolile si afacerile ne-esentiale sunt inchise in conformitate cu restrictiile impuse, in timp ce populatia trebuie sa stea acasa si poate sa paraseasca domiciliul doar pentru ca cumpara alimente, antrenament sau pentru a primi ingrijiri medicale.

Noua Zeelanda are o populatie de aproximativ 5 milioane de locuitori. De la inceputul pandemiei, au fost inregistrate 2580 de cazuri de infectie si 26 de decese.

sursa: vg.no

SPITALELE DIN FLORIDA SUNT PLINE DE BOLNAVI CORONA

Partea de nord-est a statului Florida inregistreaza un focar mare de infectie iar spitalele sunt aproape pline de bolnavi corona.

La cele cinci spitale pe care compania de sanatate Baptist Health le administraza in zona Jacksonville, sunt internati acum 500 de pacienti corona. Acest numar este dublu fata de numarul pacientilor din valul de infectii din iulie anul trecut, iar pacientii sunt tot mai tineri si mai bolnavi.

Tulpina delta se disemineaza rapid in statul Florida iar compania de sanatate se pregateste acum de un curent si mai mare de pacienti.

– Jacksonville este, intr-un fel, un epicentru. Zona asta a avut una din cele mai mici rate de vaccinare iar acum vedem rezultatul, spune Justin Senir de la alianta spitalelor Florida Safety Net Hospital Alliance.

Aproape 38,3 milioane de americani au fost depistati pana acum cu infectie corona, iar pentru aproximativ 643.000 s-a sfarsit cu deces. Asta inseamna 193 de decese la 100.000 de locuitori, in comparatie cu Norvegia care are 15 decese la 100.000 de locuitori.

In Florida au fost inregistate peste 3 milioane de cazuri de infectie si mai putin de 42.000 de decese , ceea ce corespunde cu o rata de 195 de decese la 100.000 de locuitori.

sursa: vg.no

SSB: O CRESTERE USOARA IN ECONOMIA NORVEGIANA IN IUNIE

Redeschiderea Norvegii a dat o crestere usoara a economiei de-a lungul primaverii. Cifrele pentru iunie arata ca economia este la acelasi nivel precum inainte de pandemie.

Cifrele din iunie sunt acum la acelasi nivel precum cele din martie 2020, arata statistica SSB (Biroul central de statistica). SSB crede ca economia norvegiana a depasit nivelul minim.

Activitate din economia norvegiana a crescut cu 0,7 la suta, masurata prin PIB-ul pentru economia continentala.

– Este o piatra de hotar in aceasta perioada neobisnuita in care s-a aflat economia norvegiana din martie 2020 pana acum, a spus Seful sectiei pentru Contabilitatea Nationala, Pål Sletten, in dialog cu site-ul SSB.

Econimista-sefa Kjersti Haugland de la DNB Markets a crezut ca cifele vor arata o crestere mai mare, dar este de acord cu Sletten ca progresul in cel de-al doilea sfert al anului este o piatra de hotar pentru economia norvegiana.

– Asta arata, inca odata, ca recuperarea este in plin mers in economia norvegiana, a spus ea in dialog cu NRK.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu