Știri

Stiri – 20.09.2021

Scris de Daniel Solheim
Doua persoane injunghiate la sediul NAV din Bergen

Conform informatiilor obtinute de VG, un barbat intre 30 si 40 de ani a fost retinut dupa ce doua persoane au fost injunghiate la un birou NAV in centrul orasului Bergen, luni dimineata. Cele doua persoane au fost trimise la spital fara a se cunoaste amploarea ranilor.

– Pe scurt, politia a fost solicitata la 10.02 in legatura cu o injunghiere la Nav Årstad. Pe parcurs a survenit informatia ca faptasul a injunghiat doua persoane si ca respectivul inca se misca prin cladire, spune inspectorul de politie Morten Ørn, la o conferinta de presa, luni la 12.30

Incidentul a fost tratat de politie ca un incident PLIVO – pågående livstruende vold (violenta cu amenintare la viata in desfasurare) . Politia a trimis o alarma tripla, incluzand si pompierii si serviciul de ambulanta, iar politia insasi a ajuns la fata locului dupa patru minute.

Ørn povesteste ca in scurt timp s-a aflat ca faptasul injunghiase doua persoane in incinta birouluui.

Pana in prezent, politia nu poate da comentarii in legatura cu starea persoanelor ranite, care au fost transportate la spitalulu Universitar Haukeland, informeaza Ørn.

Un faptas a fost retinut la scurt timp dupa ce prima patrula a ajuns la fata locului. Conform informatiilor detinute de VG, este vorba de un barbat in varsta de 30-40 de ani.

Respectivul a fost retinut la scurta vreme dupa ce politia a ajuns la fata locului iar ranitii au fost transportati la spitalul Haukeland.

– Este un caz tragic care afecteaza multe persoane, spune inspectorul de poliiti, care subliniaza in acelasi timp ca politia se afla in faza initiala a anchetei si ca nu poate da mai multe comentarii in acest moment.

Seful de operatiuni la fata locului, Synnøve Malkenes, a confirmat anterior ca barbatul va fi audiat in cursul zilei.

Ea informeaza ca politia, la scurta vreme dupa incident, a adunat toti angajatii biroului NAV si alte persoane care erau de fata, dar nu poate sa spuna despre cate persoane este vorba.

Au fost mai multi martori oculari la incindent.

Sursa: vg.no

Castigatorii rosii-verzi ai alegerilor parlamentare anunta eliminarea subventiei pentru HRS*

*Human Rights Service – un site critic la adresa islamului si a imigratiei

Site-ul critic la adresa islamnului si a imigratiei, Human Rights Service, nu va mai primi subventie de la bugetul de stat, anunta politicieni din cele trei partide Ap, SV si Sp.

– Eu ma bucur pentru faptul ca partidele rosii-verzi au fost clare in punctul lor de vedere ca subventia pentru HRS trebuie anulata. In plus, stim ca Venstr, Rosu si MDG sunt si ele impotriva subventiei. Nu mai exista majoritate parlamentara pentru subentia HRS, scrie purtatorul de cuvant in chestiuni juridice si politice, Lene Vågslid catre site-ul Medier24.

Ultima data cand partidele rosii verzi au fost la putere, in 2005- 2013, subventia pentru HRS fusese injumatatita, dar niciodata eliminata. Acum, poate va fi eliminata.

– Toate cele trei partide care fac majoritatea au fost de acord cu taierea subventiei pentru HRS. Acum a sosit timpul ca sa reusim asta. Nu vom subventiona tracasarea minoritatilor, scrie liderul adjunct din partidul SV, Torgeir Knag Fulkesnes.

Purtatorul de cuvant al pardidului Sp, Åslaug Sem-Jacobsen spune ca nu vrea sa dea un pronostic in ce priveste eliminarea subventiei, dar:

– Nu suntem foarte bucurosi de faptul ca guvernul a finantat HRS. HRS sunt prinsi deseori cu erori in faptele pe care le prezinta si nu opereaza la un nivel jurnalistic si etic la care ar trebui sa te astepti de la cei care primesc subventie de stat.

Pfizer: Vaccinul functioneaza pentru copii intre 5 si 11 ani

Pfizer a anuntat luni ca vaccinul lor functioneaza pentru copii cu varste intre 5 si 11 ani si ca vor cere acum omologarea in SUA, relateaza biroul de presa AP.

Compania a testat vaccinul cu doze mai mici, aproximativ o treime din doza care se inoculeaza in mod normal.

– In ciuda cantitatii reduse, copiii au avut o la fel de mare protectie dupa doua doze, precum adolescentii si tinerii adulti, spune BIll Gruber, pediatru si vicepresedinte la Pfizer, in dialog cu AP.

Doza pentru copii a dat efecte adverse asemanatoare sau mai putine efecte secundare decat la adolescenti, precum dureri in brat si febra.

– Eu cred ca am nimerit exact la tinta, spune Gruber.

El spune mai departe ca Pfizer spera sa primeasca o omologare de urgenta pentru utilizarea vaccinului la copii in SUA pana la sfarsitul lui septembrie si ca vor cere omologarea si in UE si Marea Britanie.

SITUATIA CORONA IN NORVEGIA SI IN ROMANIA
🇳🇴 NORVEGIA

Duminica au fost inregistrate 477 de cazuri noi de infectari cu virusul corona in Norvegia.

Asta inseamna cu 423 mai putine decat media ultimelor sapte zile, care era la 897.

Cifra infectarilor a scazut cu 179 fata de numarul raportat duminica trecuta, cand au fost inregistrate 653 de cazuri.

Trendul incidentei infectarilor este, conform statisticii VG, in scadere.

27 de municipalitati au un trend in crestere.

In Oslo au fost inregistrate 161 de infectari ieri. Asta inseamna cu 33 mai putine decat duminica trecuta.

🇷🇴 ROMANIA
Duminica, 19. septembrie:

La nivel national au fost inregistrate 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (Covid-19), care nu au mai avut inainte un test pozitiv.

In intervalul 18.09 – 19.09.2021 au fost raportate 58 de decese (32 barbati si 26 femei).

Din cele 58 de decese:

 • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani,
 • 1 la categoria de vârstă 30-39 ani,
 • 2 la categoria de vârstă 40-49 ani,
 • 4 la categoria de vârstă 50-59 ani,
 • 8 la categoria de vârstă 60-69 ani,
 • 21 la categoria de vârstă 70-79 ani
 • 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

55 din decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.

Numarul total de persoane internate in spital cu Covid-19 este de 7.388. Dintre acestea, 849 sunt internate la ATI

Tin totalul pacientilor internati, 201 sunt minori, 183 fiind internati in sectii si 18 minori sunt internati la ATI.

Poti citi aici BULETINUL DE PRESA – 19.09.2021 ora 13.00 emis de Grupul de Comunicare Strategica

Luni, 20.09.2021

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.342 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În intervalul 19.09.2021 (10:00) – 20.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 78 de decese (43 bărbați și 35 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Din cel 78 de decese

 • 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani,
 • 4 la categoria de vârstă 50-59 ani,
 • 24 la categoria de vârstă 60-69 ani,
 • 25 la categoria de vârstă 70-79 ani
 • 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

67 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.884. Dintre acestea, 952 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 230 sunt minori, 210 fiind internați în secții și 20 la ATI.

Poti citi aici BULETINUL DE PRESA – 20.09.2021 ora 13.00, emis de Grupul de Comunicare Strategica

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu