Media Știri

Stiri – 24.08.2021

Scris de Daniel Solheim
Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost omologat definitiv in SUA

Agentia americana pentru medicamente, FDA, a acordat aprobarea completa a vaccinului corona dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru persoane de la 16 ani in sus.

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech, omologat de FDA
Vaccinul Pfizer/BioNTech a primit ieri aprobarea completa de la FDA (SUA).

Acesta este primul vaccin corona care a primit o aprobare completa in SUA.

Vaccinul a primit o aprobare temporara in decembrie, ceea ce a facut ca SUA sa fie una din primele tari din lume care a inceput sa vaccineze populatia impotriva covid-19.

Pana acum, peste 200 de milioane de persoane au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer/BioNTech in SUA, conform Reuters.

Autoritatile de sanatate din Statele Unite spera ca aprobarea completa de luni a vaccinului sa duca la faptul ca mai multi sa se vaccineze.

906 de persoane au fost inregistrate ca fiind infectate cu virusul corona ieri – cea mai mare cifra de infectii din 24 martie incoace

Ieri au fost inregistrate 906 de cazuri de infectie corona in Norvegia. Asta inseamna cu 376 mai multe cazuri decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma si cel mai mare numar de cazuri de la data de miercuri, 24 martie incoace. Atunci au fost inregistrate 1001 de cazuri de infectie.

In ultimele zile au fost inregistrate, in medie, 674 de cazuri de infectie pe zi. Media de sapte zile cu o saptamana in urma era la 525, deci trendul de infectii inregistrate este in crestere.

In total, pana acum 149.732 de persoane au testat pozitiv cu covid-19 in Norvegia, de la inceputul pandemiei.

Luni, 53 de pacienti era internati in spital. Asta inseamna cu 16 mai mult decat in ziua anterioara.

In total, 811 de persoane infectate cu virusul corona au decedat in Norvegia din martie 2020 pana acum, conform datelor preliminare.

Ieri au fost inregistrate 267 de cazuri noi de infectie in Oslo

Ieri au fost inregistrate 267 de cazuri noi de infectie in Oslo. Asta inseamna cu 133 de cazuri mai mult decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma.

In ultimele doua saptamani, numarul mediu de cazuri inregistrate in capitala pe zi, a fost de 117. 65 la suta din cele 1814 de persoane infectate au varste sub 30 de ani, in timp ce doar 6,6 la suta au trecut de varsta de 50 de ani.

Cifrele de infectie cele mai mari sunt inregistrate in cartierul Alna, care are o presiune de diseminare de 452 de infectii la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani. Ieri au fost inregistrate 29 de infectii noi in acest cartier.

Apoi urmeaza cartierul Stovner cu 429 si Søndre Nordstrand cu 399 de infectii la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani.

Cartierele Ullern si Nordstrand au inregistrat cele mai mici cifre cu 153 respectiv 160 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani.

Obligativitatea folosirii mastii de protectie in Ålesund in urma cresterii numarului de infectii

Municipalitatea Ålesund introduce masura de obligativitate a purtarii mastii de protectie acolo unde nu poate fi mentinuta distanta de 1 metru. In acelasi timp se recomanda limitarea numarului de vizitatori in spatiul locativ privat la 10 persoane.

Obligativitatea purtarii mastii de protectie vine in urma unei cresteri puternice a numarului de infectii in ultima vreme, in care, in special tinerii adulti si copiii au fost afectati, scrie municipalitatea intr-un comunicat de presa emis luni seara.

Ålesund va intesifica controalele de preventie a infectiilor in localurile de servire iar populatiei i se recomanda pastrarea distantei de 1 metru.

Se recomanda numarul maxim de 10 persoane in vizita in spatiul locativ privat, cu excptia persoanelor cu schema de vaccinare completa, intr-o incercare de a reduce numarul de contacti apropiati.

Trei persoane au fost confirmate decedate in urma accidentului de pe Rv7
DØDSULYKKE: Siden sent mandag kveld har store mannskaper arbeidet på ulykkesstedet. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Bilantul accidentului survenit intre un camion si un autoturism pe dumul Rv 7 la Gulsvik in municipalitatea Flå luni seara, este de 3 morti.

– Putem confirma ca, din pacate, trei persoane si-au pierdut viata in accident, a spus seful statiei de politie din Hallingdal, Brit Fyksen, intr-un comunicat de presa emis la 09.15 marti dimineata.

Politia a fost informata de accident aseara, la orele 22.21. Informatia era ca un camion si un autoturism au fost implicate in accident si ca ambele autovehicule au parasit carosabilul.

Fyksen informeaza ca cele trei victime se aflau in autoturism. Politia nu doreste inca sa spuna nimic despre sexul si varsta victimelor. Soferul camionului nu a fost ranit fizic.

Ambele autovehicule au parasit carosabilul in urma impactului si s-a declansat un incendiu.

– Autoturismul a inceput sa arda dupa impact. Poate fi caracterizat ca fiind in intregime carbonizat, spune seful de operatiuni la locul accidentului, Odd Halvard Seterdal.

Pentru articolul complet in limba norvegiana apasati aici: tv.no sau pe titlul stirii.

Ministrul de externe, Ine Eriksen Søreide: – Termenul de evacuare din Afganistan trebuie sa fie prelungit

– Trebuie sa prelugim termenul de evacuare, spune ministrul de externe, Ine Eriksen Søreide, in dialog cu TV2 luni dimineata.

Presedintele SUA, Joe Biden, va lua o decizie in cursul zilei care urmeaza, daca retragerea trupelor din Afganistan va fi amanata. Data finala este pusa pentru 31 august, dar tot mai multi s-au exprimat in favoarea prelungirii termenului, printre altele si Marea Britanie.

Taliban a spus luni ca o prelungire a termenului va avea consecinte, pentru ca va fi considerata ca un act de prelungire a regimului de ocupatie.

Luni dimineata a mai aterizat o aeronava cu persoane evacuate din Afganistan pe teritoriul norvegian – ceea ce a crescut numarul de persoane evacuate in Norvegia la 375. Acest aspect a fost confirmat de ministrul de externe Søreide in dialog cu NRK.

– Eu am fost foarte clara ca nu putem garanta ca vom putea evacua toti cetatenii norvegieni care solicita sprijinul nostru, a spus Søreide in dialog cu canalul de televiziune.

Ea continua:

– Multi se afla in alte locatii decat Kabul si le este greu sa ajunga in Kabul. Iar noi am avut o recomandare clara impotriva deplasarilor in Afganistan inca din martie 2018. In 4 august am cerut cetatenilor norvegieni sa paraseasca Afganistanul atata timp cat acest lucru este inca posibil.

43 de cazuri de infectie in Fredrikstad

Luni au fost inregistrate 43 de cazuri noi de infectie in Fredrikstad. Conform municipalitatii, sase dintre acestea au fost infectate in strainatate, in timp ce o persoana are o sursa necunoscuta de infectie. Celelate 36 de persoane sunt contacti apropiati ai unor cazuri de infectie cunoscute.

– In ultimele zile s-a inregistrat un numar mare de cazuri in Fredrikstad. Cresterea numarului de infectii a fost im primul rand intre copii si tineri si multe scoli si gradinite sunt acum afectate. Cele mai multe cazuri de infectie au o sursa cunoscuta, dar amploarea face totusi ca testarea si capacitatea de a efectua ancheta epidemiologica la Centrul Corona sa fie presata.

De aceea rugam publicul sa aiba intelegere pentru faptul ca uneori este un timp lung de asteptare la telefonul pentru testare, spune medicul municipal, Lise Wangberg Storhaug, intr-un comunicat de presa.

Conducerea celulei de criza a municipalitatii, impreuna cu FHI, evalueaza continuu situatia si, in functie de dezvoltarea acesteia, vor aprecia daca vor fi implementate masuri de preventie locale suplimentare.

In ultima saptamana au fost inregistrate 88 de cazuri noi in Fredrikstad. Din acestea, 37 pot fi legate prin ancheta epidemiologica de o nunta cu 90 de oaspeti de la mijlocul lui august, relateaza publicatie Fredrikstad Blad.

25 de cazuri noi de infectie inregistrate in Trondheim – mai multe persoane infectate cu sursa de infectie necunoscuta

25 de persoane au fost depistate pozitiv cu virusul corona in Trondheim in cursul zilei de ieri. Aproape toate persoanele sunt adolescenti sau adulti tineri (intre 20 si 30 de ani).

18 dintre persoanele infectate au contacti apropiati cunoscuti, doua sunt infectate in strainatate, patru au, deocamdata, o sursa de infectie necunoscuta, iar pentru o persoana ancheta epidemiologica nu este inca finalizata, informeaza municipalitatea Trondheim. Cu exceptia a doua persoane, celelalte sunt toate la varsta adolescentei sau peste 20 de ani.

Conform publicatiei Adresseavisen, majoritatea sunt cazuri de infectie cu sursa necunoscuta din anturajul studentesc.

– O parte din provocarea oferita de studenti este ca au foarte multi contacti apropiati, de aceea, este normal ca ancheta epiedmiologica sa ia mai mult timp. Unii au fost la doua incheieri de petreceri (nachspiel) si prin patru garsoniere intr-o singura noapte, iar asta inseamna o ancheta epidemiologica mult mai ampla decat pentru o familie care doar a fost la scoala si la munca, spune ofiterul de presa al municipalitatii Trondheim, Harry Tiller in dialog cu publicatia.

696 de persoane au fost testate luni in Trondheim

In timpul sfarsitului de saptamana au fost inregistrate 52 de cazuri noi de infectie. 1568 de persoane s-au testat de vineri pana duminica.

101 persoane infectate in Bergen

In raportul publicat azi pe platforma online a municipalitatii din Bergen, sunt raportate 101 cazuri de infectie.

Cazurile de infectie raportate la categoria de varsta sunt dupa cum urmeaza:

  • 0-5 ani : 3 cazuri
  • 6-12 ani: 5 cazuri
  • 13-19 ani: 22 cazuri
  • 20-29 ani: 49 cazuri
  • 30-39 ani: 10 cazuri
  • 40-49 ani: 7 cazuri
  • 50-59 ani: 5 cazuri

51 din cazuri sunt contacti apropiati, 6 cazuri sunt infectii de import iar 44 de cazuri au sursa de infectie necunoscuta.

Numarul total de cazuri de infectie in Bergen este acum de 8649.

Doi pacienti au fost internati marti la Clinica Corona.

Ieri au fost testate 3199 de persoane.

– Numarul de cazuri inregistrate s-a dublat de ieri pana azi si vedem ca presiunea pe serviciile din strategia TISK creste. Cifrele mari de infectie pot fi un rezultat al faptului ca se bazeaza pe teste care au fost efectuate de-a lungul mai multor zile. Totusi, suntem ingrijorati de situatie si acum incepem sa vedem consecintele saptamanii sponzorilor (pentru studenti). Cel putin 31 din cazurile de infectie au legatura cu saptamana sponzorilor iar 34 din cazuri sunt inregistrate in randul tinerilor cu varste intre 20 si 22 de ani. Avem un dialog intens cu institutiile de studii in legatura cu situatia, a declarat medicul epidemiolog sef, Egil Bovim.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu