Știri

Stiri 26.10.2021

Scris de Daniel Solheim
893 de noi infectari inregistrate in Norvegia

Luni au fost inregistrate 893 de infectari cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 298 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era de 595.

Trendul infectarilor inregistrate este ascendent, conform calculelor efectuate de VG. 72 de municipalitati au un trend ascendent.

In total au fost confirmate 201.410 de cazuri de infectare in Norvegia de la inceputul pandemiei pana acum.

Numarul de persoane internate in spitalele norvegiene, luni, era de 125 de persoane.

Incendiu intr-un bloc de locuinte in Trondheim

Echipajele de urgenta s-au deplasat la un bloc de locuinte la Hallset, in cartierul Byåsen din Trondheim.

La orele 6.56 politia din Trøndelag scria pe twitter ca s-a initiat evacuarea locatarilor si stingerea incendiului.

Intr-o actualizare la orele 7.20 politia scrie ca incendiul a fost stins si ca un apartament a fost afectat. O persoana a fost raportata ca ar fi suferti intoxicatie cu fum.

Locatarii de la etajul trei se pot reintoarce in apartamente, in timp ce locatarii altui etaj sunt evacuati in continuare.

Coliziune in lant pe E6

Politia districtului Est anunta pe twitter la orele 07.49 ca a avut loc o coliziune in lant la Skjetten, in directia Oslo, pe autostrada E6.

Toate echipajele de urgenta s-au deplasat la fata locului, traficul este lent pe banda din dreapta, la locul accidentului.

Ministrul de externe confirma: Al patrulea pachet al UE pentru caile ferate va fi discutat in comitetul SEE vineri.

In urma pierderii alegerilor de catre Erna Solberg, in 24 septembrie a fost tratat al patrulea pachet UE pentru caile ferate in comitetul SEE – pachet care impune care din rutele feroviare vor face obiectul licitatiilor. Acum, acest pachet este obligatoriu pentru Norvegia si prezinta o incurcatura reala pentru guvernul lui Jonas Gahr Støre pentru a iesi din acest pachet.

Mai intai pachetul trebuie negociat cu celelalte tari SEE apoi cu UE.

Ministrul de externe Anniken Huitfeldt confirma ca negocierile vor incepe deja vineri.

– Sedinta din comitetul SEE din 29. octombrie este prima sedinta de la schimbarea guvernului. Eu pot confirma ca reprezentantul Norvegiei va atentiona partea UE in legatura cu noua platforma de guvernare in cadrul acelei sedinte. Noi vom informa in prealabil pe partenerii noistri din SEE/EFTA, scrie Huitfeldt intr-o adresa catre parlament.

– In special suntem sceptici la cerintele cu privire la licitarea traficului de persoane. Noi consideram ca licitarea nu este un remediu corect pentru a oferi calatorilor o oferta buna in ce priveste calatoriile feroviare. Ar trebui sa existe o libertate mai mare la nivel national de a putea renunta la aceste licitatii, a scris Huitfeldt mai departe.

Trei autovehicule in coliziune intr-un tunel din Oslo

Politia districtului Oslo anunta pe twitter la orele 08.42 ca trei autovehicule ar fi fost implicate intr-o coliziune in tunelul Ekeberg, directia spre vest.

Intr-o actualizare, politia scrie ca autovehiculele au putut parasi locul accidentului neremorcate si ca acum toate benzile sunt deschise pentru trafic.

O crestere mai mica a populatiei inregistrata anul trecut

Numarul populatiei din Norvegia este, in continuare, in crestere, dar o imigrare mai redusa a dus la o crestere mai mica a populatiei. Asta s-a simtit cel mai mult in timpul pandemiei corona.

In 2013 numarul persoanelor domiciliate in localitati a crescut cu 64.000 de persoane in timp ce in 2019 cresterea a fost doar de 48.000 de persoane. Anul trecut aceasta a scazut la 26.000, arata cifrele Biroului central de statistica SSB.

Cauza acestei scaderi este, in primul rand, faptul ca numarul populatiei in Norvegia creste mai lent decat inainte datorita migratiei scazute, in special in 2020, si o anume redistribuire in poluatie intre zonele mai aglomerate si cele cu localitati mai rarefiate.

Si in afara localitatilor reducerea populatiei a fost mai mica in 2020 decat in anii anteriori, SSB crede ca acest lucru se datoreaza faptului ca pandemia corona a facut sa fie putin mai atractiv in 2020 sa locuiesti in locuri in care distantele intre vecini sunt mai mari.

82,4 la suta din populatie locuieste in localitati. La inceputul anului 2021 4.443.000 din populatia Norvegiei locuiau in localitati iar 938.000 in afara lor.

585 din cele 983 de localitati ale Norvegiei au sub 1000 de locuitori. Deci, o localitate nu este, de cele mai multe ori, un oras.

China va vaccina copiii de la trei ani in sus

Copiii de la varsta de trei ani in sus vor fi vaccinati impotriva virusului corona in China.

Cel putin cinci provincii din China au introdus reglementari care spun ca vor fi vaccinati copii cu varstele intre 3 si 11 ani.

Si alte tari vaccineaza copii: Cuba are o campanie de vaccinare indreptata spre copii cu varste de la 2 ani in sus. Mai multe tari europene vaccineaza copii de la varsta de 12 ani iar Statele Unite sunt pe cale sa omologheze vaccinuri pentru grupa de varsta 5 – 11 ani.

China a investit mult in campania de vaccinare. 76 la suta din populatie, adica 1,07 miliarde din cele 1,4 miliarde cat numara populatia Chinei, are schema de vaccinare completa. Focare locale de infectie sunt combatute cu masuri severe.

250 de noi infectari inregistrate in ultima saptamana in Trondheim – din ce in ce mai multe persoane cu vaccinare completa printre infectati

Acest lucru a fost anuntat e municipalitatea Trondheim intr-un comunicat de presa.

Spitalul St.Olav raporteaza ca noua persoane infectate cu corona sunt internate in spital. Dintre acestea, o persoana este cuplata la respirator, fapt relatat de publicatia Adressa.

Municipalitatea scrie ca tot mai multe persoane cu vaccinare completa sunt infectate cu covid-19 in Trondheim. Chiar daca formele de boala printre persoanele cu vaccinare completa nu sunt grave, medicul municipal Tove Røsstad roaga populatia sa ia in serios regulile de preventi:

– In ultima saptamana am vazut o crestere marcanta a indicentei, printre persoane nevaccinate, partial vaccinate si persoane cu vaccinare completa, spune Røsstad.

Ea subliniaza, in acelasi timp, ca o continuare a cresterii incidentei poate avea consecinte negative, atat pentru individ cat si pentru societate.

Mediile sociale au sters un video cu presedintele Braziliei, Bolsonaro

Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro a cuplat vaccinurile corona cu SIDA intr-un video. Acest video a fost sters de pe Facebook si Youtube.

In timp ce Facebook a sters doar filmuletul, YouTube a mers mai departe si a inchis contul lui Bolsonaro pentru o saptamana.

In acel video, Bolsonaro face referire la un presupus „raport oficial” din partea guvernului britanic. presedintele brazilian spune ca raportul „arata ca persoanele care au vaccinare completa impotriva covid-19 dezvolta SIDA mult mai repede decat era de asteptat.”

Guvernul britanic neaga intocmirea unui astfel de raport.

Intr-un comentariu trimis biroului de presa AFP, YouTube spune ca filmuletul a fost sters datorita incalcarii politicilor medicale cu privire la informatii false despre covid-19 prin a sustine ca vaccinurile nu reduc riscul de boala si ca a provoca alte boli infectioase.

O uniune braziliana a medicilor spune, intr-un comunicat, ca nu exista nici o dovada cu privire la existenta unei legaturi intre vaccinurile corona si SIDA.

In timpul pandemiei, Bolsonaro a refuzat sa se vaccineze. Anterior el a raspandit informatii false pe mediile sociale si nu este prima data cand Facebook a sters comentarii /postari de pe pagina lui.

Actiune la nivel global a politiei impotriva Dark Web, partea intunecata a internetului

150 de persoane sunt arestate intr-o razie globala a politiei impotriva comerciantilor de droguri si arme pe Dark Web, partea intunecata a internetului.

Bani in numerar, in valoare de 260 de milioane de coroane, criptovaluta, 234 de kilograme de droguri si 45 de arme de foc au fost confiscate in actiunea politiei.

Persoanele arestate sunt vanzatori ai acestor bunuri ilegale pe partea intunecata a internetului si sunt suspectati de a fi efectuat zeci de mii de trazactii ilegale.

Persoanele arestate sunt din Australia, Marea Britanie, Franta, Germania si Olanda. 65 de persoane au fost arestate numai in Statele Unite.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu