Știri

STIRI – 31.08.2021

Scris de Daniel Solheim
1349 CAZURI NOI INREGISTRATE IERI IN NORVEGIA

Luni au fost inregistrate 1349 de cazuri de infectie in Norvegia.

Asta inseamna cu 175 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile care era de 1174.

In mod normal, in weekend se inregistreaza mai putine cazuri de infectie decat in zilele lucratoare.

Trendul infectiilor inregistrate este, conform calculelor VG, in crestere in Norvegia, iar 95 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere.

Luni au fost inregistrate 372 de cazuri noi de infectie, conform datelor furnizate de municipalitate. Asta inseamna cu 46 de cazuri mai mult decat media pentru ultima saptamana, care era la 326 de cazuri.

Luni erau internati in spital 79 de pacienti, cu 19 mai mult decat duminica. 20 de pacienti primesc tratament la terapie intensiva iar 12 sunt conectati la respirator, in comparatie cu numarul inregistrat duminica, unde 16 erau la terapie intensiva iar 10 erau conectati la respirator.

55,7 la suta din populatie este acum cu schema de vaccinare completa in timp ce 71,4 la suta din populatie a primit cel putin o doza de vaccin.

PARTIDUL POPULAR CRESTIN VREA SA ACORDE SPRIJIN FINANCIAR (KONTANTSTØTTE) APARTINATORILOR PERSOANELOR VARSTNICE

Partidul Popular Crestin propune un sprijin financiar in valoare de 7.500 de coroane pe luna apartinatorilor care locuiesc impreuna cu persoane varstnice care au o varsta peste 75 de ani.

Conform publicatiei Aftenposten, partidul doreste ca acest sprijin financiar sa fie platit de NAV.

Cei care vor putea fi eligibili pentru a-l primi se numara printre sotii sau partenerii de viata ai persoanelor care au nevoie de ingrijire, persoane care au un tata sau o mama care are nevoie de ingrijire sau un prieten apropiat al unei persoane care are nevoie de ingrijire, in cazul in care acel prieten locuieste foarte aproape.

– Acesta ar fi un beneficiu de stat la care sa ai dreptul, spune liderul Partidului Popular Crestin (Krf), Kjell Ingolf Ropstad.

Partidul progresului propune acum ca fiecare varstnic sa poata alege singur intre ingrijirea acordata de catre membrii familiei sau de altcineva, acestia fiind platiti de catre partea publica, mai relateaza Aftenposten.

POLITIA CAUTA O PERSOANA AL CAREI NUME ESTE CUNOSCUT IN URMA UNUI INCIDENT CU FOC DE ARMA IN OSLO

Deocamdata nu a fost retinut nimeni inca, in urma unui incident in care un barbat cu varsta intre 20 si 30 de ani a fost impuscat si ranit la Brynseng in Oslo, dar politia cauta o persoana al carei nume este cunoscut.

Politia din Oslo a anuntat despre incident la orele 22.44, luni seara.

– Politia cauta o persoana cu nume cunoscut, spune seful sectiei criminalistice Arild Stenersen de la Garda Criminalistica in dialog cu NTB, in noaptea spre marti.

El nu doreste sa intre in detalii legate de motivul pentru care pollitia cauta tocmai aceasta persoana.

Persoana vatamat este un barbat in jur de 20 de ani. Este constient si respira fara nevoie de ajutor, a informat seful de operatiuni Line Scott, in dialog cu NTB luni seara.

Ea a informat, de asemenea, ca faptasul, probabil, nu constituie un pericol pentru alte persoane.

INFRACTIUNILE MOTIVATE DE URA DE RASA AU CRESCUT LA NUMAR IN STATELE UNITE ANUL TRECUT

Infractiunile motivate de ura de rasa, indreptate in special impotriva americanilor de culoare si a americanilor cu origine asiata, au crescut la numar anul trecut, conform FBI.

Numarul plangerilor penale in cazurile cu acest tip de infractiuni, in care sunt implicati americani de culoare au crescut cu 40 la suta in 2020. De la 1972 la 2755 arata datele.

Cresterea numarului de cazuri in care au fost implicati americani de origine asiata a fost de 70 la suta, cu 275 de cazuri in 2020 de la 161 in 2019.

Asta se pare sa fie o confirmare a unui trend in privinta caruia multi americani de origine asiata au avertizat inca de la inceputul pandemiei, anunta biroul de presa AFP.

CINCI MUNICIPALITATI NU AU, PANA ACUM, NICI UN CAZ DE INFECTIE CORONA

Aproape 160.000 de norvegieni au fost infectati cu virusul corona de la inceputul pandemiei. Dar, cinci municipalitati din Norvegia, au scapat pana acum fara nici o infectie.

Cifrele de infectie cu virusul corona au crescut puternic in Norvegia in ultima vreme, iar saptamana trecuta au fost inregistrate mai multe recorduri ale numarului de infectii in tara.

Conform FHI, 157.034 de norvegieni au fost depistati pozitiv cu virusul corona iar infectia sa raspandit in toata tara, cu exceptia a cinci municipalitati, relateaza publicatia Nationen.

Aceste municipalitati sunt:

  • Utsira (Rogaland)
  • Vevelstad (Nordland)
  • Røyrvik (Trøndelag)
  • Leka (Trøndelag)
  • Rindal (Trøndelag)

Patru din aceste municipalitati sunt printre cele zece municipalitati cu cel mai mic numar de locuitori, exceptia fiind Rindal.

Cea mai mica este Utsira cu 198 de locuitori.

– Nu suntem atat de multi locuitori si nici nu locuim atat de aproape unii de altii. In acelasi timp, oamenii au fost foarte receptivi si au luat pandemia in serios. Aici nu avem adversari ai vaccinurilor. Locuitorii municipalitatii au respectat reglementarile cu privire la prevenirea infectiilor si au fost atenti sa nu aduca cu sine infectia aici, a spus primarul municipalitatii Utsira, Marte Eide Klovning.

TRIMIS IN JUDECATA IN URMA FAPTULUI CA O PERSOANA CU HANDICAP S-A INNECAT

Un barbat este trimis in judecata pentru ca, din culpa, ar fi provocat decesul unei persoane in Midt-Troms, in noiembrie anul trecut. Cazul va fi judecat la Tribunalul din Troms si Senja, la Finnsnes in 14 si 15 octombrie.

Acuzatul era la locul de munca si avea responsabilitatea de ingrijire pentru o persoana cu handicap psihic in varsta de peste 70 de ani, care avea nevoie de supraveghere continua, informeaza politia intr-un comunicat de presa.

Acuzatul se asezase in sufragerie si a adormit in timp ce persoana cu handicap psihic facea baie. In timp ce angajatul dormea, barbatul s-a innecat in cada.

– Politia a anchetat cazul, a efectuat audieri ale acuzatului, martorilor, a analizat datele de trafic telefonic si s-a efectuat necropsia decedatului, spune juristul Hanne Simonsen de la politia districtului din Troms, in comunicatul de presa.

In dialog cu VG, Simonsen spune ca acuzatul a declarat ca ar fi consumat alcool in timpul programului de munca.

El era angajat al unei companii care, in numele municipalitatii, avea responsabilitatea de ingrijire a barbatului in varsta de peste 70 de ani. Compania are in proprietate imobilul in care s-a petrecut incidentul.

Incadrarea juridica are o pedeapsa privativa de libertate pana la sase ani. Acuzatul a recunoscut imprejurarile in fapt asa cum sunt descrise si in actul de acuzare si a recunoscut si culpa penala.

– Este foarte clar ca acest caz este rezultatul unor imprejurari foarte nefericite si a insemnat o povoara imensa pentru el, spune avocatul acuzatului, Olav Eriksen, in dialog cu VG.

40 DE CAZURI NOI DE INFECTIE INREGISTRATE IN DRAMMEN

Ieri au fost inregistrate 40 de cazuri noi de infectie in Drammen. Trei din cazuri au o sursa de infectie necunoscuta.

Municipalitatea informeaza pe site-ul propriu ca 29 din cazuri au sursa cunoscuta de infectie, un caz este legat de calatorie in strainatate in timp ce ancheta epidemiologica este in desfasurare pentru alte sapte teste pozitive. Nu a fost precizat numarul de teste efectuate luni.

In ultimele 14 zile au fost inregistrate 304 cazuri de infectie. Pana acum, in municipalitatea Drammen au fost raportate 4964 de persoane infectate, de la inceputul pandemiei.

NOU RECORD DE INFECTII CORONA IN FREDRIKSTAD.

Ieri au fost inregistrate 58 de cazuri noi de infectie in Fredrikstad. Este pentru a treia oara in cursul unei saptamani, cand se inregistreaza un nou record de infectii in Fredrikstad.

Conform municipalitatii Fredrikstad, luni au fost raportate 58 de cazuri noi de infectie cu virusul corona. Dintre aceste persoane, trei au fost infectate in strainatate in timp ce 55 sunt contacti apropiati ai unor cazuri de infectie cunoscute.

17 din cazuri sunt legate de un focar de infectie de la scoala Cicignon. Municipalitatea a dispus testarea in masa si la Haugeåsen si Borge. Acolo, toate testele au avut rezultate negative.

Pentru a treia oara intr-o saptamana, Fredrikstad stabileste un nou record, relateaza publicatia Fredrikstad Blad. Ultimul record a fost inregistrat joi, cu 57 de cazuri.

In ultimele doua saptamani au fost raportate 419 cazuri de infectie in Fredrikstad.

SE INTRODUCE OBLIGATIVITATEA PURTARII MASTII DE PROTECTIE IN MAI MULTE MUNICIPALITATI

Datorita unei situatii neclarificate a situatiei diseminarii virale, municipalitatile Stavanger, Sandnes, Sola si Randaberg, in regiunea Nord-Jæren in Rogaland, introduc masura purtarii mastii de protectie in mijloacele de transport in comun si in taximetre, cu incepere de la 1. septembrie.

Masura este valabila si in spatii inchise unde se aduna oamenii si unde nu este posibila mentinerea distantei de 1 metru.

– Cazurile de infectie din ultima vreme ne arata ca pandemia, din pacate, nu s-a terminat inca. Suntem acum in al patrulea val de infectii. Din fericire, multi au acum schema completa de vaccinare, spun primarii Kari Nessa Nordtun, Stanley Wirak, Tom Henning Slethei si Jarle Bø.

– Suntem intr-o alta situatie acum decat eram in urma cu cateva luni. Dar, in continuare, trebuie sa protejam copii, tineri si persoanele care in continuare sunt vulnerabile. O masura de purtare a mastii este o masura relativ putin invaziva in viata locuitorilor, dar, in acelasi timp, o reamintire a faptului ca inca nu am ajuns la finalul pandemiei.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu