Ambele victime ranite prin injunghiere ieri la Furuset au fost puse sub acuzare

Ambii barbati care au fost gasiti raniti la Furuset in Olso, luni seara, sunt in afara oricarui pericol, relateaza politia intr-un comunicat de presa. Unul are rani putin mai grave decat celalalt.
– Politia a investigat incidentul drept o tentativa de omor si vatamare corporala, iar amandoi barbatii sunt pusi sub acuzare. Unul din ei (nascut in 2003) este acuzat de tentativa de omor, iar celalalt (nascut in 1998) este acuzat de vatamare corporala in forma agravata, in urma incidentului, relateaza politia.
– Ancheta desfasurata pana acum indica faptul ca a existat o forma de legatura intre cei doi barbati, dar este inca prea devreme de a trage concluzii in legatura cu motivul incidentului, mai relateaza politia.
Politia crede ca la fata locului a mai fost si o a treia persoana, in momentul incidentului. Politia doreste sa intre in contact cu aceasta persoana.
– Politia lucreaza mai departe cu informatiile colectate pana acum in legatura cu incidentul, cum ar vi inregistrarile camerelor de supraveghere si audierea martorilor si a celor implicati, informeaza politia.
Echipele de salvare au gasit parti din cadavre in Marea Baltica

Echipajele de salvare letone au gasit parti din cadavre care pot apartine persoanelor date disparute in urma prabusirii unei aeronave private in Marea Baltica care a avut loc duminica, relateaza tv2.no.
Anterior au fost gasite resturi ale aeronavei in apropierea coastei Letoniei.
Ofiterul de presa al marinei letoniene, Liva Veita, spune in dialog cu TV2 ca partile de corp descoperite ar putea apartine persoanelor disparute in urma accidentului aviatic.
– Am gasit mai multe parti din cadavrele care pot apartine persoanelor disparute, spune Veita.
Omul de afaceri german, Karl-Peter Griesmann si familia sa, impreuna cu un prieten, s-ar fi prabusit in Marea Baltica conform mediilor de presa germane. Griesmann ar fi pilotat aeronava.
Aeronava a decolat de la Jerez, Spania si urma sa zboare spre Köln in Germania, dar cand aeronava survola nord-estul Frantei, orice contact cu aeronava s-a pierdut.
Conform site-ului Flightradar, aeronava se afla la vest de orasul Ventspils din Letonia in momentul prabusirii. Este vorba de un avion Cessna 551, inregistrat in Austria. Avioane de lupta germane si daneze au decolat pentru a intercepta si verifica daca persoanele la bordul avionului pot fi contactate, dar au raportat ca in carlinga avionului nu se afla nimeni.
S-a speculat daca accidentul s-ar putea datora unei decompresii abrupte in cabina, ceea ce poate provoca rapid pierderea cunostintei pentru toate persoanele aflate la bord. Exista, de asemenea, si suspiciunea ca avionul se deplasa pe autopilot si consumase intreg combustibilul in momentul prabusirii in Marea Baltica la orele 19.45, duminica seara.
Norvegia importa tone de oua in ciuda unei supraproductii gigant

Producatorul de oua Nortura a calculat ca producatorii norvegieni vor produce cu aproape 3000 de tone de oua in exces anul acesta, in cazul in care nu vor fi luate masuri.
Pana acum, in acest an, 400 de tone de oua, care ar fi trebuit sa ajunga la consumatori, au devenit furaje pentru animale, pentru ca nu sunt vandute.
Cu toate acestea, Norvegia a importat anul acesta 170 de tone de oua, relateaza publicatia Nationen.
La intrebari dn partea publicatiei in legatura cu motivul pentru care Norvegia importa oua, in ciuda faptului ca fermierii norvegieni produc prea multe, raspunsul este:
– Pentru ca avem acorduri comerciale internationale care ne obliga sa deschidem pentru un astfel de import, spune seful de departament pentru importuri din cadrul Directiei pentru Agricultura, Jens Tjentland.
– In acordul WTO ne-am obligat la o cota de import de 1295 de tone din tari care fac parte din WTO. La aceasta cota, tariful vamal este de 3,78 coroane/kg. In plus vine inca o cota din UE, fara tarif vamal, de 290 de tone si o cota fara tarif vamal din Marea Britanie de 48 de tone, explica Tjentland.
Pretul oualor in Europa este atat de mare incat nu exista concurenta pentru aceste cote de import.
Cea mai mare seceta din ultimii 39 de ani

Doua din cele trei mai uscate statii de masurare pentru lunile iunie, iulie si augst, se afla in Telemark.
Kjølnes in Porsgrunn a avut cele mai putine ploi de vara din 1983 incoace, cu 98,6 mm. Roverud in Kongsvinger a fost pe locul doi cu 107,0 mm si Jomfruland in Kragerø cu 107,3 mm, relateaza Telemarksavisa.
In baza masuratorilor efectuate de-a lungul a 30 de ani sau mai mult, pana acum, cea mai secetoasa vara la nivel national a fost inregistrata in 1976, informeaza Jostein Mamen de la Institutul Meteorologic.
Peste 400.000 de rusi au emigrat
Aproximativ 419.000 de rusi au parasit Rusia in prima jumatate a anului, conform biroului de presa RBK. Asta inseamna dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pentru prima data, de mai multi ani la rand, sunt mai multi cei care emigreaza din Rusia. 322.000 de persoane au imigrat in Rusia in cursul primelor sase luni ale anului. Agentia nationala de statistica Rosstat nu ofera detalii despre nationalitatea celor care au imigrat in Rusia.
In mod normal Rusia atrage migranti din fostele tari sovietice, dar si aici a existat o emigrare pana acum in acest an. In timp ce 295.000 de oameni au plecata in Rusia din tarile care odata faceau parte din Uniunea Sovietica, 369.000 au mers in directia opusa, adica din Rusia spre aceste tari. 80.00 s-au mutat in Ucraina.
Invazia Ucrainei de catre Rusia, din luna februarie, nu doar ca a dus la un val de refugiati din tara afectata de razboi. Dar si Rusia a inregistrat un numar mare de persoane care au parasit tara in urma declansarii razboiului. Printre acestea se afla politicieni din opozitie si tineri specialisti care cauta oportunitati mai bune de munca in urma faptului ca o serie de companii si-au redus sau si-au incheiat activitatea de afaceri in Rusia.
Populatia a scazut cu 480.000 in prima jumatate a anului, fapt care se datoreaza partial unei reduceri naturale a populatiei.
„Ghetarul Armaghedonului” – in pragul colapsului

Oamenii de stiinta trag din nou semnale de alarma in legatura cu asa-numitul „Ghetar Armaghedon” Thwaites din Antarctica, relateaza CNN. Ei cred ca exista un motiv intemeiat de a crede ca ghetarul se va dezintegra intr-un ritm mai rapid decat estimat anterior, ceea ce va duce la o crestere drastica a nivelului oceanelor.
Rezultatele au fost publicate luni in revista stiintifica Nature Geoscience.
Ghetarul Thwaites este de o suprafata asemanator de mare cu cea a Marii Britanii sau a statului Florida si este responsabil deja pentru 4 % din cresterea globala a nivelului oceanelor.
– Ghetarul se afla chiar la punctul critic si va trebui, ca in viitor, sa fim pregatiti de schimbari majore care se vor petrece in timp scurt – de la un an la altul – imediat ce reducerea ghetii ajunge la un anumit punct, spune Robert Larter, geofizician si unul din autorii studiuli, intr-un comunicat de presa.
Profesorul Eystein Jansen de la Bjerkenessenteret a avertizat anterior, in dialog cu Dagbladet, in legatura cu aceasta crestere a nivelului oceanelor care, in special, poate afecta Norvegia.
– Daca toata regiunea Antarcticii de Vest se topeste, nivelul oceanelor ar putea creste cu sapte metri – sau mai mult – in Norvegia. Cand se topeste gheata din Antarctica, ne va influenta mai mult decat daca se topeste gheata din Groenlanda, datorita modificarilor din campul de gravitatie, a declarat Jansen in dialog cu Dagbladet inca in anul 2019.
Mai jos un video despre ghetarul Thwaites:

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator