Știri

Stiri -Dagbladet- 18.11.2021

Scris de Daniel Solheim
2478 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 2.478 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 695 mai multe decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana.

In ultimele sapte zile, media infectarilor inregistrate pe zi a fost de 1.761. Media corespunzatoare in urma cu sapte zile era la 1.505.

Miercuri, in spitale erau internati 219 de pacienti corona. Asta inseamna cu 1 mai mult decat in ziua precedenta.

58 de pacienti sunt internati la sectii de terapie intensiva, iar dintre acestia 35 sunt cuplati la respirator. Asta inseama o crestere cu sase pacienti la intesiv si doi paceinti mai mult la respirator, in comparatie cu ziua precedenta, conform Directiei de Sanatate.

In total, 233.879 de persoane au fost testate pozitiv cu covid-19 in Norvegia.

Populatia nu este intr-o forma fizica mai buna in urma redeschiderii societatii

Cea mai mare parte din populatie nu face mai multa miscare si nici nu a ajuns intr-o forma fizica mai buna in urma redeschiderii Norvegiei.

In noiembrie, 15 la suta dintre persoanele chestionate, au raspuns ca sunt intr-o forma fizica mai buna in urma pandemiei, in timp ce de doua ori mai multi, adica 30 la suta, spun ca au o forma fizica mai proasta. Restul, aproape tot al doilea norvegian, spune ca forma fizica a ramas neschimbata, arata datele furnizate de Norsk Koronamonitor de la Opinion.

Cifrele au fost surprinzator de stabile din august incoace si nu s-au schimbat nici dupa redeschiderea Norvegiei la sfarsitul lui septembrie.

– Forma noastra fizica nu a fost afectata de faptul ca Norvegia s-a redeschis, spune consiliera Nora Clausen de la Opinion.

In Noiembrie, sapte din zece norvegieni spun ca s-au antrenat in spatii inchise sau deschise in ultima saptamana. In aceasta categorie nu este inregistrata nici o crestere in urma redeschiderii societatii iar acest procent este cu 3% sub media inregistrata in timpul pandemiei.

456 de noi infectari in Oslo

Ieri au fost inregistrate 456 noi infectari cu virusul corona in Oslo. Asta inseamna cu 121 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma.

In ultimele doua saptamani, au fost inregistrate in medie 318 infectari pe zi in capitala.

Numarul de infectari este cel mai mare in Søndre Nordstrand. Aici, incidenta infectarilor este de 1293 de infectari la 100.000 de locuitor in ultimele 14 zile. Apoi urmeaza cartierele Alna si Grorud cu 1.135 respectiv 1.076 infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Cifrele cele mai scazute sunt inregistrate in cartierele Vestre Aker, Ullern si Nordre Aker.

Recordul infectarilor in Oslo a fost stabilit in 30 august 2021 cu 680 de infectari intr-o singura zi.

SUA: Fiecare al zecelea copil este vaccinat.

Fiecare al zecelea copil cu varsta intre 5 si 11 ani din SUA a primit o doza de vaccin corona dupa ce a fost data aprobarea pentru vaccinarea acestei categorii de varsta in urma cu doua saptamani.

Cel putin 2,6 milioane de copii in aceasta categorie de varsta au primit o doza de vaccin Pfizer, informeaza coordinatorul corona din cadrul Casei Albe, Jeff Zients.

Doar in ultima saptamana au fost inoculate 1,7 miloane de doze. Asta inseama o dublare a numarului de doze fata de saptamana precedenta si este de trei ori mai rapid decat ritmul de vaccinare pentru adulti de cand a inceput campania de vaccinare in urma cu 11 luni.

Copiii care primesc prima doza de vaccin pana la sfarsitul acestei saptamani var avea schema completa de vaccinare pana la Craciun, atata vfeme cat vor primi rapelul la trei saptamani dupa prima doza.

Miercuri, prima doamna Jill Biden si artista Ciara, au indemnat intr-o postare video la vaccinarea copiilor. Biden a avertizat parintii impotriva informatiilor false cu privire la vaccinare si a subliniat ca vaccinurile sunt sigure.

Cele mai putine persoane vaccinate locuiesc in cartierul Søndre Nordstrand

Cartierele cu cele mai putine persoane vaccinate din Oslo sunt aceleasi care inregistreaza si cea mai mare incidenta a infectarilor: Søndre Nordstrand, Alna, Stovner si Grorud.

In Norvegia au fost inregistrate ieri 2478 de noi infectari, iar 456 dintre acestea au fost inregistrate in Oslo.

In cartierul Søndre Nordstrand, 17 % dintre adulti sunt nevaccinati, mentioneaza Dagsavisen. In cartierle Alna, Stovner si Grorud, procentul persoanelor nevaccinate este de 15 %, arata datele statistice ale autoritatilor de sanatate din Oslo.

Cifrele de joi arata ca Søndre Nordstrand are o incidenta a cazurilor de infectare de 1.293 de infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Apoi urmeaza Alna si Grorud cu 1.135, respectiv 1.076.

Cea mai mare acoperire cu vaccin este in cartierele Nordre Aker, Vestre Aker si Ullern in care procentul persoanelor nevaccinate este intre 8 si 9 %. Cifrele de infectare sunt, de asemena, cele mai mici in aceste trei cartiere. Incidenta infectarilor este intre 340 si 460 la 100.000 de locuitori.

Medicul-sef de cartier din Alna, Marius Tyssvang spune ca gradul de vaccinare, in general, este destul de mare, si in cartierul Alna. In acelasi timp insa, inca mai sunt 5.466 de persoane nevaccinate cu varsta peste 18 ani in acest cartier.

– Avem dificultati sa contactam 2700 dintre persoanele nevaccinate. Poate sunt muncitori straini care lucreaza aici din cand in cand si care se intorc acasa in tara lor sau sunt inregistrari eronate in Registrul Populatiei. Nu suntem siguri, dar in orice caz, nu putem contacta aceste persoane, spune medicul cartierului.

Cartierul mizeaza acum pe autobuze cu vaccin care sa ofere vaccinare drop-in (fara programare) in special la Furuset.

FHI: A treia doza ar trebui urgentata

Numarul internarilor creste si, in continuare, cei mai multi internati sunt varstnicii si persoanele nevaccinate. De aceea trebuie grabita inocularea celei de a treia doza la persoanele varstnice, spune FHI.

– Saptamana trecuta a fost raportat un numar record de focare de infectie in centrele de varstnici si in spitale si vdem si o crestere clara a numarului de decese. Printre cei mai varstnici situatia este mai grava decat a fost pana acum, pe parcursul anului 2021, scrie FHI in raportul saptamanal pentru saptamana 45 care a fost publicat miercuri.

Marti a fost stabilit un nou record al infectarilor inregistrate in Norvegia cu 2552 infectari in timp ce miercuri au fost inregistrate 2478.

In acelasi timp, numarul internarilor in spital este cel mai ridicat din aprilie 2021 pana acum, cu 219 pacienti inregistrati miercuri.

Medicul sef Are Stuwitz Berg spune, in dialog cu VG ca este urgenta inocularea celei de a treia doze pentru persoanele varstnice, asa numita doza booster, avertizeaza el.

Cerinta mediei 4 in calificarea cadrelor didactice va fi eliminata.

Incepand din primavara, cei care doresc sa devina cadre didactice nu vor mai avea cerinta de a avea media 4 la matematica. In schimb vor trebui sa aiba cel putin 40 de puncte de credit si madia 3 la matematica si norvegiana.

Pentru cei care nu au un punctaj suficient, se mentine reglementarea actuala cu media minima 4 la matematica, anunta guvernul intr-un comunicat de presa.

– In momentul de fata, prea multi din cei care predau in scolile norvegiene nu au scoala pentru formarea profesorilor, iar noi avem nevoie de mai multi profesori in multe zone ale tarii. Acum introducem niste cerinte noi, mai bine orientate pentru cei care doresc sa devina profesori. Astfel oferim posibilitatea mai multor candidati buni dar fara a exclude pe cineva datorita notei medii la o materie, spune ministrul educatiei Ola Borten Moe.

Calculele efectuate de Samordna opptak arata ca aproximativ 330 mai multi dintre cei care au avut formarea profesorilor ca prima alegere anul acesta, s-ar fi calificat pentru un loc de studiu cu noua reglementare.

Guvernul va tine o conferinta de presa vineri

Ministrul Justitiei, Emilie Enger Mehl si ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, invita publicul la o conferinta de presa cu privire la situatia corona, maine la orele 11.00, anunta guvernul intr-un comunicat de presa.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu