Știri

Stiri – Dagbladet – 24.01.2022

Scris de Daniel Solheim
  • 24. ianuarie 1859 – Mica Unire – Ziua Unirii Principatelor Romane, Moldova si Tara Romaneasca, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Stiri
NATO trimite nave si avioane in Estul Europei

O serie de tari membre ale NATO au trimis trupe suplimentare in estul Europei in ultimele zile, in special nave si avioane de razboi.

Este vorba, printre altele, de nave si avioane din Danemarca, Spania si Olanda, anunta NATO intr-un comunicat de presa.

In plus, Olanda pune soldati si nave in stare de alerta pentru a se putea alatora efectivelor NATO in timp ce Franta a exprimat ca este pregatita sa trimita efective de soldati in Romania, iar Statele Unite evalueaza posibilitatea de a trimite trupe suplimentare in estul Europei. Trupele suplimentare ale NATO vor fi stationate in Lituania, Marea Baltica, Marea Neagra, Romania si Bulgaria.

– Eu spun bunvenit faptului ca aliatii contribuie cu trupe suplimentare in cadrul NATO. NATO va continua sa ia toate masurile necesare pentru a proteja si apara pe toti aliatii nostri, printre altele prin a intari partea de est a aliantei. Noi vom raspunde intotdauna la tot ce slabeste siguranta noastra, printre altele prin a intari apararea noastra colectiva, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Situatia din Estul Europei este foarte incordata in acest moment, datorita faptului ca Rusia comaseaza forte armate in jurul Ucrainei.

Marea Britanie elimina cerinta de testare pentru persoanele cu vaccinare completa

Persoanele cu schema completa de vaccinare care sosesc in Marea Britanie nu vor mai trebui, de acum inainte, sa se testeze pentru covid-19, anunta Sky News, citandu-l pe premierul Boris Johnson.

Decizia vine in urma presiunii efectuate de cele mai mari companii aeriene din tara in vederea eliminarii restrictiilor de calatorie legate de corona. Acestea au aratat ca masurile au un efect limitat in a impiedica diseminarea tulpinei omicron.

Pe langa relaxarea masurilor de testare, Marea Britanie abroga si obligativitatea purtarii mastii de protectie si certificatul corona, iar populatia nu mai trebuie sa munceasca de la domiciliu.

Modificarile intra in vigoare incepand de joi, 27. ianuarie.

Bergen: Incendiu intr-un imobil

Echipajele de urgente s-au deplasat luni dupa amiaza la un imobil in care s-a declansat un incendiu, in nordul orasului Bergen. Politia a relatat initial ca amploarea incendiului era foarte nesigura si ca nu se stia daca sunt persoane in imobil.

La scurt timp dupa aceea, politia a relatat ca in imobil se afla un numar necunoscut de persoane, dar ca toate au fost confirmate a fi iesit din imobil. Nu au fost inregistrate raniri.

Nu se cunoaste deocamdata cauza si amploarea incendiului.

255 de pacienti corona internati in spital – o crestere cu 28 de pacienti

Luni, in spitalele din Norvegia se aflau internati 255 de pacienti infectati cu corona, o crestere cu 28 de pacienti fata de ziua precedenta.

Pacientii corona constituie 3,1 la suta din totalul de 8.158 de pacienti, care se aflau internati in spitalele din Norvegia luni.

67 dintre paceintii bolanvi de covid-19 sunt internati in sectii de terpie intensiva, un numar neschimbat fata de ziua precedenta. Pacientii corona din sectiile de terapie intensiva constituie 26 % din totalul pacientilor din sectiile de terapie intensiva din intreaga tara.

Distributia pacientilor corona intre regiunile de sanatate este dupa cum urmeaza (procentaj din numarul total al pacientilor internati in regiunea respectiva in paranteza):

  • Helse Sør-Øst: 175 (4%)
  • Helse Vest: 45 (2,6%)
  • Helse Midt-Norge: 23 (2%)
  • Helse Nord: 12 (1,4%)

Distributia pacientilor corona internati in sectii de terapie intensiva, in functie de reginunile de sanatate (procentul din numarul total din regiunea respectiva al paceintilor internati la terapie intensiva in paranteza):

  • Helse Sør-Øst: 47 (32)
  • Helse Vest: 13 (33,3%)
  • Helse Midt-Norge: 3 (8,8%)
  • Helse Nord: 4 (10,5%)

Ziua cu cei mai multi pacienti corona internati pana acum in timpul pandemiei a fost data de 17. decembrie 2021. Atunci erau 383 de pacienti bolnavi cu covid-19 internati, ceea ce inseamna 4,1 % din numarul total de 9.253 de pacienti internati in spitalele din Norvegia la acea data.

Recordul anterior a fost stabilit in legatura cu primul val de infectari. La 1. aprilie 2020, in spitalele norvegiene erau internati 325 de pacienti bolnavi cu covid-19.

Datele Directiei de Sanatate nu arata daca pacientii corona erau internati datorita virusului corona sau daca erau internati din alte motive, dar acestia erau depistati a fi infectati cu corona.

Din februarie 2020 pana in prezent, 622.596 de persoane au fost inregistrate ca fiind infectate cu virusul corona in Norvegia, arata datele preliminare de azi din sistemul national de raportare a bolilor contagioase (MSIS).

Trondheim cere relaxarea masurilor de carantina

Primarul orasului Trondheim cere guvernului relaxarea reglementarilor de carantina in scoli si in viata muncii in urma unor noi recorduri ale numarului de persoane infectate.

– Asa cum este situatia in acest moment, reglementarile de carantina sunt la fel de ingrijoratoare precum este sarcina provocata de boala. Sunt multe persoane care stau acasa desi sunt sanataoase, in loc sa mearga la munca. Si sunt multi copii sanatosi care au ramas acasa de la scoala. Aici trebuie sa vina niste relaxari, spune primarul Rita Øttervik in dialog cu Adresseavisen.

Trondheim a stabilit mai multe recorduri ale numarului de persoane infectate in ultimele zile. Vineri si sambata au fost raportate, cumulat, 2.596 de noi cazuri de infectie ceea ce inseamna ca multe familii au fost trimise in carantina.

Ottervik spune, in dialog cu publicatia, ca cel mai important lucru acum este mentinerea in functiune a serviciilor oferite de municipalitate, in ciuda numarului record de infectii.

Luni, municipalitatea va vota in legatura cu in ce masura este necesara o reglementare locala a masurilor de preventie si control in Trondheim

S-a clarificat provenienta banilor gasiti in padurea din apropierea orasului Moss
Har oppklart pengefunnet i Mossemarka

Doi prieteni au gasit vara trecuta o suma mai mare de bani in Mossemarka. Acum, politia vine cu o actualizarea in urma unei lungi anchete penale.

Ancheta si sesizari din partea publicului au condus politia spre un dosar mai vechi de vanzare a unei cantitati mai mari de droguri.

– Sesizarea vorbea despre o persoana cu nume cunoscut care ar fi ascuns banii in padure iar acestia ar fi provenit din vanzarea unei cantitati mari de droguri in perioada 2006-2009 in zona Østfold, informeaza procurorul Stian Moltke-Hansen Tveten, de la politia districtului Est.

In urma anchetei desfasurate, o persoana a fost invinutia de spalare de bani in forma calificata prin ascunderea sumei de bani care provine din vanzarea drogurilor de-a lungul unei perioade de zece ani. La putina vreme dupa intocmirea actului de invinuire, politia a primit o confirmare din partea Bancii Norvegiene in legatura cu suma de bani care fusese gasita, si anume era vorba de 1.998.000 de coroane.

– Cazul a fost solutionat prin neinceperea urmaririi penale pentru spalarea de bani in forma calificata si prin confiscarea sumei intgrale de 1.998.000 de coroane, incheie procurorul Stian Moltke-Hansen Tveten de la politia districtului Est.

Politia se bucura pentru faotul ca cei care au gasit suma de bani au luat legatura cu politia imediat dupa ce au constintizat ce au gasit. Barbatii vor primi o recompensa.

Tveten spune, in dialog cu Dagbladet, ca recompensa se stabileste conform legii. Cei doi se pot astepta la o recompensa de 10 la suta din suma gasita, adica aproape 200.000 de coroane.

– Este binemeritat atunci cand sesizezi politia in legatura cu gasirea unor astfel de lucruri, spune Tveten.

Assange nu va fi, deocamdata, extradat

Apelul lui Julian Assange va fi judecat de catre Curtea Suprema din Marea Britani, relateaza Reuters.

Astfel, el nu va fi deocamdata extradat catre SUA. Daca va fi extradat el risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 175 de ani.

Procuratura din SUA sustine ca Assange a fost complice la furtul unui mare numar de documente secrete cu peste 10 ani in urma. Avocatii sai sustin ca el a actionat ca un jurnalist, in conformitate cu libertatea presei si ca a contribuit la dezvaluiri importante despre politica de razboi a Statelor Unite in Irak si Afganistan.

NTB: Taliban si Statele Unite au sedinte separate.

In timpul negocierilor din Oslo, reprezentantii Taliban vor avea intalniri directe, bilaterale cu reprezentanti ai Statelor Unite, pe langa intalnirile plenare.

Taliban se afla luni in sedinte cu reprezentanti speciali dintr-o serie de tari vestice in Oslo. Norvegia participa la aceste sedinte dar a fost informat si faptul ca se tin si sedinte bilaterale intre Taliban si diverse state.

NTB a aflat, printre altele, ca Taliban va avea sedinte separate directe cu Statele Unite la Oslo.

SUA a trimis o delegatie condusa de trimisul special in Afganistan, Tom West. Si trimisa speciala pentru drepturile omului si ale femeilor si fetelor afgane, Rina Amiri impreuna cu reprezentanti ai organizatiei umanitare americane USAID participa la intalnirile de la Oslo.

– Alaturi de colegii notri europeni, dorim sa discutam o serie de subiecte, spune un purtator de cuvant al ministerului american de externe, la Wahsington in dialog cu NTB.

Au fost enumerate mai multe subiecte de discutii: infiintarea unui sistem politic reprezentativ, gestionarea crizei umanitare si economice, ingrijorari legate de securitate si antiterror si drepturile omului, in special nevoia pentru dreptul femeilor la educatie.

OMS: O rascrude decisiva in pandemie
WHO: Avgjørende veiskille i pandemien

Lumea se afla la o rascruce decisiva in pandemia corona, conform liderului Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

– Trebuie sa conlucram pentru a pune capat fazei acute a acestei pandemii, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus luni, la o conferinta de presa, conform agentiei de presa Reuters.

El a avertizat in legatura cu a nu lasa pandemia sa se extinda in timp si sa se „sara inainte si inapoi intre panica si lipsa de actiune” si impotriva increderii ca pandemia s-a terminat iar omicron este ultima varianta a virusului.

– Dimpotriva. La nivel global, conditiile sunt ideale pentru aparita unor noi variante. Pentru a schimba cursul pandemie, trebuie sa modificam conditiile care o propulseaza, a spus el.

Tedros a informat, de asemenea, ca Germania a devenit cel mai mare contributor economic al OMS. Anterior, SUA detinea aceasta pozitie.

Seful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a spus duminica ca varianta omicron poate duce la sfarsitul pandemiei in Europa. El a estimat ca 60 la suta din populatia Europei va putea ajunge sa fie infectata pana in luna martie si ca, dupa aceea, vor avea o perioada cu un mare grad de imunitate in populatia europeana.

Inspectoratul pentru protectia datelor (Datatilsynet) vrea sa amendeze Parlamentul

Administratia Parlamentului a fost avertizata de Inspectoratul pentru protectia datelor in vederea aplicarii unei amenzi de 2 milioane de coroane in urma atacului cibernetic din 2020.

– Inspectoratul pentru protectia datelor considera ca fiind grav faptul ca, din partea Parlamentului, nu s-au implementat masuri tehnice suficient de bune care sa impiedice atacul, de exemplu prin utilizarea autentificarii prin doi factori, spune directorul Inspectoratului, Bjørn Erik Thon, intr-un comunicat de presa.

Inspectoratul pentru protectia datelor a luat in special in considerare faptul ca parlamentul nu a implementat o autentificare prin doi factori sau masuri de siguranta echivalent de efective pentru a obtine o protectie a datelor suficient de buna.

Atacul cibernetic din 2020 a fost legat de accesare neautorizata a conturilor de email al unui numar necunoscut de parlamentari si angajati ai administratiei parlamentului, precum si a secretariatelor.

Mai multe sisteme de testare nu functioneaza – Portalul ID are probleme

VG relateaza ca a primit mai multe sesizari despre faputl ca site-urile mai multor servicii publice nu functioneaza.

– Portalul ID, care este un serviciu de accesare pentru Altinn, Helsenorge si NAV este inaccesibil, relateaza VG.

Ofiterul de presa de la Directia de Digitalizare, Are Kvistad, explica fata de VG ca Portalul ID nu este accesibil.

– Lucram din plin la remedierea problemei, spune Kvistad in dialog cu publicatia.

Problemele au aparut in jurul orei 14.30.

In jurul orei 15.00 luni dupa amiaza se raporteaza ca exista mari probleme cu comenzile pentru programari la teste corona in Oslo.Nu este posibila nici in inregistrarea testelor pozitive in acest moment, relateaza Nettavisen.

– Este corect ca Portalul ID nu functioneaza. Vor fi provocari in ce priveste programarile pentru teste. Nu stim care este cauza, dar asta s-a mai intamplat si de alta data. Acum lucram cat de repede putem pentru a rezolva problema. Rugam cetatenii sa aiba rabdare si sa astepte pana ce solutia tehnica va fi din nou in stare de functioner spune directorul in materie de comunicari din cadrul Municipalitatii Oslo, Caroline Bremer, in dialog cu publicatia.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu