Știri

Stiri – Dagbladet/Nyhetsstudio – Miercuri, 23.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Avertisment in legatura cu o noua metoda de inselatorie
Advarer mot ny svindelmetode

Centrul norvegian pentru securitatea informatiilor (NorSIS) solicita norvegienilor sa fie atenti la o noua metoda de inselatorie. NorSIS avertizeaza in urma faptului ca in ultimele zile, multe persoane au fost apelate de persoane care vorbesc limba engleza si care explica faptul ca ar face apelul in numele unor autoritati straine. Apoi, acestea vorbesc despre probleme de securitate legate de numarul personal norvegian sau de Cardul National de Identitate, conform NorSIS.

Aceste actiuni sunt tentative de inselaciune si este important ca cei apelati sa nu respecte instructiunile care li se dau la telefon, de a divulga informatii cu caracter personal, este mesajul centrului norvegian.

– Este important sa ne ajutam unii pe altii prin prevenirea a astfel de situatii. De aceea suntem preocupati ca cat mai multe persoane sa afle despre aceasta noua metoda de inselatorie si ca fiecare sa faca alegeri cat mai bune in cazul in care este expus la astfel de tentative, spune Kjersti Rønholt, sef de divizie la NC3, Kripos intr-un comunicat de presa.

Modul in care procedeaza infractorii este ceva mai diferit decat tentativele anterioare, cu care politia si NorSIS au avut experiente. Conform NorSIS, cineva face un apel da la un numar norvegian, doar ca numarul de telefon are cu o cifra mai mult decat numerele norvegiene. Persoana care apeleaza vorbeste limba engleza si da impresia ca mesajul acestea a fost inregistrat in prealabil, explica NorSIS.

– Este important sa nu dati informatii cu caracter personal in felul acesta. Politia si alte autoritati din Norvegia sau din strainatate nu vor cere niciodata astfel de informatii intr-o convorbire telefonica, spune Rønholt.

– Este un exemplu tipic de manipulare sociala, prin care elemente infractionale pun accentul pe teama, tentatii sau incredere petnru a te convinge sa faci ceva, spune Karoline Hultman Tømte, manager pentru parteneriat si autoritate in cadrul NorSIS si continua:

– In acest caz se axeaza pe frica legata de faptul ca informatii confidentiale legate de persoana in cauza ar fi deviate. In plus, infractorii se prezita ca si cum ar reprezenta o autoritate de stat in care cei mai multi au un grad ridicat de incredere. Multi pot sa simta ca le este greu sa spuna nu cuiva care vine din partea autoritatilor sau altor entitati credibile.

Mortalitate crescuta printre mame in SUA

Mortalitatea in randul mamelor in SUA a fost cea mai mare in anul 2020, din anii ’60 incoace, iar femeile de culoare au avut cea mai mare pondere, conform Centrului National de statistica medicala (NCHS).

In 2020 au fost inregistrate 23,8 decese la 100.000 de nasteri in SUA, conform unui nou raport al NCHS.

In comparatie, cifrele din 2018 si 2019 au fost de 17,4 respectiv 20,1. Cifra nu a mai fost, oficial, atat de mare din 1968 incoace, chiar daca trebuie retinut ca in 2018 a fost introdusa o noua metoda de raportare.

Cu toate acestea, cifra este cu mult mai mare decat in alte tari, de exemplu Canada, unde in 2020 au fost inregistrate 7,5 decese la 100.000 de nasteri.

– Am observat o crestere intr-o serie de sub-categorii iar covid-19 a contribuit, probabil, la aceasta crestere, spune unul dintre cercetorii care au elaborat raportul, Donna Hoyert.

Printre femeile de culoare au fost inregistrate 55,3 de decese la 100.000 de nasteri, in timp ce numarul de decese in randul femeilor albe a fost de 19,1.

– Din nou si din nou devine evident ca femeile de culoare nu au acelasi acces la tratament si medicamente, spune anesteziologul Ebony Hilton de la Universitatea din Virginia.

Marea Britanie: Foarte probabil ca Rusia sa atace Kievul

Ministrul de externe britanic, Liz Truss spune ca este inca foarte probabil ca fortele armate ruse sa efectueze o invazie in mari parti ale Ucrainei.

– Este foarte probabil ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa planuiasca un atac asupra capitalei Ucrainei, Kiev, spune Truss in dialog cu Sky News.

In acelasi timp, Truss spune ca toate sanctiunile sunt de actualitate intr-un asemenea caz, iar o invazie la masiva a Ucrainei va provoca sanctiuni si mai aspre.

– Din pacate, fortele armate ruse au incercuit Ucraina, deci nu stim cu exactitate ce se va intampla. Insa, vom recunoaste asta imediat ce se va intampla si vom reactiona cu fermitate, a spus ministrul de externe.

China refuza sa introduca sactiuni

Ministrul de externe chinez Hua Chinying spune intr-o declaratie ca China nu va introduce sanctiuni impotriva Rusiei, relateaza publicatia de stat CGTN.

Ministrul de externe adauga ca China este intotdeauna impotriva sanctiunilor ilegale.

Ucraina mobilizeaza militarii in rezerva

Reuters relateaza ca presedintele Ucrainei mobilizeaza fostii soldati cu varste intre 18 si 60 de ani, pentru a efectua stagiul militar pentru perioada pana la un an.

Mesajul vine la aproape doua zile de la ordonarea de catre Vladimir Putin a intrarii „fortelor de pace” pe teritoriul regiunilor separatiste Donetsk si Luhansk in Ucraina.

Marti, parlamentul rus, la solicitarea lui Putin, a dat unda verde pentru ca armata rusa sa poata folosi forta militara si in afara granitelor Rusiei.

Putin: Interesele Rusiei nu fac obiectul negocierilor.

Interesele Rusiei nu fac obiectul negocierilor, a spus presedintele Putin, in acelasi timp in care spune ca el este deschis fata de solutii diplomatice.

– Tara noastra este intotdeauna deschisa pentru un dialog direct si sincer si pentru a cauta solutii diplomatice la cele mai complicate probleme, a spus Putin intr-o cuvantare inregistrata miercuri.

Dar el a subliniat, in acelasi timp, ca Rusia nu accepta negocierea intereselor tarii.

– Interesele Rusiei si siguranta locuitorilor nostri este un lucru despre care nu negociem, a spus Putin.

In cuvantarea sa, presedintele a spus ca are incredere in fortele de aparare ale tarii si ca acestea sunt gata sa protejeze interesele nationale El a laudat capacitatea de alerta a armatei si a spus ca Rusia se va concentra asupra dezvoltarii unor sisteme de arme avansate, inclusiv arme hiper-sonice si o miza mai mare pe tehnologia digitala si inteligenta artificiala.

– Aceste tipuri de complexitati sunt, intr-adevar, armele viitorului, si care, intr-o masura substantiala vor intari capacitatea fortelor noastre de aparare de a fi pregatite pentru orice eventualitate, a spus el.

Cuvantarea lui Putin a fost inregistrata cu ocazia sarbatorii aparatorilor patriei, o sarbatoare nationala cu origini in perioada sovietica.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu