Germania opreste procedura de aprobare a proiectului Nord Stream 2

Guvernul Germaniei opreste procedura de aprobare a controversatului gazoduct Nord Stream 2 spre rusia, informeaza agentia de presa DPA.
Cancelarul Olaf Scholz spune marti ca proiectul Nord Stream 2 se opreste. Surse anonime informeaza DPA ca procedura de aprobare a gazoductului va fi inghetata.
Constructia controversatului gazoduct este finalizata, dar acesta nu a fost dat in folosinta.
Stoltenberg are temeri in legatura cu cresterea dramatica a tensiunii in zona
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se opune categoric recunoasterii de catre Rusia a regiunilor Donetsk si Luhansk.
„Este o incalcare intentionata a acordurilor de la Minsk care, in mod dramatic, vor creste tensiunea in Europa” scrie Stolteberg pe contul sau de Twitter.
El vine cu aceasta afirmatie in urma intalnirii avute cu ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau.
Nicio schimbare pentru soldatii norvegieni
Schimbarea situatiei din Ucraina nu duce la schimbari pentru soldatii norvegieni plasati in Lituania, informeaza ofiterul de presa Eirik Skomedal din cadrul Armatei in dialog cu Dagbladet.
Anterior au fost plasati 150 de soldati norvegieni in Lituania, iar duminica va mai sosi un contingent de 50 – 60 de soldati.
– Intentia cu marirea contingentului de sustinere este de a ne arata solidaritatea si coeziunea cu aliatii. Soldatii care sunt deja acolo sunt pregatiti pentru a apara tarile NATO si tarile baltice, spune Skomedal.
Regina Elisabeth a Regatului Unit al Marii Britanii, bolnava de covid-19, nu participa la evenimentele planificate
Marti dimineata, palatul Buckingham anunta ca regina Elisabeth nu va participa la intalnirile digitale prevazute in agenda zilei de azi, conform biroului de presa PA.
Regina a fost decurand depistata cu covid-19 si are, in continuare, simptome usoare, asemanatoare cu raceala, conform Palatului Buckingham.

Ucraina avertizeaza impotriva unei posibile tragedii

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj, spune ca Vestul trebuie sa introduca sanctiuni impotriva Rusiei imediat in urma recunoasterii regiunilor Donetsk si Luhansk ca independente de catre rusi.
Zelenskyj s-a intalnit marti cu presa, alaturi de presedintele Estoniei, Alar Karis, cu care avusese o intrevedere. Presedintle Ucrainei a spus ca situatia se dezvolta acum cu repeziciune si ca sustinerea pentru tara sa trebuie sa vina repede.
– In momentul de fata, sanctiunile sunt cel mai important raspuns. Sanctiuni aspre pot influenta si de-escalada situatia. Primul pas sper o escaladare a conflictului s-a petrecut deja odata cu actiunile Rusiei, a spus Zelenskyj.
– Se poate intampla o mare tragedie, a avertizat presedintele Ucrainei.
Zelenskyj solicita, printre altele, ca gazoductul Nord Stream 2, care transporta gaz natural din Rusia in Germania sa fie o parte din regimul de sactiuni. UE, care analizeaza sanctiunile in cursul zilei de marti, a afirmat anterior ca gazoductul poate fi o parte din sactiuni.
In acelasi timp, SUA a afirmat cu tarie ca gazoductul nu va putea fi deschis in cazul in care Rusia invadeaza Ucraina. Semnalele din partea guvernului german nu au fost clare in acest sens.
Kremlinul vine cu un nou mesaj
Recunoasterea rusa a republicilor separatiste Donetsk si Luhansk este valabila, de asemenea, si pentru zonele care azi se afla sub controlul fortelor armate ale Ucrainei, conform Kremlinului.
Conform purtatorului de cuvant al presedintelui Putin, Dmitrij Peskov, recunoasterea acelor zone, care a fost ratificata marti de catre Duma, se refera si la zonele care erau sub controlul separatistilor cand si-au proclamat independenta in 2014.
Fortele armate ale Ucrainei au recucerit ulterior mari parti din cele doua regiuni intr-un razboi care a costat peste 14.000 de vieti omenesti.
Dontesk si Luhansk au aprobat pactul de prietenie cu Moscova
Cele doua republici separatiste Donetsk si Luhansk au incheiat un pact de prietenie cu Rusia, care le-a recunoscut luni statutul de independenta.
Pactul de „prietenie si asistenta” a fost semnat luni la Moscova iar marti a fost aprobat si fost primit cu aplauze in „parlamentele” celor doua republici separatiste.
Pactul de prietenie ofera Rusiei posibilitatea de a stabili baze militare in Estul Ucrainei, dar vice-ministrul de externe al Rusiei, Andrej Rudenko spune, in dialog cu Interfax, ca acest lucru nu a fost discutat inca.

Lavrov: – Ucraina nu are niciun drept la suveranitate
Ministrul de externe rus, Sergej Lavrov, afirma fata de agentia de presa Interfax ca Ucraina nu are niciun drept la suveranitate.
El sustine ca acest drept poate sa fie rezervat doar natiunilor care reprezinta populatia intr-un anumit teritoriu.
Ucraina nu a avut acest drept din 2014, sustine Lavrov.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator