Inflatie peste 10% in Marea Britanie
Scumpirile alimentelor contribuie la accelerarea inflatiei in cea de a doua mare economie a Europei. Inflatia depaseste 10 %.
Scumpirile din Marea Britanie ajung la noi recorduri, asa cum s-a intamplat si in ultimele luni.
Inflatia a ajuns la 10,1 % in iulie, comparat cu aceeasi perioada a anului trecut. In luna iunie, inflatia era de 9,4 %.
Aceasta este, la fel ca in lunile anterioare, cea mai mare crestere a preturilor inregistrata din 1982 incoace, estimeaza autoritatile statistice.
Preturi ale alimentelor care accentueaza inflatia
Preturi majorate ale alimentelor, unde preturile painii si a cerealelor sunt la loc fruntas, sunt cele evidentiate ca fiind cea mai importanta cauza a scumpirilor din luna iulie. Acestea au crescut cu 2,3 % din iunie pana in iulie, conform autoritatilor.
Inflatia este mai mare decat s-au asteptat cei mai multi economisti. Conform publicatiei The Guardian, cei mai multi se asteptau ca inflatia sa fie undeva la 9,8 % in luna iulie.
Inflatia de baza britanica, adica cresterea preturilor fara energie electrica, alimente, alcool si tabac, a crescut la 6,2 % in luna iulie, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
A majorat dobanda
Mai devreme in luna august, Banca Centrala, Bank of England, a majorat dobanda de referinta cu 0,5% pentru prima data in ultimii 27 de ani.
Aceasta a fost cea de-a sasea majorare a dobanzii de referinta consecutiva, efectuata de banca centrala.
La fel ca alte institutii bancare centrale, Bank of England isi da silinta sa controleze preturile care tind sa o ia razna in tara.
Dobanda de referinta in Marea Britanie este acum, dupa majorare, la 1,75%.
Bank of England se asteapta ca inflatia sa atinga un varf de 13,3 % in luna octombrie, relateaza CNBC.
Chiar daca salariile medii din Marea Britanie au crescut cu 4,7 % din aprilie pana in iunie, inflatia intrece lejer majorarea salariilor, conform CNBC.
– Datele inflatiei de azi sunt o reamintire in plus a faptului ca multe gospodarii britanice stau in fata unei perioade cu greutati financiare substantiale, a declarat administratorul de fonduri Dan Howe de la Janus Henderson.
sursa: E24.no
Record al preturilor energiei electrice pentru a doua zi la rand.
Pretul energiei electrice va ajunge la aproape cinci coroane /KWh in sud-vestul Norvegiei in cursul zilei de miercuri.
Sud-vestul Norvegiei primeste din nou cel mai scump curent din Norvegia in cursul zilei de miercuri. Pretul mediu pe zi este de 4,90 kr / KWh, arata datele preliminare ale NordPool.
Asta inseamna cel mai ridicat pret mediu pe zi inregistrat vreodata in Norvegia.
Si este a doua zi la rand cand se stabileste un astfel de record.
Cea mai scumpa ora in sud-vestul Norvegiei este intre 22.00 si 23.00 miercuri seara, cand pretul curentului electric va ajunge la 5,26 kr /KWh. Pretul depaseste cinci coroane si intre alte ore ale zilei de miercuri.
Zona de preturi Norvegia de Sud-Vest a avut un curent electric mult mai scump decat restul tarii in ultima perioada. Pretul a fost mai mare si decat in restul sudului tarii, unde preturile au fost mari de asemenea. O parte din explicatie este ca in acest moment rezervoarele hidrocentralelor au foarte putina apa in aceasta zona a tarii.
Østlandet si Vestlandet vor avea, de asemenea, preturi mari la energia electrica in cursul zilei de miercuri, chiar daca pretul va fi ceva mai mic in sud-vest. In zona care acopera Oslo, pretul pe zi va fi de 2,98 kr / KWh, in timp ce pretul in zona care acopera Bergen va fi de 2,88 kr /KWh.
Preturi mari la gaze
Toate trei zonele din Sudul Norvegiei sunt influentate de criza de energie din Europa si de preturile mari ale gazelor naturale de pe continent, care la randul lor, influenteaza piata europeana prin mai multe legaturi internationale.
Analistul in materie de energie, Marius Holm Rennesund, spune ca factorii care influenteaza preturile au ramas aceiasi.
– In continuare, rezervoarele hidroenergetice contin prea putina apa in Sudul Norvegiei. Apoi, preturile energiei electrice sunt extrem de ridicate pe continent. Acestea sunt, in mare parte, influentate de pretul gazelor naturale care a crescut in ultimele zile. UE a decis ca doresc sa umple rezervoarele in proportie de 80 % pana la 1 noiembrie si asta a facut ca cererea de gaze naturale in Europa sa creasca substantial, spune Rennesund, in dialog cu VGTV marti dupa-amiaza.
In plus, mai sunt si alti factori care contribuie la cresterea preturilor.
– Se fac efectueaza lucrari de intretinere pe instalatia petroliera Troll in bazinul norvegian, ceea ce face ca sa se livreze mai putin gaz catre Europa. Astfel creste pretul gazului si al energiei electrice acolo, iar asta influenteaza situatia din Sudul Norvegiei, spune Rennesund.
Un øre in Nordul Norvegiei
In Nordul si in Mijlocul Norvegiei, preturile se mentin la niveluri cu mult mai scazute. In continuare pretul pe zi din Midt-Norge (Norvegia de Mijloc) este ceva mai ridicat, la 30 de øre / KWh. In Nord, pretul mediu pe zi este, in continuare, la aproximativ 1 øre/KWh.
Aceste doua zone au, in comparatie cu Sudul Norvegiei, rezervoare hidroenergetice mai pline decat este normal.
Pretul energiei electrice la bursa Nord Pool este redat prin inchirerea retelei, taxe si adaosuri catre companiile energetice. Inchirierea retelei variaza mult de la o companie la alta. Subventia pentru energie electrica se deduce, de asemenea, din factura de energie electrica.
sursa: E24.no
Fondul Suveran Petrolier a pierdut 1.680 miliarde de coroane in prima jumatate a anului
Fondul Petrolier a inregistrat o pierdere substantiala in prima jumatate a anului.
Piata a fost influentata de dobanzile majorate, inflatia puternica si razboiul din Europa, a declarat managerul fondului, Nicolai Tangen.
Dividendele fondului petrolier din prima jumatate a anului au fost de minus 1.680 miliarde de coroane, sau -14,4%.
Acest lucru reiese dintr-un comunicat emis de NBIM – Norges Bank Investment Management, departament al cadrul bancii centrale care gestioneaza Fondul Petrolier.
Cifrele vor fi prezentate azi la o conferinta de presa in Arendal. Vei putea urmari conferinta de presa aici.
Chiar daca dividendele sunt negative, valoarea Fondului Petrolier nu scade echivalent cu valoarea dividendelor. Cauza este ca o coroana mai slaba ridica valoarea Fondului iar guvernul poate aloca sume mai mari de bani datorita veniturilor mari provenite din petrol si gaze.
La sfarsitul lunii iunie, Fondul avea o valoare de 11.657 miliarde de coroane, in timp ce valoarea Fondului la inceputul anului era de 12.340 miliarde de coroane.
– PIata a fost afectata de cresterile dobanzilor, inflatie mare si razboiul din Europa. Investitiile in actiuni au scazut cu 17 % si, in special actiunile din tehnologie au avut rezultate slabe cu minus 28% in dividende, spune managerul Fondului, Nicolai Tangen, din cadrul NBIM.
Dividende foarte scazute din actiuni
Dividendel Fondului Petrolier depind de situatia pietelor financiare. Indexul S&P500 , care arat dezvoltarea a 500 de companii de frunte din SUA, a scazut cu aproximativ 20% in prima jumatate a anului.
Astfel au fost dividendele din proprietatile fondului in prima jumatate a anului:
- investitii in actiuni : -17%
- investitii in dobanzi: -9.3%
- investitii in proprietati nelistate la burse: 7,1%
La actiuni, situatia a fost proasta in aproape toate sectoarele, cu exceptia energiei, unde cresterea a fost influentata de cresterea substantiala a preturilor petrolului, gazelor si carburantilor.
– Sectorul energetic a obtinut dividende de 13 % in prima jumatate a anului. Am observat o crestere substantiala a preturilor pentru petrol, gaz si produse rafinate, spune Tangen.
citeste restul pe E24.no
Aici poti verifica valoarea Fondului Petrolier actualizata continuu. (apasa pe imagine pentru link)

sursa: E24.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator