Știri

Stiri – Duminica, 12.09.2021

Scris de Daniel Solheim
840 DE CAZURI DE INFECTARE NOI INREGISTRATE IN NORVEGIA

Ieri au fost inregistrate 840 de cazuri noi de infectare cu coronavirus in Norvegia.

Asta inseamna cu 531 de cazuri mai putin decat media ultimelor sapte zile, care era la 1371.

Asta inseamna si cu 309 cazuri mai putine decat sambata, in urma cu o saptamana, cand au fost inregistrate 1149 de infectari.

In Oslo au fost inregistrate 282 de infectari, o scadere cu 141 de cazuri fata de ziua anterioara.

116 persoane sunt interntate in spital, conform datelor VG. Numarul este neschimbat fata de ziua anterioara, la fel si numarul pacientilor internati in sectii ATI, care este de 35 de pacienti.

Trendul numarului de infectari, conform statisticii VG, este aplatizat. 64 de municipalitati au un trend in crestere.

175.489 de infectari cu coronavirus au fost raportate de la inceputul pandemiei pana in prezent.

POLITIA CAUTA FAPTASUL IN URMA UNEI INJUNGHIERI CU CUTITUL

Politia din Oslo a fost contactata de o persoana care a fost injunghiata in centrul orasului Oslo. Barbatul a ajuns la spital pe cont propriu, iar acolo politia a intrat in contact cu el. Barbatul nu este grav-ranit.

– S-a confirmat faptul ca este vorba de o injunghiere, spune seful de operatiuni, Lina Odden, in dialog cu VG.

– Asa cum se prezinta situatia, nu pare sa fi existat vreo relatie intre faptas si victima. Exista martori la incident pe care ii audiem acum.

Politia cauta un barbat descris ca avand o varsta intre 20 si 30 de ani, cu o inaltime de 1,80 m, slab, cu tenul deschis si cu parul brunet sau saten. Faptasul avea o camasa de costum, probabil de culoare galbena.

Duminica dimineata, cu putin inainte de orele 09.00, politia inca nu efectuase retineri in caz.

– Incercam sa localizam imaginile camerelor de supraveghere, spune sectia de garda de la Politia districtului Oslo.

JUMATATE DIN PACIENTII CORONA DIN NORVEGIA SUNT NASCUTI IN STRAINATATE

Procentul de pacienti corona nascuti in strainatate creste puternic din nou. Cei mai multi nu sunt vaccinati.

In total, din iulie pana in prezent, au fost internati 252 de pacienti cu covid-19 in Norvegia. 49,6 dintre ei, adica 125 de pacienti, sunt nascuti in strainatate, conform publicatiei Aftenposten.

Sapte din 10 pacienti care au fost internati saptamana trecuta NU sunt vaccinati complet.

Procentul persoanelor cu vaccinare completa este de 36,4 la suta printre somalezii din Norvegia, in timp ce irakienii sunt la 37,9 la suta. Printre pachistanezii norvegieni, procentul celor cu vaccinare completa este de 62,2 la suta in timp ce 85 % au primit prima doza.

In comparatie, 80,1 la suta din populatia nascuta in Norvegia are schema de vaccinare completa.

Conform FHI exista mai multe explicatii pentru acoperirea scazuta cu vaccin. Teama de reactii adverse ale vaccinului este mai mare in randul grupurilor de imigranti iar multi imigranti nu au medic de familie.

Mai multe municipalitati raporteaza ca este dificil de gasit imigrantii care sunt inregistrati cu domiciliul in Norvegia .

Vineri, 116 de pacienti corona erau internati in spitale din Norvegia. Asta inseamna cu 12 mai multi decat in ziua anterioara. 35 dintre pacienti sunt internati in sectii ATI iar dintre acestia, 17 sunt cuplati la respirator.

FBI PUBLICA UN DOCUMENT SECRETIZAT LEGAT DE 11. SEPTEMBRIE

FBI a dat publicitatii primul din ceea ce se pare a fi mai multe documente, legate de ancheta efectuata in urma atacurilor din 11. septembrie 2001, si o posibila sustinere din partea sauditilor a piratilor aerieni. Publicarea documentelor se face in urma ordinului dat de presedintele Joe Biden, relateaza CNN.

Documentul este din 2016 si arata faptul ca FBI incerca sa descopere modul in care doi cetateni din Arabia Saudita au contribuit cu logistica si sprijin financiar pentru cel putin doi dintre barbatii care au participat la deturnarea aeronavelor in 11. septembrie 2001.

Cei doi sauditi erau un angajat al consulatului si un ofiter de informatii din Los Angeles. Ultimul se afla in Los Angeles sub acoperirea de a fi student. Documentul FBI descrie ca acesta a fost implicat profund in calatoriile, sederea si finantarea piratilor aerieni, relateaza CNN.

Ambasada Arabiei Saudite din Washington a exprimat anterior ca orice acuzatie in legatura cu implicarea Arabiei Saudite este neadevarata.

Ordinul presedintelui Biden vine in urma solicitarii din partea a 1600 de victime din urma atacurilor, trimisa presedintelui, o scrisoare prin care ei il informau pe presedinte ca nu este dorit sa participe la aniversarea a 20 de ani de la atacuri, in cazul in care aceasta informatie nu va fi publicata.

DANEMARCA VINDE 500.000 DE DOZE DE VACCIN NOII ZEELANDE

Noua Zeelanda cumpara 500.000 de doze suplimentare de vaccin Pfizer din Danemarca in incercarea de a mentine ritmul de vaccinare din programul de vaccinare al Noii Zeelande.

– Acum sunt mai mult decat suficiente doze de vaccin in tara pentru a putea vaccina la un ritm accelerat, fruntas in lume, pe care l-am realizat in aceasta luna, iar eu indemn cu tarie pe fiecare nou-zeelandez care inca nu este vaccinat sa faca acest lucru cat de curand posibil, a spus prim-ministrul Jacinda Ardern intr-o luare de pozitie.

Dozele vin in plus fata de livrarile de la Pfizer si la cateva zile dupa acordul Noii Zeelande cu Spania in vederea achizitionarii a 250.000 de doze suplimentare.

In timp ce Noua Zeelanda si-a asigurat inca o jumatate de milion de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, un milion de doze Moderna sunt pe drum spre Australia.

GREENPEACE: ZONE ENORME DIN RUSIA DISTRUSE DE INCENDIILE DE VEGETATIE

Incendiile masive de vegetatie din Rusia au mistuit paduri si stepe care corespund cu jumatate din suprafata teritoriului Germaniei, conform Greenpeace.

Organizatia pentru protejarea mediului a calculat, cu ajutorul datelor culese prin satelit, ca 17,6 milioane de hectare au fost mistuite de foc, ceea ce intrece sumbrul record stabilit in 2016 de 16 milioane de hectare.

Incendiile mai bantuie pe o suprafata de 250.000 de hecater, conform autoritatii ruse pentru protectia padurilor. Incendiile sunt acum, in cea mai mare parte, in regiuni de stepa, in sudul tarii, in timp ce incendiile din Siberia au fost stinse, in parte pentru ca nins in unele zone.

Greenpeace Rusia spune ca inca nu se vede finalul sezonului de incendii pentru acest an, fapt care a fost accentuat si de conditiile de seceta si canicula, despre care cercetatorii spun ca se datoreaza schimbarilor climatice.

Presedintele Vladimir Putin a vorbit luna trecuta despre amploarea catastrofei naturale ca fiind neasteptata.

PESTE 80 LA SUTA DIN PARLAMANENTARII NORVEGIENI AU FOST INAINTE MEMBRII AI CONSILIILOR MUNICIPALE

Aproape toti politicienii din Parlamentul norvegian sunt politicieni de cariera. Profesorul de la BI, Jon J. Fiva, considera ca acest lucru este un avantaj.

– O mare majoritate a politicienilor norvegieni la nivel national au un background ca politicieni la nivel municipal, regional sau au fost primari, spune profesorul in economie, Jon J. Fiva de la BI in dialog cu site-ul forskning.no.

Cercetatorii au analizat cine ajunge sa devina politician in Norvegia.

Ei au descoperit ca peste 80 la suta din politicienii din Parlamentul norvegian au fost, anterior, in consiliile municipale. Aproape 40 la suta au fost alesi in consiliul de conducere al unei regiuni/judet, si peste 20 la suta au fost primari sau primari regionali.

– Poarta de intrare in politica municipala norvegiana este, intr-adevar, destul de deschisa. Dar, cei mai buni candidati trec de la acest nivel la niveluri de varf in randul partidelor, spune Fiva, si continua:

– Astfel avem oameni priceputi care ne conduc.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca aproximativ 70 la suta din politicienii la nivel national, isi depun din nou candidatura.


(Sursa: vg.no – apasati pe titluri pentru a ajunge la sursa articolului).


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu