Știri

Stiri – Duminica, 22.08.2021

Scris de Daniel Solheim
559 DE CAZURI NOI DE INFECTIE CU VIRUSUL CORONA

Ieri au fost inregistrate 559 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Norvegia.

Asta inseamna cu 14 cazuri mai putine decat media ultimelor sapte zile (573) si cu 168 de cazuri mai mult decat sambata, saptamana trecuta.

Trendul infectiilor inregistrate in Norvegia este, conform statisticii VG, in crestere.

60 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere al numarului de infectii.

Ieri au fost inregistrate 111 cazuri noi de infectie in Oslo, informeaza municipalitatea. Asta inseamna cu 10 cazuri mai putin decat media ultimelor sapte zile.

111 de cazuri inseamna cu 78 de cazuri mai putin decata sambata, arata statistica municipalitatii. In ultimele doua saptamani, media cazurilor inregistrate a fost de 105 pe zi.

Statistica municipalitatii nu este actualizata inca si, drept urmare, inca nu sunt prezentate cifre noi pentru diversele cartiere din oras. Cifrele de sambata indica, insa, ca cele mai multe infectii sunt inregistrate in cartierul Alna, unde presiunea de diseminare este de 343 la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani.

Pe urmatoarele pozitii urmeaza cartierele Søndre Nordstrand (342 la 100.000) si Stovner (339 la 100.000).

Ieri, in municipalitatile din regiunea Nord-Jæren au fost inregistrate 22 de cazuri noi de infectie cu virusul corona, arata o analiza efectuata de publicatia Stavanger Aftenblad.

13 din cazurile de infectie au fost inregistrate in municipalitatea Stavanger.

La centrul de varstnici Sunde in Stavanger sunt inregistrate acum noua cazuri de infectie in urma unui focar de infectie descoperit la acel centru. Un angajat a testat pozitiv joi iar acum doi rezidenti si inca doi angajati au fost depistati pozivit cu infectie.

– Acum, toti cei 55 de rezidenti si aproximativ 110 angajati vor fi testati pentru a recupera controlul asupra situatiei, spune directorul pentru Sanatate si Bunastare, Eli Karin Fosse, pe site-ul municipalitatii.

In Sandnes au fost inregistrate opt cazuri de infectie iar in Sola a fost inregistrat un caz.

INTERES SCAZUT DE A RENUNTA LA FUMAT DIN PARTEA CELOR CARE INCA MAI FUMEAZA

Doar unul din tre din cei care inca mai fumeaza, doreste sa renunte la fumat. Acest aspect reiese dintr-un sondaj efectuat de Institutul de Sanatate Publica (FHI).

– Cei care inca mai tin obiceiurile si ritualurile fumatului, trebuie sa primeasca o alternativa reala, spune un cercetatorul in materie de tabac, Karl Erik Lund, de la FHI.

– Rezultatele sondajului nostru arata ca poate este timpul sa facilitam o tranzitie mai buna de la produsele de tabac, daunatoare vietii, la produse mai putin daunatoare, precum tigaretele electronice si snus.

Lund este unul din autorii unui articol despre interesul de a renunta la fumat intre cei care inca sunt fumatori. Articolul se bazeaza pe un sondaj nou, efectuat printre 800 de fumatori.

31 la sua dintre fumatorii care au participat la sondaj au aratat un interes mare sau foarte mare de a se lasa de fumat, in timp ce aproape jumatate, 49 la suta, au aratat un interes minim sau sunt dezinteresati sa renunte la fumat.

Restul de 20 la suta, au aratat un interes moderat in vederea renuntarii la fumat. Dintre acestia, multi sunt ambivalenti si isi schimba parererea, intre dorinta de a renunta la fumat si cea de a continua.

In statisticile cu care opereaza Directia de Sanatate si Asociatia impotriva cancerului, se specifica ca aproximativ 60-70 la suta din fumatori doresc sa renunte, dar aceste cifre includ si fumatorii ambivalenti si nesiguri.

INCENDIU INTR-UN DUPLEX LA STOVNER: PATRU APARTAMENTE MISTUITE DE FLACARI

Un duplex a fost mistuit de flacari la Stovner, anunta politia districtului Oslo.

Echipajele de urgenta au ajuns la fata locului la ora 07.57, duminica dimineata. Unii din locatari au reusit sa se evacueze singuri.

Politia a anuntat despre flacari deschise din mai multe apartamente in duplex si ca focul sa raspandit la mai multe apartamente. La acel moment, echipajele nu aveau control asupra incendiului si asupra numarului de persoane evacuate, conform sefului de operatiuni Per-Ivar Iversen.

Conform comandorului de garda, Rune Elstad, de la centrala de urgenta 110, locatarii duplexului din mijloc au sunat la centrala. Acestia au fost evacuati dar pompierii nu au avut control asupra celorlalte apartamente pentru o perioada de timp.

– Am avut pompieri care au intrat cu echipament special, acum s-au retras.

Intr-o actualizare la orele 08.14 politia a anuntat ca toti locatarii duplexului afectat de incendiu au fost confirmati evacuati.

Au fost evacuati locatari si din duplexurile invecinate.

la ora 08.22 politia anunta ca pompierii au control asupra incendiului.

– Apartamentul in care s-a declansat incendiul este distrus in totaliatate. Starea de distrugere a apartamentului invecinat este neclara. Incendiul nu este stins in totalitate inca, scrie politia.

La orele 09.05 comandorul de garda Rune Elstad de la Centrala de Urgente 110 din Oslo, Asker si Bærum anunta ca incendiul s-a redus considerabil.

– Duplexul a fost mistuit complet de flacari dar nu exista pericol ca focul sa se raspandeasca spre alte apartamente. Politia a anuntat ca are control asupra tuturor persoanelor care locuiau acolo. Pompierii nu au cercetat inca locul incendiului, deci nu putem confirma, dar avem incredere ca politia are control, spune Elstad in dialog cu VG.

Zona in care s-a produs incediul contine 12 duplexuri (rekkehus) iar fiecare din acesstea are cate 4 apartamente.

– Un duplex cu patru apartamente a fost mistuit de flacari. Nu mai este locuibil, informeaza comandorul de garda.

Pompierii vor ramane la fata locului toata ziua de duminica pentru a continua actiunea de stingere.

(filmuletul poate fi vizionat pe vg.no – apasati pe imagine).

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu