Știri

Stiri – joi, 09.09.2021

Scris de Daniel Solheim
MACEDONIA DE NORD: CEL PUTIN 10 MORTI IN URMA UNUI INCENDIU LA UN SPITAL CORONA

Ce putin 10 pacienti internati intr-un spital corona din Macedonia de Nord au decedat intr-un incendiu care a avut loc miercuri, conform minstrului sanatatii din Macedonia de Nord.

Incendiul s-a declansat la clinica de covid-19 din Tetovo, in nord-vestul tarii, informeaza ministrul sanatatii, Venko Filipce pe Twitter.

– Pana acum au fost confirmate 10 persoane decedate, dar numarul poate sa creasca, a scris Filipce si si-a exprimat condoleantele fata de familiile victimelor.

Cauza probabila a incendiului a fost o explozie a unui tub de oxigen.

Macedonia de Nor este printre tarile care au acum una din cele mai mari incidente covid-19 din lume cu 558 de infectari si 19 decese la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

UNITED AIRLINES TRIMITE IN SOMAJ TEHNIC ANGAJATII NEVACCINATI

Agajatii care au primit scutire de la impunerea vaccinarii covid de catre compania aeriana United Airlines datorita motivelor religioase, vor fi trimisi in somaj tehnic incepand de luna viitoare, relateaza publicatia CNBC.

Ei pot sa se intoarca la locul de munca cand pandemia va fi in regres, fara a fi specificata pentru acest lucru.

NUMARUL VICTIMELOR IN URMA URAGANULUI IDA AU FOST AJUSTAT

Autoritatile de sanatate din statul Louisiana a ajustat numarul victimelor decedate in urma uraganului Ida, la 26 de morti, relateaza agentia de presa AP.

11 victime au fost inregistrate in New Orleans. Este vorba, in cele mai multe cazuri, de persoane in varsa care au decedat din cauza caniculei.

Peste 1 milion de oameni au ramas fara curent electric, printre altele intregul oras New Orleans, cand Ida a lovit orasul in 29. august.

O PERSOANA RANITA IN URMA UNUI ACCIDENT CU AMBARCATIUNE

O femeie cu varsta intre 40 si 50 de ani a fost ranita, probabil nu grav, dupa ce a lovit cu ambarcatiunea o stanca la Valle, relateaza Politia districtului Sud-Est.

Ambarcatiunea este una de tip RIB, de ca. 15 picioare cu un motor de 50 de cai putere.

– Martorii oculari au actionat rapid si au salvat femeia din apa, a spus seful de operatiuni, Roger Aaser, in dialog cu VG.

– Nu exista suspiciunea de intoxicare iar martorii au declarat ca viteza era mica. Lanterna ambarcatiunii era pornita iar femeia folosea vesta de salvare. Deci asta pare a fi un accident mai minor, spune el.

TREI DIN PATRU CONFESIUNI RELIGIOASE POT PIERDE SUBVENTIA DE LA STAT IN CAZUL SCHIMBARII GUVERNULUI

Daca guvernul actual pierde alegerile poate fi posibila o noua disputa in ce primeste limita numarului de membri pentru confesiunile religioase in ce priveste subventia de stat. Trei din patru pot pierde subventia.

In total, 724 de confesiuni religioase, neafiliate Bisericii Norvegiene, primesc acum subventie. Limita pentru acordarea subventiei, care este de 1310 coroane / membru, a fost impusa de guvern anul trecut la 50 de membri.

Partidele Ap si SV (Partidul Muncitorilor si Partidul Socialist de Stanga) au propus o limita de 500 de membri si doresc o dezbatere dupa alegeri, relateaza publicatia Dagen.

– Vrem sa avem o limita de 500 de membri (pentru obtinerea subventiei). Asta nu inseamna ca confesiunile mai mici nu pot primi subventie. Daca doresc subventia pot depune cerere impreuna, de exemplu printr-o unificare, spune purtatorul de cuvant Kari Henriksen de la partidul Ap.

Ea spune ca scopul majorarii limitei minime este de a reduce birocratia.

Conform publicatiei Dagen, 75 la suta din cele 724 de confesiuni religioase pot pierde subventia si, de asemena, dreptul de a oficia cununii. Majoritatea acestora sunt confesiuni religioase.

In special este vorba de confesiuni religioase in provincie, biserici penticostale, biserici ale imigrantilor si biserici ortodoxe.

Patru din cinci confesiuni care au peste 500 de membri se afla in 10 din cele mai mari orase ale tarii. Doar sapte din cele vare isi vor pastra subventia se afla in afara oraselor.

Liderul Partidului popular crestin, Kjell Ingolf Ropstad, este ingrijorat.

– Aceasta este o politica intentionata pentru ca Partidul Muncitorilor argumenteaza pentru nevoia de a controla mai bine confesiunile religioase. Ei au o abordare in care ei sunt fundamental suspiciosi fata de confesiunile religioase, spune el in dialog cu publicatia.

Ropstad mai adauga ca pentru multe din aceste confesiuni va fi dificil sa se unifice (in vederea unei subventii) datorita diferentelor ideologice.

UN RAU A IESIT DIN ALBIE IN MØRE SI ROMSDAL

Echipaje 110 de la Møre si Romsdal sunt in misiune la Hustad dupa ce un rau sau un parau a iesit din albie. Acesta ameninta cu inundarea pivnitelor caselor din apropiere.

– Echipajele tehnice sunt pe drum pentru a solutiona problema, anunta Møre og Romsdal 110 pe Twitter.

E39 SUB APE IN TRØNDELAG

Un rau a iesit din albie la Betna in Trøndelag.

Centrala de trafic rutier este informata, scrie politia din Trøndelag pe Twitter.

TREI PESOANE RETINUTE IN URMA UNUI INCEDIU AL UNUI IMOBIL IN BAMBLE

Politia districtului Sud-Est informeaza ca echipajele de salvare au descins la un incendiu intr-o cladire din Bamble joi dimineata. Incendiul a fost sesizat la orele 06.30.

– A fost un incendiu intr-un imobil si imobilul era complet in flacari. Pompierii il lasa sa arda controlat, spune Arild Reinhardtsen, sef de garda la Sør-Øst 110.

El informeaza ca nu exista pericolul ca incediul sa se extinda.

Intr-o actualizare la 07.40, politia informeaza ca a fost observat o ambarcatiune in care se aflau doua persoane, care a parasit locatia in viteza.

– Politia suspecteaza ca incendiul a fost pus si doreste sprijinul localnicilor. Patrulele cauta ambarcatiunea respectiva, a scris politia pe Twitter.

Seful de operatiuni, Trond Egil Groth, informeaza VG ca s-au gasit si urme/indicii tehnice care dau de inteles ca incendiul a fost declansat intentionat.

– Suntem la locatie cu elicoptere si ambarcatiuni ale politiei. Ambarcatiune respectiva s-ar fi lovit de o stanca in timpul tentativei de fuga, deci probabil a fost afectata, spune el in dialog cu VG.

La orele 08.56 politia informeaza ca au fost retinute trei persoane in apropierea unei ambarcatiuni. Toate trei sunt suspectate de initierea incendiului.

Ambele case care au ars urmau sa fie demolate, de aceea nu se aflau nici persoane nici bunuri in ele, la momentul incendiului, relateaza Groth.

CEA MAI CALDA ZI DE SEPTEMBRIE DIN ISTORIE

Miercuri au fost masurate 28,6 grade Celsius in Drammen. Aceasta este cea mai calda zi din septembrie, din toate timpurile, conform meteorologilor de la Yr.

– Recordul anterior era la 28,5 grade, si fusese stabilit in Drammen (1991), Bygland in Aust-Agder (1906) si Meråker in Trøndelag (1958).

Intr-un tweet ulterior, Meteorologii scriu ca pana acum, in luna septembrie au fost inregistrate 11 recorduri de temperatura in regiunile Østlandet si Sørlandet.

– Cauza sunt masele de aer cald din Europa de Sud, si faptul ca toamna, in general, devine mai calda.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu