Știri

Stiri – joi, 21.10.2021

Scris de Daniel Solheim
657 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 657 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia.

Asta inseamna cu 245 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile (412).

  • 118 persoane sunt spitalizate,
  • 29 de persoane primesc terapie intensiva,
  • 16 pacienti sunt cuplati la respirator.

77,8% din populatia Norvegiei a primit cel putin o doza de vaccin.

68,9 % din populatia Norvegiei are schema de vaccinare completa.

Trendul infectarilor inregistrate , conform calculelor VG, este plat.

44 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere.

1 miliard de doze de vaccin inoculate in India

India a inoculat joi doza de vaccin cu numarul de 1 miliard, informeaza ministerul sanatatii din India.

Aproximativ trei sferturi din populatia adulta din tara in care locuiesc 1,3 miliarde de oameni, au primit o doza de vaccin corona. Aproximativ 30 la suta din populatie are schema de vaccinare completa, conform datelor furnizate de guvernul din New Delhi.

In urma cu o jumatate de an, sistemul sanitar al Indiei era la marginea colapsului ca urmare a unei cresteri imense a numarului de infectari cu virusul corona.

China impune masuri restrictive severe in urma unui focar de infectie

Un nou focar de infectie in China a facut ca autoritatile sa anuleze sute de zboruri, sa inchida scoli si sa inceapa testarea in masa in mai multe regiuni.

Focarul de infectie este legat de un cuplu de persoane varstnice care au calatorit prin China cu un grup de turisti din Shanghai. Joi era a cincea zi consecutiva in care au fost inregistrate infectari cu corona.

China are o strategie asa-numita „zero-covid”. Cazurile de infectare sunt urmate de inchideri si testare in masa. Granitele Chinei sunt in continuare inchise pentru cele mai multe persoane

Medic de la urgenta este criticat in urma decesului unui pacient.

In urma decesului unui pacient care a fost trimis acasa de la sectia de Urgente din Fredrikstad, guvernatorul a stabilit faptul ca medicul a incalcat cerinta consultarii medicale temeinice.

Spre finele anului 2019, pacientu a mers la Sectia de Urgenta din Fredrikstad cu dureri acute. Dupa ce a fost consultat, medicul l-a trimis acasa si nu l-a internat in spital.

La scurt timp dupa aceea, pacientul a murit de cu o cu totul alta cauza decat diagnosticul stabilit de medicul de la urgente, relateaza Fredriksstad Blad.

In decizia Guvernatorului din Oslo si Viken este stabilit acum faptul ca medicul care a efectuat consultatia a incalcat cerinta temeiniciei consultului medical prevazuta de legea personalului sanitar. Decizia vine in urma faptului ca apartinatorii au cerut daune Autoritatii Norvegiene pentru Despagubirea Pacientilor (Norsk Pasientskadeerstatning). Acolo, un expert a concluzionat ca pacientul ar fi trebuit sa fie internat iar apartinatorii au drept la despagubiri.

Intr-o noua dezbatere a cazului, Guvernatorul a revizuit decizia si mentioneaza acum ca faptul ca pacientul nu a fost trimis mai departe la spital „constituie o deviere atat de substantiala de la buna practica incat poate fi considerata ca indefensabila”.

Medicul a fost solicitat sa ofere un comentariu, de catre Fredriksstad Blad, dar a refuzat.

Trei pesoane trimise la spital in urma unui accident rutier

Un automoobil cu trei persoane a fost implicat intr-un accident pe drumul judetean 52 la Borlaug, in municipalitatea Lærdal, din regiunea Vestland.

– Am fost sesizati in jurul orei 02.30 in legatura cu o masina care s-a izbit de peretele de stanca intr-o curba pe drumul judetean 52, spune seful de operatiuni, Vibeke Næss.

Ea spune ca exista suspiciunea conducerii autovehiculului sub influenta substantelor interzise.

– Soferul a suflat in fiola, valorile depasind limita legala, astfel acesta va fi trimis la spital pentru recoltarea probelor de sange.

Doi pasageri au fost dusi cu ambulanta la spitalul din Voss, in timp ce un alt pasager a fost dus cu elicopterul la spitalul din Ringerike. Toti erau constienti in urma accidentului.

– Existau conditii dificile de trafic la locul accidentului?

– Nu, am stabilit ca , in orice caz, carosabilul nu era alunecos la locul accidentului.

Drumul a fost inchis o scurta perioada in timp ce a fost degajat autovehiculul implicat in accident.

Greva din sectorul culturii se intensifica – nu s-a ajuns la un acord in urma medierii

Partile implicate in greva din sectorul culturii au fost la o mediere impusa la Mediatorul national. Partile nu au ajuns la un acord.

– Este foarte trist si regretabil faptul ca partile nici de data aceasta nu au reusit sa gaseasca o solutie la acest conflict, scrie directorul administrativ al sindicatului Spekter, Anne Kari Bratten, intr-un comunicat de presa.

Greva a durat deja sapte saptamani si aproape 900 de angajati din 15 institutii de cultura sunt in greva. Deoarece nu s-a ajuns la un acord, greva va fi intensificata cu incepere din 25. octombrie. Incepand de luni, 1100 de angajati vor fi in greva.

Nu mai existase contact intre Spekter si LO (organizatia sindicala a angajatorilor) de la ultima mediere din data de 30 septembrie, conform NTB, de aceea Mediatorul national a chemat partile la o noua mediere sambata.

FDA omologheaza doza booster cu Moderna si Janssen

FDA a omologat vaccinurile Moderna si Janssen pentru a putea fi utilizate in vaccinarea booster la cel putin sase luni dupa completarea schemei de vaccinare. Anterior, vaccinul Pfizer a fost omologat pentru vaccinare booster – la fel ca in UE si in Norvegia.

Adultii pot avea si vaccinare mixta – daca au vaccinare completa cu un vaccin si mai au nevoie de o doza booster, pot primi un alt vaccin ca doza booster.

Sunt doar cateva categorii din populatie cararora li se va oferi doza booster. Este vorba de persoane peste 65 de ani si persoane intre 18 si 64 cu risc ridicat de dezvoltare a unor forme grave de covid si persoane intre 18 si 64 de ani care sunt expuse deseori la covid-19 prin locul de munca.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu