Știri

Stiri – joi, 23.09.2021

Scris de Daniel Solheim
FHI investigheaza dereglari ale ciclului menstrual

FHI (Institutul de sanatate publica din Norvegia) va investiga daca exisa vreo legatura intre vaccinurile corona si dereglari ale ciclului menstrual.

Mai multe femi au raportat dereglari ale ciclului dupa ce au fost vaccinate.

– Deocamdata nu stim sigur daca tulburarile ciclului menstrual sau sangerari dupa menopauza apar mai des in urma vaccinarii decat in mod normal. Este important sa aflam acest lucur si lucram cu strangerea de cunostinte despre acest aspect prin analiza datelor culese de FHI prin mai multe sondaje realizate in populatie, spune medicul Lill Trogstad intr-un comunicat de presa din partea FHI.

Comitetul pentru supravegherea medicamentelor din cadrul Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA ) a discutat raportarile legate de posibile reactii adverse in urma vaccinarii sub forma dereglarilor ciclului menstrual. Ei au concluzionat ca nu exista o legatura de cauze, dar ca situatia trebuie supravegheata, relateaza publicatia Dagens Medisin.

Doua persoane retinute dupa amenintari la adresa NAV Alna

Politia a retinut doua persoane si investigheaza acum doua situatii raportate in legatura cu amenintari la biroul NAV din cartierul Alna (Oslo) miercuri la orele 10.45.

Faptul este relatat de publicatia Avisa Oslo.

Conform publicatiei, politia a deschis ancheta in doua cazuri, care se refera la persoane care au trimis sau au proliferat amentintari la telefon.

Cele doua persoane retinute sunt un barbat si o femeie. Ambii au un oarecare istoric anterior la politie. In ambele cazuri, suspectii au fost retinuti si apoi eliberati dupa audieri. Ambilor li s-a interzis sa viziteze biroul NAV

Amenintarile au fost proliferate dupa ce o femeie de peste 50 de ani au fost ucisa la NAV Årstad in Bergen.

Procuratura solicita un an si jumatate de pedeapsa cu inchisoarea pentru un fost primar

Procuratura solicita o pedeapsa privativa de libertate de un an si sase luni si jumatate pentru fostul primar din Nittedal, Hilde Torkildsen, trimisa in judecata pentru coruptie.

Esben Kyhring a descris infractiunea ca fiind in forma calificata in pledoaria sa din instanta joi.

– Infractiunea este calificata. Acest lucru este foarte evident, a concluzionat el, conform publicatiei Romerikes Blad.

In plus, procurorul a solicitat confiscarea sumei de 120.000 de coroane de la Hilde Thorkildsen, in favoarea statului.

Politia a solicitat, de asemenea, o pedeapsa cu inchisoarea de 1 an si jumatate pentru complicele lui Thorkildsen, un om de afaceri local.

Thorkildsen si afaceristul local sunt acuzati de coruptie in forma calificata. Motivul este un transfer de 125.000 de coroane datat in noiembrie 2013 catre firma lui Thorkildsen, „Bare Fine Klær”.

Harta de risc a UE: O mare parte din Danemarca devine verde
Combined indicator: 14-day notification rate, testing rate and test positivity, updated 23 September 2021

Mai multe zone isi schimba culoare pe harta de risc a UE in aceasta saptamana. Printre altele, aproape toata Danemarca devine verde. In Norvegia, Viken trece de la rosu-inchis la rosu.

Pe harta actualizata a biroului ECDC toata Norvegia, cu exceptia zonelor Viken si Trøndelag, este portocalie. Viken trece de la rosu-inchis la rosu, Trøndelag pastreaza culoarea rosie, iar Agder trece de la rosu la portocaliu.

Pentru norvegienii dornici sa calatoreasca, acum cea mai mare parte a Danemarcei este verde. Exceptiile sunt Sjælland si Hovedstaden, care raman portocalii.

Multe din destinatiile tipice de turism din Europa au primit acum culoarea portocalie din partea ECDC, printre altele parti din riviera franceza, care inainte era rosu-inchis. Acum, aproximativ jumatate din Franta este rosie, iar cealalta jumatate portocalie.

In Spania sunt in continuare multe regiuni cu rosu, dar zona din jurul Barcelonei a trecut de la rosu la portocaliu. Pentru Italia sunt mai putine modificari fata de saptamana trecuta.

Evaluarea riscului de catre ECDC face parte din fundamentul pentru harta de infectie elaborata de FHI, dar nu exista un automatism ca concluziile autoritatilor norvegiene vor fi la fel.

FHI actualizeaza in fiecare zi de vineri propria harta, care arata care tari si regiuni au cerinte in plus la intrarea in Norvegia.

In baza evaluarii FHI, guvernul ia o decizie definitiva in aceeasi zi, inainte ca modificarile sa intre in vigoare in urmatoarea zi de luni.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu