Știri

Stiri – luni, 06.09.2021

Scris de Daniel Solheim
1065 DE CAZURI NOI DE INFECTARE CU CORONAVIRUS IN NORVEGIA

Duminica au fost inregistrate 1065 de cazuri noi in Norvegia. Asta inseamna cu 373 de cazuri mai putine decat media ultimelor sapte zile, care era la 1438.

In acelasi timp, acest numar este cu 158 de cazuri mai mare decat duminica trecuta, cand au fost inregistrate 907 persoane infectate.

Trendul numarului de infectii inregistrate este, conform statisticii VG, in crestere, iar 89 de municipalitati inregistreaza un trend al numarului de infectii in crestere.

Vineri, 88 de pacienti corona erau internati in spitalele din Norvegia. Dintre acestia, 26 de pacienti sunt internati in sectii ATI iar 13 din cei 26 sunt cuplati la respirator. Cifrele de spitalizare nu sunt actualizate in cursul weekendului.

In Oslo au fost inregistrate 365 de infectari noi – cu 89 mai putine decat duminica trecuta.

7 DIN 10 PERSOANE CRED CA NUMARUL INFECTARILOR CU CORONA VA CRESTE

Tot mai multi cred ca diseminarea virala cu virusul corona, in Norvegia, va creste. 68 la suta se asteapta ca numarul infectarilor sa creasca in perioada care umreaza iar 45 la suta considera ca masurile de preventie se relaxeaza prea repede.

In acelasi timp, 17 la suta dintre cei chestionati cred ca numarul infectarilor va scadea, in timp ce 16 la suta cred ca ramane la acelasi nivel ca cel de acum, arata datele Monitorului corona efectuat de Opinion.

– Asteptarile populatiei in ce priveste cresterea numarului de infectii a crescut substantial, pur si simplu. Acesta a fost un trend mai multe luni la rand, a spus consilierul senior, Nora Clausen, de la Opinion.

Dupa ce multi au crezut ca numarul infectiilor va creste in lunile aprilie, mai si iunie, trendul s-a schimbat la sfarsitul verii. Procentajul pentru septebrie era cu 11 la suta peste august, iar cel pentru august era cu 11 la suta peste cel din iulie, care la randul lui era cu 19 procente peste cel din iunie.

In acelasi timp, aproape tot al doilea norvegian, adica 45 la suta, considera ca redeschiderea societatii se face prea repede. La fel de mult considera insa ca acest proces se desfasoara intr-un ritm potrivit. Doar 9 la suta dintre cei care au fost intrebati spun ca procesul este prea lent.

– Trebuie sa ne intoarcem pana in august, anul trecut, ca sa gasim procentaje mai ridicate decat cele pe cae le vedem acum, in randul norvegienilor care considera ca ritmul de redeschidere a societatii este prea rapid, spune Clausen.

Peste un sfert, adica 26 la suta, sustin masurile de preventie mai severe in municipalitatile de domiciliu, in timp ce 11 la suta considera ca acestea ar trebui relaxate. Majoritatea persoanelor chestionate se exprima a fi multumite cu nivelul actual de masuri de preventie.

INCENDIU INTR-UN BLOC DE LOCUINTE IN CENTRUL ORASULUI OSLO

Politiea a anuntat, in noaptea spre luni, despre un incendiu la un bloc in Torggata, in centrul orasului Oslo.

– Este vorba de fum la etajul de sus. Pompierii sunt pe cale sa intre iar incendiul este loaclizat intr-un apartament, a explicat seful de operatiuni, Guro Sandnes, de la politia districtului Oslo, in dialog cu VG.

Ea a spus ca este un imobil mai vechi care arde si de aceea exista un potential de raspandire a incendiului in restul cladirii.

Autoritatea pompierilor a anuntat la orele 05.00 ca incendiul a ajuns la mansarda dar ca, in cele din urma, a fost stins.

Unii din locatari s-au evacuat singuri si au instiintat politia in jurul orei 04.32.

Pe Twitter, politia a informat, cu putin inainte de ora 05.00 ca se lucreaza la evacuarea celorlalti locatari din scara imobilului afectat, dar ca in acest moment nu este necesara evacuarea locatarilor din imobilele invecinate.

Doar cateva minute mai tarziu, pompierii anuntau stingerea incendiului si ca acum lucreaza la controlul persoanelor evacuate.

TREI MASINI INCENDIATE – UN BARBAT SUSPECTAT DE INCENDIEREA LOR

Politia districtului Oslo anunta luni dimineata ca trei masini au fost incendiate in Askim. Masinile erau parcate la o firma.

Acum, politia a retinut un barbat care este suspectat de incendierea lor. Retinerea barbatului s-a petrecut dupa o cautare cu patrula cu caine, informeaza politia pe Twitter.

FOST SOLDAT A UCIS PATRU PERSOANE IN FLORIDA

Patru persoane au fost impuscate si ucise in Florida de catre un fost lunetist din armata SUA.

Brian Riley, de 33 de ani, ar fi ucis un barbat de 40 de ani alaturi de trei membri apartinand aceleasi familli: o femeie de 33 de ani, bebelusul acesteia in varsta de 3 luni si pe bunica copilului, in varsta de 62 de ani.

Pe langa aceste victiem, Riley a mai ranit o fetita in varsta de 11 ani, inainte ca sa se predea politiei in urma unui schimb de focuri intens.

Barbatul, care a fost in serviciul militar atat in Afganistan cat si in Irak, purta o vesta anti-glont. El a spus politiei ca era sub influenta metamfetaminei si s-a autointitulat un „strateg de supravietuire”. Conform sefului local de politie, Riley afirma ca poate sa comunice direct cu Dumnezeu.

Incidentul s-a petrecut in zona Lakeland, intre orasele Tampa si Orlando, in FLorida.

UNUL DIN PATRU ALEGATORI CU DREPT DE VOT AU VOTAT DEJA PANA ACUM

Pana luni au fost inregistrate 978.866 de voturi in avans pentru alegerile Parlamentare din Norvegia. Asta corespunde cu 25,1 la suta din totalul persoanelor cu drept de vot.

Ringerike in districtul electoral Buskerud si Tvedestrand in Aust-Agder sunt municipalitatile cu cel mai ridicant coeficient de votanti pana acum. In aceste municipalitati au votat in avans 38,6, respectiv 36,8 din alegatori.

Masfjorden in districtul Hordaland si Nore si Uvdal in Buskerud au cel mai scazut procentaj de voturi in avans cu 7,8 respectiv 8,5 la suta.

La alegerile parlamentare din 2017, au votat in avans 1.059.541 de persoane, ceea ce a corespuns cu 28,4 la suta din totalul persoanelor cu drept de vot.

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc in data de 13. septembrie, iar pana in data de 10. septembrie se mai pot depune voturi in avans.

346 DE CAZURI NOI DE INFECTARE IN TRONDHEIM IN CURSUL WEEKENDULUI

De vineri pana duminica au fost inregistrate 346 de persoane infectate in Trondheim, informeaza municipalitatea.

– 180 din cazurile identificate sunt barbati, iar 166 sunt femei. Peste jumatate din cazurile depistate afecteaza persoane cu varste intre 20 si 30 de ani, in timp ce un sfert din numarul persoanelor infectate sunt adolescenti.

Trendul numarului de infectari cu coronavirus in Trondheim este in crestere, conform site-ului special Corona al VG.

In ultimele 14 zile au fost inregistrate 832 de persoane infectate in sistemul de raportare pentru boli infectioase MSIS.

In total, ieri in Norvegia, au fost depistate 1065 de infectari cu virusul corona.

PROBLEME CU MAI MULTE DIN SERVICIILE TELENOR

Ofiterul de presa Magnus Line informeaza, in dialog cu VG, ca Telenor are probleme cu unele sisteme IT, care dau o serie de erori pe mai multe din serviciile oferite de companie si pe sistemele interne.

– Unele servicii pentru clienti cum ar fi T-We si aplicatii Telenor, precum Mitt Telenor, Min Bedrift si Mobilt bedriftsnett sunt afectate. Internet, telefonie mobila si SMS functioneaza normal, a scris el intr-un SMS.

– Lucram la solutionarea problemei si regretam problemele create clientilor nostri de aceasta situatie. Vom reveni cu informatii ulterioare.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu