Știri

Stiri – luni, 08.11.2021

Scris de Daniel Solheim
998 noi infectari cu virusul corona in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 998 de infectari cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna ca 371 mai multe decat in aceeasi zi, cu o saptamana in urma.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 1367 de infectari pe zi, cu virusul corona.

Media corespunzatoare in urma cu sapte zile era la 966, deci trendul este ascendent.

Vineri, in spitalele din Norvegia erau internati 173 de pacienti corona, cu doi mai multi decat in ziua precedenta.

42 de pacienti sunt internati la ATI iar dintre acestia 18 sunt cuplati la respirator, asta insemnad ca sunt cu 2 pacienti mai multi la ATI si cu 1 mai putin la respirator, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

La miezul noptii spre luni, erau inregistrate 8,1 milioane de teste efectuate in Norvegia, din februarie 2020 pana acum.

In total, 216.855 de persoane au fost testate pozitiv.

Pana acum, 4.212.219 de persoane au primit prima doza de vaccin corona iar 3.756.831 de persoane au primit a doua doza.

In total au decedat pana acum 922 de persoane infectate cu corona, arata datele preliminare. Daca pacientii au decedat cu covid-19 sau din cauza covid-19, nu este intotdeauna posibil de stabilit.

58,8 la suta dintre persoanele decedate implinisera varsta de 80 de ani. In grupa de varsta sub 50 de ani au fost raportate 22 de decese in Norvegia.

240 de infectari in Oslo

Ieri au fost inregistrate 240 de noi infectari cu virusul corona in Oslo. Asta inseamna cu 109 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma si cu 72 mai multe decat sambata.

In ultimele doua saptamani, media de infectari pe zi era de 229 de cazuri in capitala Norvegiei.

Incidenta cea mai mare este inregistrata in cartierul Alna. Aici, incidenta este la 1.100 de infectati la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Apoi urmeaza Stovner si Søndre Nordstrand cu incidente de 982 respectiv 917.

Incidenta cea mai scazuta este inregistrata in cartierele Vestre Aker, Ullern si Grünerløkka.

Varful infectarilor inregistrate in Oslo a fost in 30 august anul acesta, cu 680 de cazuri intr-o singura zi.

In total, 58.621 de locuitori ai capitalei Oslo au fost inregistrati ca infectati din martie anul trecut pana acum.

Levanger: Vila in flacari

Un imobil din Levanger in Trøndelag era in flacari duminica seara. Locatarii casei au reusit sa iasa din casa.

Conform politiei din Trøndelag, casa a fost cuprinsa de flacari dar doua persoane s-au evacuat, impreuna cu patru caini.

Politia a anuntat despre incendiu pe twitter la orele 23.13.

– Vantul e linistit, de aceea nu exista pericol de raspandire a flacarilor catre alte cladiri. Pompierii sunt la datorie ca sa stinga flacarile si au control asupra focului, spune seful de operatiuni, Wenche Johnsen, in dialog cu Trønder-Avisa.

Politia din Oslo suspecteaza inca o incendiere

Politia din Oslo supecteaza ca un incendiu din St. Halvards gate in cartierul Gamlebyen in Oslo, tarziu duminica seara, ar fi fost declansat cu intentie. Incendiul a fost stins repede.

Politia a anunta despre incendiu cu putin timp inainte de miezul noptii iar patru autospeciale de pompieri s-au deplasat la fata locului.

La orele 00.29 politia din Oslo a anuntat pe Twitter ca incendiul a fost stins si ca nu a fost ranit nimeni. Mai multi locatari au iesit singuri din imobil.

Investigatiile efectuate la fata locului indica, conform politiei, ca poate fi vorba de o incendiere intentionata. Sunt efectuate audieri ale martorilor.

Mai multe echipaje ale politiei cauta in zona, atat persoane care pot avea informatii despre incident cat si obiecte care poti fi puse in legatura cu incendiul.

I noaptea spre duminica a ars o cafenea intr-un imobil cu locuinte din Oslogate la St. Halvards plass, tot in cartierul Gamlebyen. Doi barbati au fost vazuti fugind de la fata locului iar politia suspecteaza ca si acel incendiu a fost provocat.

Femeie si copii evacuati din cauza unui incendiu

O femeie, doi copii si un caine au fost evacuati in noaptea spre luni, dintr-un imobil din Hemnes, in comuna Aurskog-Høland. Imobilul a fost cuprins de flacari in timp scurt.

Politia din Est relateaza ca are control asupra tutulor locatarilor, dar casa nu mai poate fi salvata.

Femeia evacuata a inhalat fum, dar nu este ranita.

Pompierii au fost in actiune, anunta centrala 110 Est.

Politia a anuntat in legatura cu incendiul la ora 1,47 in noaptea spre luni.

Studenti silitori au provocat o rasplata de milioane.

In timpul pandemiei, mai multi studenti au acceptat locuri de practica, mai multi au dat examene iar procentajul celor care au picat la examene a fost foarte scazut. Asta da puncte in plus universitatilor si colegiilor.

In total, asta da o „factura” suplimentara de 509 milioande de coroane catre Ministerul educatiei – iar astfel, o rasplata pentru o buna desfasurare a activitatii pentru universitati si colegii in 2022 , relateaza publicatia Khrono.

Acest lucru reiese din propunerea de buget pentru bugetul de stat pe 2022 si este un element al bugetului care nu poate fi modificat de noul guvern care isi va depune propunerea suplimentara azi, 8 noiembrie.

In total a fost propusa suma de 41,5 miliarde de coroane pentur universitati si colegii in bugetul de stat. Asta, inainte ca modificarile noului guvern sa fie date publicitatii, relateaza Khrono.

Motivul pentru care universitatile si colegiile primesc o jumtate de miliard in plus pentru anul viitor, este ca aproximativ 40 la suta din subventia pentru universitati si colegii se bazeaza pe rezultatele obtinute in ultimii doi ani.

Pentru 2022 , rezultatele obtinute de institutiile de invatamant superior in anul 2020 sunt luate in calcul.

Universitati si colegii au furnizat peste 7 la suta mai multe puncte de credit in anul de studiu 2020/21 decat in anul precedent, per total. Cresterea nu este foarte mare pentru un student, dar universitatile si colegiile au avut mai multi studenti care au dat examenele si le-au trecut.

Incidenta record in Germania

Germania a inregistrat in ultima perioada de sapte zile, cea mai mare incidenta la 100.000 de locuitori de la debutul pandemiei.

Incidenta inregistrate a fost de 201,1 cazuri la 100.000 de locuitori, rarat cifrele prezentate de autoritatile germane luni dimineata.

Asta este cea mai mare incidenta intr-o perioada de sapte zile, inregistrata in Germania de la inceputul pandemiei pana acum.

Cea mai mare incidenta de pana acum a fost de 197,6 cazuri la 100.000 de locuitori, inregistrata in decembrie 2020 cand al doilea val de infectari era in plina desfasurare.

Tunelul Strømsås in Drammen este inchis in urma unui accident

Luni dimineata devreme, tunelul Strømsås din Drammen a fost inchis in ambele directii in urma unui accident rutier.

Conform politiei din Sud-Est, un furgon s-a camion s-a izbit de peretele tunelului. Nu este cunoscuta amploarea daunelor provocate.

Politia a fost sesizata in legatura cu accidentul cu putin timp inainte de ora 06.00 si a anuntat ca populatia trebuie sa se astepte la aglomerari pe ambele parti la intrarea in tunel.

Seful de operatiuni, Andre Kråkenes, a spus, in dialog cu Dagbladet, la orele 06.50 ca nu are cunostinte despre eventuale probleme de trafic in legatura cu tunelul.

– Dar este luni dimineata, iar tunelul Strømsås este inchis. Ma gandesc ca este aglomeratie pe partea dinspre Drammen si pe cea dinspre Mjøndalen, spune el.

La ora 06.35 politia a informat ca soferul a fost transportat la spital si la o jumatate de ora mai tarziu a fost relatat faptul ca masina avariata a fost scoasa din tunel.

– Tunelul va fi deschis in scurta vreme, anunta politia.

Kråkenes spune, in dialog cu Dagbladet, ca exista suspiciunea conducerii autovehiculuilui sub influenta substantelor .

Guvernul cheltuie 2,9 miliarde prin reducerea taxelor pe energie electrica
Bruker 2,9 milliarder på kutt i elavgiften
Trygve Slagsvild Vedum, ministrul de finante.

Guvernul norvegian prozinta luni o propunere suplimentara la bugetul de stat pe anul 2022.

Ministrul de finante, Trygve Slagsvold Vedum, confirma in dialog cu NRK faptul ca guvernul reduce taxele pentru energie electrica, ceea ce costa statul 2,9 miliarde de coroane.

Aceasta reducere vine in urma unei toamne cu preturi record ale energiei electrice.

– In lunile de iarna, din ianuarie pana in marite, vom reduce taxele pentru energie electrica cu aprozimativ 48 la suta Restul anului acestea vor fi reduse cu aproximativ 9 la suta, spune ministrul finantelor in dialog cu NRK.

El vorbeste despre aceasta masura ca fiind una de amploare si explica faptul ca statul primeste astfel cu 2,9 miliarde de coroane mai putin in venituri din taxele pe energie electrica pana la sfarsitul anului viitor, in comparatie cu anul acesta.

Un deces a fost pus in legatura cu vaccinul Astra Zeneca

O persoana din municipalitatea Søndre Land, din Innlandet, a decedat dupa ce, anterior in cursul acestui an primise vaccinul AstraZeneca. Decesul a fost acum inregistrat ca fiind un deces legat de vaccin.

Un nou raport concluzioneaza cu faptul ca vaccinul a fost cauza decesului.

Persoana a fost vaccinata cu AstraZeneca la momentul in care vaccinul era inca in folosinta in Norvegia, la inceputul anului 2021. La cateva zile dupa vaccinare, persoana a fost transportata la spitala cu dureri, relateaza Oppland Arbeiderblad.

Persoana a avut un stop cardiac la scurta vreme dupa aceea si a decedat. Primul raport a concluzionat cu faptul ca comorbiditatile de care suferea persoana ar fi cauza decesului.

Un raport final, la peste o jumatate de an de la deces, a concluzionat insa ca vaccinul AstraZeneca a fost factorul care a declansat situatia. Vaccinul a fost oprit in Norvegia in martie, in urma raportarilor unor reactii adverse grave.

Guvernul doreste sa cheltuie la fel de multe miliarde din fondul petrolier precum guvernul Solberg.

In propunerile de modificari ale bugetului de stat pentru 2022, guvernul Støre propune sa cheltuie la fel de multi bani din fondul petrolier precum s-a pregatit sa o faca si guvernul Solberg.

Nu exista modificari ale asa-numitelor cifre-cheie, anunta guvernul intr-un comunicat de presa.

Astfel se preconizeaza cheltuirea a 322,4 miliarde de coroane din fondul petrolier, o reducere de 84,8 miliarde fata de anul trecut. Asta inseamna 2,6 la suta din valoarea totala a fonduluiu.

Nu au fost efectuate prognoze macroeconomice din partea Ministerului de Finante. Se asteapta ca in continuarea rata somajului sa fie la 2,4 la suta iar produsul national brut in Norvegia continentala sa creasca cu 3.9 la suta.

Guvernul Støre este in minoritate in Parlament si, din acest motiv, va trebui sa negocieze in Parlament, in legatura cu bugetul de stat.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu