Știri

Stiri – Luni, 14.03.2022 – Dagbladet/TV2

Scris de Daniel Solheim
Germania va cumpara avioane de lupta din Statele Unite
Tyskland vil kjøpe kampfly fra USA

Germania isi va intari flota aviatica si, conform surselor guvernamentale, va achizitiona pana la 35 de avioane de vanatoare F-35 din Statele Unite.

Avionul de lupta american va inlocui flota aviatica a Germanei, care este formata din aparate de zbor Panavia Tornado, cu o vechime de peste 40 de ani. Si Norvegia a comandat 52 de exemplare ale avionului american.

Conform surselor din guvern, Germania are planuri de a comanda pana la 35 de aparate de zbor F-35 de la producatorul Lockheed Martin.

Prin aceasta decizie, se pare ca guvernul german ar fi renuntat la ingrijorarea ca achizitionarea de avioane F-35 a putea fi o piedica in dezvoltarea unei forte aviatice europene comune alaturi de Franta.

In februarie, premierul Germaniei, Olaf Scholz, a anuntat ca Germania va creste bugetul de aparare pana la 2% din PIB, ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia. El a mai spus, de asemenea, ca fortele militare ale tarii vor primi 100 miliarde de euro, aproape 1000 de miliarde de coroane, pentru investitii noi.

Masina lovita de fragmente din structura tavanului unui tunel in Bergen

Ambele tuneluri Sætre si Bjørkhaug, pe E16 in Bergen, sunt inchise luni dimineata datorita dizlocarii unor fragemnte din tavanul tunelului. O masina a fost lovita, dar nu a fost ranit nimeni.

Polita a fost sesizata in legatura cu incidentul la ora 6.50.

– A fost raportat faptul ca masina a fost lovita de fragmente, are parbrizul spart. Distrugerile autovehicului sunt atat de mari incat acesta nu a putut fi condus mai departe, deci am comandat o masina de tractari, spune seful de operatiuni, Stein Rune Halleraker, de la politia districtului Vest, in dialog cu Bergensavisen.

Fragmentele au cazut in tunelul Sætretunnelen. Politia avertizeaza ca se vor forma ambuteiaje si asista la desfasurarea traficului in zona.

143 noi cereri de azil din partea refugiatilor ucrainieni

Au fost inregistrate 143 de noi refugiati din Ucraina duminica. In total, au fost inregistrati 1228 de noi refugiati in ultima saptamana.

Sambata si duminica au fost inregistrate 130 respectiv 278 de noi cereri de azil din partea refugiatilor ucrainieni.

UDI a inceput publicarea datelor cu privire la numarului de refugiati ucrainieni in Norvegia la 25. februarie. De la acea data pana acum, au fost inregistrate 1927 de cereri.

Zece coridoare umanitare pentru luni

Vice-premierul Ucrainei, Iryna Veresjtsjuk declara ca exista un acord cu Rusia in vederea mentinerii de zece coridoare umanitare luni, relateaza Reuters.

Trei runde de negocieri intre parti, care au avut loc in Bielorusia, ultima fiina luni, saptamana trecuta, s-au preocupat in special asupra chestiunilor umanitare. Acestea au rezultat in deschiderea unor coridoare umanitare pentru civili care incearca sa se refugieze din calea ostilitatilor.

Niciuna din incercarile de evacuare nu a decurs conform planului. In orasul asediat Mariupol, in sudul Ucrainei, mai multe incercari au fost intrerupte, deoarece acordul de incetare a focului nu a fost respectat. Ucraina si Rusia se invinuiesc reciproc.

Au fost anuntate noi negocieri de pace intre cele doua tari pentru luni – in acelasi timp in care fortele ruse de invazie isi continua atacurile letale impotriva oraselor ucrainiene.

Instagram nu mai este accesibil in Rusia
Instagram ikke lenger tilgjengelig i Russland

Aplicatia sociala de partajare a imaginilor, Instagram, nu mai este accesibila in Rusia incepand de luni, conform AFP.

Autoritatile ruse au reactionat vehement al faptul ca compania-mama a Instagram, Meta, a decis sa permita incurajarea violentei impotriva fortelor ruse in anumite zone pe platformele proprii si au anuntat ca accesul la Instagram va fi oprit pe teritoriul Rusiei.

Fara o legatura VPN, aplicatia Instagram nu mai incarcat continut media luni, conform jurunalistilor AFP din tara. Mediul social a aparut si pe o lista a site-urilor cu „acces limitat” publicata de Autoritatea de control a mediilor, Roskomnadzor.

Mai multe medii sociale sunt de asemenea blocate sau au acces limitat in Rusia, printre altele si aplicatia detinuta de Meta, Facebook.

China inchide un oras cu milioane de locuitori
Kina stenger ned millionby

China inchide orasul Shenzhen, situat in sud-estul Chinei, pentru a incetini diseminarea virusului corona. Masurile de preventie afecteaza 17 milioane de oameni.

Decizia de inchidere a orasului a fost luata in urma inregistrarii a 66 de cazuri de infectie in oras.

Shenzhen este aproape de Hongkong si in acest oras isi au sediile mai multi giganti din tehnologie, precum Huawei si Tencent.

In ultimele zile, restaurantele si toate magazinele care nu vand produse necesare, au fost inchise. Acum, locuitorilor orasului li se cere sa stea acasa.

Redd Barna: 100.000 de copii institutionalizati risca sa fie parasiti in Ucraina

Aproximativ 100.000 de copii din orfelinatele din Ucraina, care nu sunt ajutati sa se refugieze, risca sa fie parasiti si expusi la abuzuri, afirma Redd Barna (Salvati copiii).

Experientele din alte zone de conflict arata ca copiii care nu au persoane de ingrijire sau tutori au un risc crescut de a fi abuzati , exploatati sau expusi la trafic de persoane, avertizeaza organizatia.

Pe deasupra, a devenit mai greu sa procuri mancare si ingrijire medicala in Ucaina, iar multe cladiri nu au incalzire. Acesti copii traiesc si sub o presiune psihica mare, datorita faptului ca bombardamentele si luptele se dau zilnic, mai precizeaza Redd Barna.

1,3 dintre toti copii din Ucraina locuiesc intr-o forma sau alta de institutie, unul din cele mai mari procentaje din Europa, conform datelor furnizate de organizatie.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu