Știri

Stiri – luni, 27.09.2021

Scris de Daniel Solheim
A DESCOPERIT UN EROARE SISTEMATICA IN MAI MULTE PROCESE

Comisia pentru redeschiderea dosarelor penale a primit un caz care are potentialul de a provoca mari dureri de cap justitiei, relateaza publicatia Rett24.

In cazul respectiv, persoana condamnata a descoperit ca unul din judecatorii asesori, care facea parte din completul care l-a condamnat pe el, facea parte din presedintia consiliului municipal, organ care are ca responsabilitate pregatirea selectiilor de judecatori asesori*.

Asta inseamna ca judecatorul asesor a participat la propria sa selectare ca judecator asesor, lucru care nu este permis, relateaza publicatia mai departe. Astfel, barbatul condamnat a cerut si primit rejudecarea dosarului.

Dar, povestea nu se termina aici. Cand condamnatul a descoperit eroarea in propriul sau dosar, a inceput, conform Rett24, sa parcurga sistemati toti judecatorii asesori selectati pentru jurisdictiile tribunalelor Frostating si Hålogaland.

Acolo el a descoperit ca municipalitatile, in mod ilegal, au peste o suta de judecatori asesori din randul membrilor presedintiilor consiliilor municiapale.

Avocatul barbatului, Petter Mandt, spune in dialog cu Rett24 ca este posibili ca sa fie vorba de mai multe mii de dosare care au fost judecate cu judecatori asesori selectati ilegal.

– Daca completul de judecata este instituit cu un judecator asesor care nu poate fi ales, in acel caz, instanta nu este stabilita legal. Iar acest lucru este un motiv absolut de anulare a deciziei acelei instante. Daca judecatorii asesori sunt chemati odata pana la doua ori pe an, iar acest lucru s-a petrecut din 2007 pana acum, se poate calcula cate sentinte au fost pronuntate de astfel de complete de judecata. Este vorba de mii de dosare, spune el.

Rett24 a vorbit cu barbatul, care spune ca a descoperit eroarea cand a vazut ca judecatorul asesor din completul de judecata din cazul sau era o figura centrala la sedinta consiliului national a partidului de centru (Sp).

Dupa aceea a inceput sa faca cercetari mai aprofundate, dar el crede ca a descoperit doar partea de sus a icebergului.

* judecatorii asesori sunt persoane din popor, recomandate prin buna lor purtare si selectate de catre conducerile consiliilor municipale pentru a participa in completele de judecata ale judecatoriilor si Curtii de Apel. In prima instanta, completul este format din trei judecatori, un jurist – judecator de profesie, si doi judecatori asesori, un barbat si o femeie. Eroarea consta in modul de selectare a judecatorilor asesori, membrii conducerilor consiliilor municipale nu pot fi selectati ca judecatori asesori

PESTE 300 DE GOSPODARII FARA CURENT ELECTRIC IN AGDER

Luni seara, peste 300 de gospodarii din zona Agder au ramas fara curent elecrti, conform companiei de electricitate Agder Energi Nett.

282 din gospodarii se afla in Froland. 36 de gospodari din Lindesnes au ramas si ele fara curent electric.

Cauza este o defectiune in reteaua electrica, conform companiei.

– Lucram la depistarea locatiei unde a aparut defectiunea. Asta poate duce la faptul ca curentul electric va reveni dar va cadea din nou, poate de mai multe ori. Pana localizam locatia si cauza incidentului, este dificil de spus cand curentul electric va fi furnizat permanent din nou, mai informeaza compania de electricitate.

EMA A DEMARAT EVALUAREA UNEI CERERI DIN PARTEA MODERNA CU PRIVIRE LA A TREIA DOZA DE VACCIN

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a inceput evaluarea unei cereri in vederea inocularii unei a treia doze de vaccin, o asanumta doza „booster”, din partea Moderna. Acest lucru a fost anuntat de EMA intr-un comunicat de presa publicat luni.

Daca cererea va fi aprobata, persoanele cu varste peste 12 ani vor putea primi o doza suplimentara de Moderna cu incepere de la sase luni dupa ce au primit a doua doza de vaccin.

CRIMA DIN ASKER: INVINUITUL A RECUNOSCUT CA AR FI INJUNGHIAT VICTIMA CU UN CUTIT

Barabatul in varsta de peste 40 de ani care a fost invinuit de a fi ucis vineri dupa-amiaza un alt barbat la Åros in Asker, a recunoscut ca l-a injunghiat pe barbatul decedat cu un cutit, dar sustine ca asta s-a intamplat in legitima aparare.

Acest lucru reiese din decizia de arestare preventiva pronuntata de catre tribunalul din Oslo luni, in urma careia, invinuitul a primit un mandat de arestare preventiva de patru saptamani.

Persoana decedata este un cetatean lituanian cu o varsta intre 30 si 40 de ani. Barbatul invinuit este si el din Lituania.

Invinuitul a consimtit in prealabil la emiterea mandatului de arestare preventiva.

AU FOST OMOLOGATE MAI MULTE METODE MEDICALE (DE TRATAMENT) – DAR NU AU FOST ACCEPTATE TRATAMENTE NOI PENTRU MS (SCLEROZA IN PLACI)

Forumul decizional a omologat cinci metode noi de tratament, dintre care patru tratamente pentru cancer. In total, luni au fost refuzate nou metode de tratament, relateaza publicatia Dagens Medisin.

Patru tratemente pentru cancer au fost evaluate si au fost omologate toate. Este vorba de:

  • Pembrolizumat (Keytruda)
  • Enkorafenib (Braftovi)
  • Atezolizumab (Tecentriq)
  • Streptozocin (Zanosar)

Unele din aceste metode de tratament sunt deja in uz, dar au fost evaluate pentru domenii noi.

Este vorba, printre altele de Pembrolizumab, care se foloseste pentru cancerul de plani, dar care luni a fost evaluat si pentru uzul in cazurile de limfom Hodgkin.

In timpul sedintei a fost efectuata si o re-evaluare a trei metode de tratament pentru scleroza in placi (MS).

– Pentru cele trei tratamente pentru MS, rezultatul a fost negavit la toate. Are de a face cu faptul ca nu a fost prezentata o oferta modificata de pret, spune directoarea forului decizional Cathrine Bryne in dialog cu Dagens Medisin.

Ea face referire la fatul ca ,ultima data cand Forumul decizional a procesat cazul, una din conditii era de a primi o oferta de pret mai buna pentru medicamente, pentru a putea omologa medicamentul mai tarziu.

De asemenea si Katridekakog (Novo Thirteen) este introdus pentru tratarea sangerarilor dintre ciclurile menstruale in timpul profilaxiei regulate.

DOUA PERSOANE INFECTATE CU CORONA AU DECEDAT LA SPITALUL UNIVERSITAR DIN OSLO IAR UNA LA SPITALUL DIN DRAMMEN

In timpul weekendului au fost raportate doua decese printre pacientii internatii cu infectie corona la Spitalul Universitar din Oslo. O persoana a decedat vineri iar cealalta sambata. In total, 73 de persoane infectate cu corona au decedat la Spitalul Universitar din Oslo de la inceputul pandemiei.

Fata de canalul NRK, Institutia de sanatate Vestre Viken informeaza ca o persoana internata cu corona la spitalul din Drammen, a decedat.

TUNELUL FIORDULUI OSLO VA FI INCHIS DUPA ORELE 22.00

Tunelul din fiordul Oslo este deschis luni dupa amiaza, dupa ce fusese inchis in ambele sensuri la orele 11.30, in urma unui accident rutier.

Tunelul va fi inchis dupa orele 22.00 pentru intretinere.

Tunelul a fost inchis dupa ce un camion s-a izbit de peretele tuneluului in dimineata zilei de luni, fapt care a dus la deteriorari mari ale stratului de beton. Nu au fost ranite persoane in accident.

Centrala de trafic rutier a scris pe Twitter la orele 17.00 ca luni, tunelul va ramane deschis pentru trafic pana la orele 22.00, iar apoi va fi inchis pentru intretinere. Tunelul ramane inchis in intervalul 22.00 – 05.30 in zilele de luni, marti, miercuri si joi, in aceasta saptamana.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu