Știri

Stiri – marti, 09.11.2021

Scris de Daniel Solheim
1532 noi infectari cu virusul corona in Norvegia – VG

Luni au fost inregistrate 1532 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 164 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era la 1368.

Trendul infectarilor inregistrate in Norvegia este ascendent, conform calculelor VG, iar 120 din municipalitatile Norvegiei inregistreaza un trend ascendent.

In aceeasi zi, luni, in spitale se aflau internati 198 de pacienti. Asta inseamna ca 25 mai mult decat duminica.

49 de pacienti sunt la terapie intensiva. Dintre acestia, 21 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna o crestere cu 7 la ATI si cu 3 mai multi cuplati la respirator.

Capacitatea sectiilor de terapie intensiva din spitale trebuie crescuta – Dagbladet

Corona a venit pentru a ramane, si va trebui sa traim mai departe cu un risc majorat, spune cercetatorul in materie de vaccinuri, Gunnveig Grødeland, si considera ca ar trebui extinsa capacitatea sectiilor de terapie intensiva.

Gunnveig Grødeland, de la Institutul de medicina clinica din cadrul Universitatii din Oslo, nu este foarte ingrijorata de faptul ca numarul de infectari si spitalizari este in crestere.

– Datoritat vaccinurilor, nu incidenta infectarilor este ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreza. Toti cei care au luat vaccinul sunt bine protejati, spune ea in dialog cu Klassekampen.

Ea considera ca virusul corona a venit si va ramane, manifestandu-se peste celalte boli din sezonul de influenza. Grødeland isi doreste, din acest motiv, o discutie despre capacitatea sectiilor ATI din sistemul sanitar, unde incidenta cazurilor corona a provocat probleme de capacitate in mai multe locuri.

– Ar trebui sa putem sa le dam un ragaz celor care lucreaza in aceste sectii. Sunt deja extenuati, spune ea.

In acest punct ea este sustinuta si de presedintele Uniunii medicilor, Anne-Karin Rime.

– Sistemul sanitar a fost sub o presiune enorma deja de aproape doi ani, si a lipsit perosnal suplimentar, de inlocuire (vicari). Multi a muncit mult mai mult decat li se poate cere si se poate pretinde de la ei si asta nu poate continua la nesfarsit, spune Rime.

Mai multe sarcini cu sindrom Down – Dagbladet
Sarcini cu sindrom Down. Gradicul arata situatia sarcinilor intre anii 2000-2020, numarul total, numarul celor nascuti in viata, nasteri cu fat mort si sarcini intrerupte aprobate de comisia medicala.

147 de sarcini cu informatii legate de sindromul Down au fost inregistrate in Registrul Medical de Nasteri anul trecut, si au fost nascuti 58 de copii cu acest sindrom.

Numarul sarcinilor inregistrate cu sindrom Down este cel mai mare numar inregistrat din istoria Registrului medical de nasteri.

In ciuda cresterii procentuli de sarcini cu sindrom Down, numarul de nasteri cu feti in viata care au sindromul a fost stabil in Norvegia, arata cifrele registrului.

In 2020 au fost nascuti 58 de copii cu sindromul Down iar la 84 de avorturi tarzii, fatul a fost diagnosticat cu sindromul.

Cel mao obisnuit factor de risc pentru sindromul Down este varsta mamei. Conform FHI este probabil ca varsta inaintata a femeilor insarcinate din Norvegia sa explice cresterea numarului de sarcini cu sindrom Down.

Flere svangerskap med Downs syndrom

In anul 2020 au fost adoptate modificari in Legea Biotehnologiei care faciliteaza descoperirea faptului ca un fat are sindromul Down.

Modificarile adoptate au fost, de exemplu, ca varsta de diagnosticul fatului sa fie redusa de la 38 la 35 de ani si sa fie posibilia analiza unei probe de sange NIPT (non-invasiv prenatal test) pentru toate femeile insarcinate.

Testul arata daca exista un risc crescut pentru ca fatul sa aiba sindromul Down. Femeile cu varste peste 35 de nai pot face test NIPT in serviciul public de sanatate iar aceasta oferta este in curs de implementare.

FHI considera ca este normal sa presupunem ca noile rutine vor influenta procentajul copiilor nascuti cu sindrom Down aici in Norvegia, in anii urmatori.

In Danemarca a fost observata o scadere marcanta din 2004 incoace, cand toate femeile au primit oferta diagnosticului fatului si din 2017 cand a fost introdus testul NIPT.

In 2004, in Danemarca au fost nascuti 61 de copii cu sindrom Down, iar in 2019 au fost 18.

A trecut prin parapet si a cazut doua etaje intr-o parcare

Un autoturism a trecut printr-un parapet si a cazut doua etaje mai jos, anunta politia din Oslo pe twitter. Politia a fost sesizata cu putin inainte de ora 07.00, marti dimineata.

– Doar soferul a fost in masina. A fost scos din autoturism, informeaza seful de operatiuni, Eirik Sandens in dialog cu VG.

Soferul este constient si va fi transportat la spital.

– A cazut in spatiul dintre etaje si rampe, deci masina e prinsa acolo, informeaza Sandens.

Parcarea este in centrul orasului Sandvika.

Trondheim: politicienii cer amanarea deciziei de masuri corona

Politicienii din Trondheim spun „nu” propunerii unui regulament corona, anunta Adresseavisen.

Conform publicatiei, decizia in legatura cu masurile care vor fi implementate in Trondheim va fi, probabil, amanata pentru ca politicieni doresc sa stie mai multe amanunte. Adresseavisen scrie ca 6 din 11 reprezentanti din conducerea orasului doresc sa amane votul reglementarii.

Marte Løvik (Sp) doreste sa roage consiliul marti sa amane votul asupra reglementarilor corona, conform publicatiei.

– Nu putem inchide societatea adulta cand infectarile sunt in scoli si printre copii. Trebuie sa implementam masuri care functioneaza, spune ea.

Lundi, directorul municipal Morten Wolden a spun ca el doreste o serie de masuri pentru a reduce numarul infectarilor, printre altele obligativitatea purtarii mastii de protectie.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu