Știri

Stiri – Marti, 21.09.2021

Scris de Daniel Solheim
INTARZIERI IN TRAFICUL FEROVIAR

BaneNor are probleme cu un macaz intre Oslo S si Lillestrøm. Problema tehnica duce la intarzieri masive in traficul feroviar.

Problema a aparut „azi dimineata devreme”, conform BaneNor. La orele 08,00 nu era posibil de spus cat de repede isi va reveni traficul ferovial la functionare normale.

– Lucram din plin la rezolvarea problemei, trenurile circula dar, din pacate, sunt intarzieri, spune ofiterul de presa Stine Strachan de la BaneNor in dialog cu NTB.

Ea roaga calatorii sa urmareasca informatiile de la societatile feroviare pentru a avea informatii actualizate in legatura cu plecari si intarzieri.

In rest, BaneNor mai informeaza ca exista intarzieri si intre statia Nationaltheatret si Oslo S, lucru care afecteaza tronsoanele Drammen si Asker. Intarzierile se datoreaza unor erori de semnal. BaneNor informeaza ca se lucreaza la depanarea problemei dar nu stie cat timp va dura.

MAI MULTI COPII DE CLASA I-A PRIMESC SFO (AFTER SCHOOL) GRATUIT

Guvernul ofera 15 milioane de coroane municipalitatilor care doresc sa introduca SFO gratuit pentru elevii de clasa I-a din familii cu venituri mici.

Pana acum, 19 municipalitati au depus cereri pentru aceasta subventie, ceea ce va face ca aproximativ 800 de copii din familii cu venituri reduse sa aiba acces la After school gratuit in primul an de scoala.

In total, municipalitatile au primit 12 milioane de coroane, informeaza ministrul invatamantului, Guri Melby intr-un comunicat de presa.

– Aceasta reglementare este nou si eu sper ca mai multe municipalitati sa o cunoasca si sa depuna cereri, spune ea.

Anterior, Oslo, Drammen, Stavanger si Trondheim au participat la un test cu after school partial gratuit. In acest an, pentru prima data, guvernul a rezervat 15 milioane de coroane pentru acest proiect, astfel ca municipalitatile care nu au deja scheme gratuite sa poata cere subventii pentru a le implementa.

– Este important ca toti copiii sa poata merge la SFO, indiferent de originea lor, subliniaza Melby.

FHI: MAI PUTINE CAZURI DE BOLI CARDIOVASCULARE IN ANUL CORONA 2020

Un numar substantial mai mic de pacienti cu infarct cardiac acut, fibrilatii atriale si insuficiente cardiace au fost inregistrate in 2020 comparat cu anul anterior, arata noile date din Registrul coardiovaskular al Institutului National de Sanatate Publica (FHI).

Insitutul crede ca scaderea numarului de cazuri poate avea o legatura cu pandemia corona.

Scaderea cea mai substantiala este in cazurile de infarct cardiac, fibrilatii atriale si insuficiente cardiace:

– Este greu de facut o afirmatie anume in legatura cu cauza numarului scazut de pacienti inregistrati cu infarct, fibrilatii si insuficiente cardiace, dar acesta poate avea o legatura cu masurile implementate pentru combaterea virusului corona. Vedem, de asemenea, si o scadere mai mica a numarului de cazuri in ce priveste accidentele vasculare cerebrale, dar cand analizam intregul an 2020 , scaderea cazurilor noi la 100.000 de locuitori, numarul acestora este asa cum era de astepta, spune medicul sef Rune Kvåle, de la FHI.

Scaderea numarului de infarcturi, fibrilatii si insuficiente cardiace in 2020 in comparatie cu 2019 a fost cea mai mare in martie si aprilie.

In martie si aprilie 2020 spitalele au inregistrat mai putine cazrui in comparatie cu media cazurilor pentru aceeasi perioada in anii 2017 – 2019.

– Asta inseamna ca o parte din scaderea din 2020 fata de 2019 a venit dupa ce guvernul implementase masurile ample de combatere a virusului corona, a constatat Kvåle.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu