Știri

Stiri – Marti, 29.03.2022

Scris de Daniel Solheim
Au inceput negocierile intre autoritatile ucrainiene si ruse in Turcia

Negocierile intre autoritatile ucrainiene si ruse au inceput in Turcia, cu implicarea presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Presedintele a tinut o cuvantare inaintea inceperii negocierilor, in care a spus ca ambele parti au „ingrijorari legitime”.

El cere ambelor parti sa ia initiativa pentru a „opri aceasta tragedie” si se pronunta in favoarea incetarii imediate a focului, conform Reuters, citata de Dagbladet.

– Am ajuns la un punct in care negocierile trebuie sa produca rezultate mai concrete, a spus Erdogan.

Ministerul de externe al Ucrainei cere celorlalte tari sa interzica folosirea simbolului „Z”

Ber land gjøre bruk av Z-symbolet ulovlig

Dmytro Kuleba doreste ca simbolul „Z”, care este folosit pentru a arata sustinere pentru invazia Rusiei in Ucraina, sa fie interzis in mai multe tari.

Simbolul a fost vizibil pe tancurile si autovehiculele militare care participa in razboiul impotriva Ucrainei.

– Eu indemn toate tarile sa criminalizeze utilizarea simbolului „Z” ca o metoda de a arata sustinere publica pentru razboiul de atac al Rusiei asupra Ucrainei, a scris Kuleba pe Twitter.

– „Z” simbolizeaza crime de razboi ruse, orase bombardate, mii de ucrainieni ucisi. O sustinere publica a acestor acte barbarice trebuie interzisa, a continuat el.

Luni, ministrul de interne al Germaniei a spus ca persoanele care folosesc simbolul „Z” pentru a-si arata sustinerea pentru invazia Rusiei vor putea fi urmarite penal. Autoritatile in statele Berlin, Bayern si Niedersachsen au afirmat deja ca utilizarea simbolului este o infractiune.

Truss: Putin rapeste cetateni ucrainieni

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, il acuza pe Vladimir Putin de rapirea cetatenilor civili din Ucraina.

Ministrul de externe arata un raport al organizatiei Zmina, care lucreazxa cu problematica drepturilor omului in Ucraina. Organizatia sustine ca a identificat cel putin 30 de ucrainieni care au fost rapiti sau deportati de fortele ruse. In momentul de fata este dificila gasirea persoanelor rapite.

Miercuri la orele 14.00, Zelenskyj se va adresa Parlamentului Norvegiei

Presedintele Parlamentului norvegian, Masud Gharahkhani a anutat acest lucru pe Facebook marti dimineata.

– Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj, va tine o cuvantare prin videolink in Parlament in data de 30 martie la ora 14.00, este mesajul presedintelul Parlamentului.

Mai departe el scrie ca este vorba de un eveniment istoric.

– Stam in fata celui mai mare razboi si a celei mai mari crize umanitare din Europa de la cel de-al doilea Razboi Mondial incoace. Cuvantarea lui Zelenskyj catre Parlament este un eveniment rar cu importanta istorica, care reflecta seriozitatea situatiei. Prin sedinta cu Zelenskyj, plenul Parlamentului va avea ocazia sa arate, in ciuda diferentelor politice, simpatia fata de Ucraina si sustinerea pentru lupta poporului ucrainian, spune presedintele Parlamentului , Masud Gharahkhani.

In cursul saptamanii, ZelenskyJ va tine cuvantari si in plenul parlamentelor din Danemarca, Olanda, Grecia si Australia, informeaza presedintele insusi intr-un videoclip postat pe Telegram in noaptea spre marti.

Raport: Trupele ucrainiene au avut contra-ofensive de succes in apropierea Kyivului.

Trupele ucrainiene au efectuat mai multe contra-ofensive in nord-vestul Kyivului ieri, conform unei actualizari recente oferite de serviciile britanice de informatii.

Contra-ofensivele au fortat trupele ruse sa se retraga din mai multe pozitii, printre altele in Irpin, Bucha si Hostomel, scrie serviciul britanic de informatii in actualizarea zilnica.

In acelasi timp se sbliniaza ca trupele ruse constituie si in continuare o amenintare semnificativa la adresa Kyivului datorita posibilitatilor lor de atac.

Ucraina: O jumatate de milion de ucrainieni s-au intors in tara

Doar saptamana trecuta, 110.000 de ucrainieni s-au intors in patria lor, spune Andrij Demtsjenko, purtator de cuvant al politiei de frontiera din Ucraina, in dialog cu publicatia germana Die Welt.

– Opt din zece dintre cei care se intorc, sunt barbati. Cei mai multi vin din Polonia, spune el.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu