Știri

Stiri – Miercuri, 17.11.2021

Scris de Daniel Solheim
2552 noi infectari cu virusul corona raportate ieri in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 2552 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia.

Asta inseamna cu 852 de cazri mai mult decat media ultimelor sapte zile (1700) si un nou record in ce priveste numarul de infectari inregistrate intr-o singura zi.

In Oslo au fost inregistrate 416 noi infectari, cu 12 mai putine decat in ziua precedenta.

Trendul numarului de infectari este ascendent, conform statisticii VG.

218 persoane sunt internate in spital, arata datele VG. 52 de persoane sunt internate la ATI, iar 33 de persoane sunt cuplate la respirator.

127 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere.

Cifrele mari de infectare nu sunt neaparat alarmante in sine, avand in vederea ca o mare parte din populatie este vaccinata. Dar acum, capacitatea mai multor spitale este sub presiune, precum Ahus si St. Olavs hospital in Trondheim.

Anul acesta mai putine persoane au folosit antibiotice.

Utilizarea antibioticelor a scazut in cursul primelor zece luni ale anului, in comparatie cu aceeasi perioada din anul trecut. In ultimii zece ani, utilizarea antibioticelor a scazut puternic.

– Este un lucru foarte bun ca serviciile de sanatate au reusit sa atinga aceasta tinta din planul de actiune si ca aceasta tendinta continua si anul acesta. O utilizare redusa a antibioticelor este cea mai importanta arma pentru combaterea rezistentei la antibiotice si pentru mentinerea antibioticelor ca medicamente efective impotriva infectiilor, spune directorul de specialitate, Hanne Andresen, de la Apotekforeningen intr-un buletin de presa.

Utilizarea antibioticelor este in acest an cu 6% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut. Din 2012 pana acum, consumul de antibiotice a scazut cu 36 % la 1000 de locuitori.

Directia de Sanatate a innasprit reglementarile pentru utilizarea antibioticelor. In cazul unor afectiuni precum infectia cailor urinare se folosea anterior un tratament de antibiotice timp de o saptamana.

– Acum avem studii noi care arata ca antibioticele pot fi reduse la doar cateva zile de tratament, spune consilierul senior si medicul Svein Høegh Henrichsen, de la Directia de Sanatate, in dialog cu VG.

Crestere abrupta a inflatiei in Marea Britanie

Inflatia din Marea Britanie era la 4,2 % in luna octombrie, o crestere puternica fata de luna septembrie, in care inflatia era de 3,1 %.

Acest aspect este demonstrat de indexul preturilor de consum care a fost elaborat de biroul britanic de statistica Office for National Statistics (ONS). Cifra arata cresterea preturilor de-a lungul unei perioade de 12 luni.

Preturile au crescut cu 1,1 la suta din septembrie pana in octombrie, conform datelor furnizate de ONS.

Solicita demisia presedintei parlamentului Norvegiei
Rasmus Hansson, parlamentar din partea MDG

Deputatul MDG Rasmus Hansson considera ca presedinta parlamentului, Eva Kristin Hansen, trebuie sa isi dea demisia in urma dezvaluirilor publicatiei Adresseavisen care au aratat ca presedinta parlamentului a primit o locuinta de navetist din partea Parlamentului chiar daca ea locuia in Ski.

Fata de NRK, Hanson spune ca presedinta parlamentului trebuie sa demonstreze ca intelege responsabilitatea care rezulta din functia de presedinte al parlamentului si, drept urmare, sa isi dea demisia.

– Este inca un exemplu de neconceput ca parlamentarii au devenit prea obisnuiti cu privilegiile lor. Tocmai acest in aceste cazuri, populatia trebuie sa aiba incredere ca reprezentatii ei gandesc individual si actioneaza corect, scrie el intr-un email adresat NRK.

Marti, Adresseavisen a dezvaluit ca presedinta parlamentului, Eva Kristin Hansen, avea adresa de domiciliu inregistrata in Trondheim si a primit locuinta de navetist din partea Parlamentului pana in 2017, in ciuda faptului ca in 2014 isi cumparase o casa in Ski. Garsoniera din Trondheim o inchiriase de la politicianul Trond Giske.

– Mai multi parlamentari au devenit constienti, in aceasta toamna, ca au inteles gresit reglementarile cu privire la locuintele pentru navetisti. Din pacate ma aflu si eu printre ei. Nu pot decat sa imi exprim regretul pentru ca nu am avut grija sa verific acest aspect mai temeinic, a scris Eva Kristin Hansen intr-un email adresat marti dupa amiaza publicatiei Adresseavisen, prin consilierul ei.

Miercuri dimineata, liderul adjunct al partidului Rødt, Marie Sneve Martinussen, a spus ca partidul ei se asteapta ca presedintele parlamentului sa explice situatia.

– Pentru ca oamenii sa aiba incredere ca Parlamentul insasi va face ordine in aceasta situatie, trebuie ca ea, cea care a avut cea mai inalta responsabilitate pentru aceasta ordine, sa ne explice cum a gandit si cum a inteles gresit reglementarile, a spus Martinussen la emisiunea Politisk kvarter, la NRK.

Canalele locale de radio vor putea ramane pe lungimea de unda FM pentru inca cinci ani

Autoritatea de supraveghere a mediilor prelungeste concesiunile pentru canalele locale de radio pe lungimea de unda FM pentru inca cinci ani, cu incepere de la 1. ianuarie.

– Ministerul culturii a solicitat Autoritatii de supraveghere (Medietilsynet) prelungirea concesiunilor. Scopul prelungirii este de a acorda canalelor locale de radio mai mult timp pentru a se pregati sa treaca la emisiuni digitale, spune Hanne Nistad Sekkelsten, directorul departamentului juridic al Autoritatii.

In conformitate cu conditiile platformei de guvernare elaborate la Hurdal (Hurdalsplatformen), guvernul va acorda canalelor locale de radio posibilitatea de a ramane in emisie pe banda FM pana in anul 2031.

– Concesiunile se prelungesc automat in cazul in care acoperirea ramane neschimbata iar timpul de emisie al canalului ramane mai departe valabil in noua perioada de cinci ani. Deci nu este necesara depunerea unei cereri, a spus Sekkelsten.

Consiliul bisericii norvegiene doreste oprirea forajului petrolier – FrP reactioneaza

Biserica norvegiana solicita guvernului sistarea forajului in cautarea de noi rezerve petroliere. Lidera FrP, Sylvi Listhaug cere bisericii sa inceteze sa se mai comporte asemanator unui partid politic.

Consiliul bisericii a adoptat marti, cu 103 voturi pentru si 2 impotriva, o solicitare pentru incetarea activitatii de foraj in cautarea de noi rezerve de petrol si gaze pe platfoma norvegiana, au relatat publicatiile Klassekampen si Vårt Land.

Lidera FrP considera ca ofensiva indreptata impotriva industriei petrolului este esuata si spune ca biserica se comporta ca un partid politic.

– Dupa cum stim, desfiintarea afacerilor petroliere norvegiene va duce la o crestere a emisiilor de carbon la nivel global. Locuri de munca vor dispare iar Norvegia va deveni o tara mai saraca. Nu mai ramane prea mult in plus, nici pentru subventiile bisericii si nici pentru ajutoare umanitare daca renuntam la veniturile din petrol. Isi taie craca de sub picioare, scrie lidera FrP intr-un mesaj adresat publicatiei Klassekampen.

116 reprezentanti din 11 episcopii au tinut un consiliu al bisericii in Trondheim. Consiliul, care a inceput in 11. noiembrie si s-a incheiat in 16. noiembrie, este cel mai inalt organ al Bisericii Norvegiene.

Parlamentarul Sveinung Stensland (Dreapta) considera ca nu exista puncte de sutinere in Biblie pentru decizia luata de consiliul bisericii si avertizeaza impotriva urmarilor pe care le poate avea dezvoltarea acestei situatii pentru acceptul bisericii in randul populatiei.

– Cand consiliul biserici doreste sa fie un atelier politic, sa devina o parte politica, Biserica Norvegiana se face pe sine mai putin interesanta pentru noi, cei care avem interese politice. Si atunci nu te mai simti acasa in biserica, spune Stensland, in dialog cu publicatia Vårt Land.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu