Știri

Stiri – NewsFlash – Dagbladet – 07.12.2021

Scris de Daniel Solheim
4117 noi infectari cu virusul corona in Norvegia – 858 in Oslo

Ieri au fost inregistrate 4.117 noi infectari cu virusul corona in Norvegia, cu 1.240 mai multe decat in acceasi zi cu o saptamana in urma.

In ultimele sapte zile, media pe zi a infectarilor raportate a fost de 3.678.

Media echivalenta, cu sapte zile in urma, era la 2.642, deci trendul infectarilor este ascendent.

858 din numarul de infectari inregistrate ier, sunt raportate in Oslo, cu 20 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma, si cu 160 mai multe decat duminica.

Luni, 295 de pacienti infectati cu corona erau internati in spitalele norvegiene, cu 33 mai multi decat vineri, saptamana trecuta.

82 dintre pacienti sunt internati la sectii de terapie intensiva iar dintre acestia, 47 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu 14 mai multi la ATI si cu 2 mai multi cuplati la respirator, in comparatie cu ziua anterioara, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

Pana la miezul noptii spre marti, in Norvegia au fost efectuate 8,6 milioane de teste corona, din februarie 2020 incoace.

In total, 289.611 persoane au fost testate pozitiv.

4.247.526 de persoane au primit prima doza de vaccin anticorona

3.855.428 de persoane au primit doza a doua

738.872 de persoane au primit doza a treia.

In total, in Norvegia au decedat 1.096 de persoane infectate cu corona, din martie 2020 pana acum, conform datelor preliminare. Daca pacientii au decedat cu sau din cauza covid-19, nu este intotdeauna posibil de stabilit.

59,7 la suta dintre persoanele decedate implinisera varsta de 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost raportate 23 de decese in Norvegia.

Incendiul de la Svelvik: politia confirma ca au fost gasite victime

Politia confirma ca au fost gasite victime in ruinele incendiului de la Svelvik.

– Pot confirma ca am gasit ramasite in urma unor persoane in ruinele incendiului. Nu pot sa spun nimic cu privire la numarul acestora si identitatea lor. Este prea devreme, spune seful statiei de politie din Drammen, Øyvind Aas, in dialog cu Dagbladet.

Aas spune ca se lucreaza la asigurarea urmelor si a ramasitelor omenesti si ca acestea vor fi extrase din ruine. Apoi, institulul de medicina legala va efectua analize pentru identificarea lor, relateaza Aas.

– Vom continua activitatea cat de mult va fi posibil azi si, cu siguranta, vom continua si in zilele care urmeaza, mai adauga el.

Ministrul petrolului si energiei si-a intrerupt vizita in Statele Unite

Mistrul petrolului si energiei, Marte Mjøs Persen (Ap) isi intrerupe vizita in Statele Unite si se reintoarce in Norvegia. Cauza intreruperii este o gradinita din Oslo, inchisa din cauza corona.

– Datorita unei gradinite din Oslo, inchise din cauza corona, secretarul de stat al ministrului trebuie sa ramana acasa cu copii si, astfel este mai putin operativ in ce priveste munca aflata in desfasurare cu privire la preturile mari ale energiei electrice, consemneaza Arvid Samland, ofiter de presa la Ministerul petrolului ei energiei, intr-un sms adresat presei.

Mjøs Persen ajunsese in New York luni si avea, initial, un program de patru zile in Statele Unite impreuna cu Anniken Huitfeldt (Ap) si cu minstriul vietii de afaceri, Jan Christian Vestre (Ap).

Numarul mortilor in crestere in urma eruptiei vulcanice de pe insula Java, Indonezia.
Dødstallet stiger etter vulkanutbrudd

Numarul mortilor continua sa creasca in urma eruptiei unui vulcan pe insula indoneziana Java. Cel putin 22 de persoane au fost confirmate decedate iar 27 sunt date disparute.

Pana acum, 13 din din cele 22 au fost indentificate, informeaza canalul tv de stat din Indonezia.

Cel putin alte 68 de persoane au fost ranite in urma eruptiei.

Aproape 2000 de persoane au fost evacuate si adapostite temporar in moschei si in alte cladiri publice.

Televiziunea indoneziana a aratat imagini in care casele sunt ingropate in cenusa, si doar acoperisurile sunt vizibile.

Vulcanul Semeru are o inaltime de aproape 3.700 de metrisi a avut mai multe eruptii din decembrie 2020 pana acum. Semeru este cel mai inalt varf de pe insula Java, pe care locuiest 145 de milioane de oameni.

Indonezia are acum aprozimativ 128 de vulcani activi.

Presidntele Parlamentului, Masud Gharahkhani, vrea sa investigheze avantajale de bunastare ale parlamentarilor.
Vil granske stortingsrepresentantenes velferdsgoder

Marti, presedintele Parlamentului, Masud Gharahkhani, se va intalni cu presedintele comisiei pentru investigarea locuinteler de navetist, pentru a ii solicita extinderea investigatiilor, astfel incat acestea sa includa toate avantajaele parlamentarilor.

Gharahkhani vrea, de asemenea, ca rezultatele investigatiei sa fie prezentate cat mai repede, relateaza Dagsavisen.

Gharahkhani se intalneste marti cu Therese Johnsen, presedintele comisiei externe care urmeaza sa investigheze reglementarea avantajelor.

In sedinta Gharahkhani dorese sa ceara comisiei extinderea mandatului si a verifice temeinic toate reglementarile Parlamentului cu privire la avantajele oferite parlamentarilor, nu doar locuintele de navetist.

Presedintele parlamentului doreste sa fie analizat tot, de la idemnizatiile pentru deplasari pana la indemnizatia de concediu de odihna, si sa ceara comisiei prezentarea recomandarilor deja inainte de inceputul verii si nu la inceputul lui octombrie, cum era planificat.

– Dorim ca aceasta comisie sa aiba un mandat mai cuprinzator, pentru a analiza toate aspectele. Eu consider ca este un semnal important de dat. Ar fi foarte avantajos sa putem adopta niste principii noi inainte de vara, spune Gharahkhani , care are sprijinul liderilor parlamentari ai tuturor partidelor din Parlamentul Norvegiei.

Record de infectari in Asker

Ieri au fost inregistrate 224 de noi infectari cu virusul corona in Asker, ceea ce este un nou record.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate 835 de noi infectari in Asker, conform datelor statistice ale municipalitatii.

Si in municipalitatea invecinata, Bærum, au fost raportate un numar record de infectari, 215.

Conform publicatiei Budstikka, 11 persoane infectate din Asker sunt suspecte de a fi infectate cu tulpina omicron.

Incepand de luni si pana la vacanta de craciun, in scolile primare din municipalitate a fost introdus nivelul galben de masuri preventive.

Doua persoane infectate confirmate cu omicron in urma unei conferinte

– In total 12 persoane au fost infectate cu virusul corona in urma conferintei Abelia. La doua dintre acestea a fost depistata tulpina omicron, spune medicul sef al cartierului Vestre Aker, Jorun Thaulow, in legatura cu conferinta HR de la Lysebu in Oslo, din 29 si 30. noiembrie. Aproximativ 80 de persoane au participat la conferinta.

Initial 100 de persoane au fost trimise in carantina. Acum, mai multi contacti apropiati ai persoanelor care au participat la conferinta, sunt infectati, alaturi de angasjati de la Lysebu. Toti angajatii sunt plasati in carantina.

– Tratam situatia ca existand o suspiciune legata de omicron.

Thaulow spune ca este vorba de infectari de export, adica din strainatate. Oaspetii care au participat la conferinta veneau din Ghana.

Guvernul anunta o conferinta de presa in legatura cu situatia corona la orele 19.00

Guvernul convoaca o conferinta de presa la orele 19.00 in aceasta seara.

Prim-ministrul Jonas Gahr Støre, ministrul finantelor Trygve Slagsvold Vedum si ministrul sanatatii Ingvild Kjerkol vor participa la conferinta de presa.

Ministrul sanatatii a anunta deja ca vor fi prezentate masuri mai severe pentru a opri diseminarea virusului corona, in urma aparatiei focarelor cu tulpina omicron.

De asemenea, vor fi prezenti Bjørn Guldvog si Camilla Stoltenberg, directorul DS respectiv directorul FHI.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu