Media Știri

Stiri – NewsFlash- Dagbladet 08.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Danemarca inchide scolile

Elevii din scolile primare daneze vor avea vacanta din 15 decembrie pana in 5. ianuarie, relateaza agentia daneza de presa Ritzau.

Ministrul educatiei, Pernille Rosenkrantz-Theil anunta ca o majoritate a comisiei epidemice a parlamentului a luat aceasta hotarare miercuri.

Inca un caz omicron in Øygarden

Municipalitatea informeaza despre acest caz pe site-ul propriu. Cazul de infectare este unul din 34 de noi infectari din Øygard, raportate miercuri.

Medicul epidemiolog Bjørg Møllerløkken informeaza ca focarul de infectie s-a produs dupa ce un grup de sapte persoane s-a intors in Norvegia in urma unei calatorii in strainatate. Sase din participanti sunt din Øygarden, in timp a saptea persoana este din alta regiune.

– Patru alte persoane din grupul de calatori au fost depistate cu infectie. Deocamdata ni s-a confirmat un caz de infectare cu tulpina omicron, dar estimam ca este probabil ca si ceilalti patru sa fie infectati tot cu omicron. Toate cele cinci persoane sunt in izolare, spune Møllerløkken.

Politia roaga automobilistii sa evite E18 zona Agder/Telemark

Politia din judetul Agder roaga automobilisti sa evite E18 in cursul serii de miercuri, pentru a evita un haos asemanator cu cel de marti seara.

– In cazul in care nu este un caz de forta majora ca sa ajungi in seara asta pe E18, cel mai bine ar fi sa stai acasa, spune seful de operatiuni, Tom Einar Gausdal ,de la politia din Agder, in dialog cu Fædrelandsvennen.

S-a emis cod portocaliu de alerta datorita ninsorilor abundente din Telemarc si Agder. Se poate ajunge la un strat de zapada de pana la 80 de centimetri. Institutul Meteorologic a prelungit durata codului portoaliu pana vineri seara.

– Nu dorim sa fie prea mult trafic pe drum in seara asta sau la noapte. Politia este in alerta in seara asta. Urmarim situatia cu atentie si am adus personal suplimentar. Centrala de control al traficului efectueaza controale suplimentare ale autovehiculelor de tonaj, spune Gausdal.

Fata de Agderposten, Gausdal spune ca, cu exceptia faptului cand esti fortat de situatie sa iesi, ar trebui sa ramai acasa si sa amani orice treburi ai avea pana joi.

El precizeaza ca este vorba de zonele in care conditiile de trafic sunt ingreunate de ninsoare, adica de la Arendal spre est.

Pana la 2500 de autovehicule au ramas blocate intr-un ambuteiaj pe E18 la Tvedestrand in urma faptului ca un TIR s-a impotmolit in ninsoare. Asta a dus la evacuarea mai multor automobilisti cu ajutorul Crucii Rosii si al Politiei.

Deja exista probleme pe E18 in timpul dupa -amiezii de miercuri. Printre altele, un trailer are o pana de motor la rampa de coborare de la Gjerstad, in timp ce alt trailer a derapat si s-a pus de-a curmezisul peste carosabil in acceasi zona. Acolo circulatia a fost inchisa o scurta perioada.

TV2: – Focar de infectie corona la penitenciarul de inalta siguranta Ullersmo

Sapte detinuti si sapte angajati au fost depistati infectati cu coronavirus la penitenciarul de inalta siguranta Ullersom, relateaza TV2.

Omicron se disemineaza mult mai rapid
- Omikron sprer seg mye raskere

Tulpina Omicron a virusului corona s-a stabilit si in Marea Britanie iar prim-ministrul Boris Johnson informeaza ca noul mutant se disemineaza mult mai rapid decat tulpinile anterioare.

Epidemiologul Neil Fergusson crede ca mutantul va inlocui Delta in scurta vreme.

– Omicron va deveni probabil dominant inainte de Craciun, dar cand exact se va intampla asta este greu de spus, spune Fergusson, conform publicatiei The Guardian.

El subliniaza ca numarul infectarilor confirmate cu omicron este inca mic.

– Dar intr-o saptamana sau doua vom vedea, probabil, ca numarul acesta va fi substantial mai mare.

Deocamdata au fost confirmate 437 de cazuri de infectare cu Omicron in Marea Britanie, conform publicatiei aminitite.

Tulpina, a fost descoperita initial in Africa de Sud la sfarsitul lunii noiembrie. Experti din intraga lume si-au exprimat ingrijorarea legate de noua tulpina mutanta descoperita, care probabil est cea mai transmisibila tulpina de virus observata in lume pana acum in timpul pandemiei.

In Norvegia au fost confirmate 33 de cazuri de infectare cu omicron.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu