Știri

Stiri NRK – Luni, 11.04.2022

Scris de Daniel Solheim
Comisia Europeana lucreaza la impunerea unui embargo petrolier

Comisia UE lucreaza la impunerea unui embargo petrolier impotrva Rusiei, ca o parte a unui nou pachet de sanctiuni, informeaza ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, conform Reuters.

In cazul unui embargo, este interzis comertul cu o anumita tara.

Ministrul de externe germna, Annalena Baerbock spune ca Uniunea Europeana va sista toate importurile de carburanti fosili din Rusia.

Mari rezerve de petrol si gaze descoperite in Marea Nordului

Equinor a descoperit noi rezerve de petrol si gaz in zonele Troll si Fram, la vest de Sognefjorden. Estimarile preliminare indica rezerve intre 25 si 50 de milioane de barili. Descoperirea facuta in aceasta zona este a sasea ca marime din 2019 pana acum si i s-a atribuit temporar numele „Kveikje”.

Condamnat pentru reporturi sexuale cu caini

Curtea Suprema a condamnat un barbat in varsta de peste 30 de ani, din zona Romerike, la 75 de zile de inchisoare pentru incalcarea grava a legii animalelor si pastrarea materialelor digitale care contin abuzuri. El isi pierde, de asemenea, dreptul la a detine animale pe perioada nedeterminata.

Conform sentintei, barbatul ar fi intretinut raporturi sexuale cu trei caini de cel putin 20 de ori in perioada 2012 pana in 2019. Conform unui expert care a evaluat cainii la solicitarea Curtii de Apel, animalele nu au fost vatamate fizic sau mintal.

Curtea Suprema a decis ca incalcarea legii bunastarii animalelor este in forma calificata, printre altele si datorita faptului ca faptele constituiau o incalcare grava a eticii animalelor.

Barbatul este condamnat si pentru pastrarea a 37 de desene si ilustratii a unor abuzuri impotriva minorilor si un videoclip al unui abuz real.

Invinuit pentru detinerea ilegala de arme si violuri

Intr-o actiune a politiei impotriva unui imobil din Trondheim, care a avut loc duminica dimineat, au fost gasite mai multe arme si o cantitate mai mica de droguri. O persoana a fost retinuta si pusa sub invinuire.

In legatura cu ancheta, persoana a fost pusa sub invinuire pentru comiterea a doua violuri.

– Este vorba de doua victime diferite. Politia nu poate exclude faptul ca invinuirea va fi extinsa pentru a cuprinde infractiuni comise impotriva altor persoane, spune juristul Ole Andreas Aftret intr-un comunicat de presa.

Invinuitul va fi prezentat instantei in vederea emiterii unui mandat de arestare preventiva.

Preturile in crestere ale energiei electrice si ale carburantilor au majorat indexul preturilor de consum
Nye prognoser anslår en prisvekst på 2,6 prosent i år

Indexul preturilor de consum (KPI) a crescut cu 0,6 % din februarie pana in martie 2022 si este cu 4,5 % mai mare decat in urma cu un an. Cresterea preturilor energiei electrice si ale carburantilor explica in mare parte crestrerea KPI, scrie SSB (Biroul Central de Statistica).

Din martie 2021 pana in martie 2022, KPI a crescut cu 4,5 %. Cresterea pe 12 luni a crescut la 3,7 % luna trecuta.

– Cauza ritmului crescut de crestere este, in primul rand, faptul ca preturile energiei si carburantilor au crescut in martie anul acesta, in timp ce erau in scadere in aceeasi perioada a anului trecut, spune seful de departament, Espen Kristiansen, de la SSB.

Categoria de materii carburanti si lubrifianti a continuat cresterea de luna trecuta cu o crestere a preturilor de 16,8 % din februarie pana in martie 2022. In ultimele luni, preturile benzinei si motorinei au crescut cu 14,3 respectiv 20,8 %.

– Cresterea preturilor la carburanti s-a accelerat in ultima luna, de la un nivel deja ridicat. Vedem acest fapt in legatura cu cresterea preturilor petrolului din ultima vreme, care au crescut si in martie, ca urmare a nesigurantei din sectorul aprovizionarii cu petrol la nivel international, spune Kristiansen.

In ultimele 12 luni, preturile carburantilor si lubrifiantilor au crescut cu peste 40 %.

Printre categoriile de produse care au crescut cel mai mult, in afara de produsele din energie, gasim si transportul aerian de pasageri, unde preturile au crescut cu 13,6 % din februarie pana in martie 2022.

Una din putinele categorii de produse care a inregistrat scaderi ale preturilor din februarie pana in martie, au fost alimentele, cu o reducere de 1,7 % din februarie pana in martie 2022.

Cadru didactic din Oslo invinuit de violul unei eleve

Un profesor de la un liceu din Oslo este pus sub invinuire pentru violului unei eleve, relateaza TV2. Conform actului de invinuire, eleva a fost violata intr-o excursie organizata de liceu, anul trecut. Barbatul neaga vinovatia.

Cand incidentul a fost denuntat la politie, profesorul a fost imediat suspendat din functia lui, informeaza directorul liceului. Profesorul si-a dat demisia la scurta vreme dupa aceea.

Mai multi elevi care au participat la excursia cu pricina au primit consiliere de la psihologi si alti experti in sanatate mintala in urma incidentului, informeaza institutia de invatamant.

O noua eroare a NAV afecteaza 500 de persoane pensionate pe caz de boala
Hans Christian Holte, directorul NAV

NAV a descoperit o noua eroarea prin care 505 persoane pensionate pe caz de boala, aflate in masuri pe durata nedeterminata, au primit prea putina pensie de boala din 2015 pana acum.

Insasi NAV a interpretat gresit legislatia. Persoanele in cauza vor primi retroactiv sume de pana la 200 000 de coroane cu dobanda aferenta.

– Ne cerem scuze tuturor celor afectati de aceasta situatie. Acum suntem preocupati sa platim retroactiv acesti bani si sa ne ingrijim ca asemenea situatii sa nu se mai repete, a scris directorul NAV, Hans Christian Holte intr-un e-mail adresat NRK.

Odd Roger Enoksen si-a dat demisia din functia de ministru al apararii in urma unei relatii sexuale cu o tanara

Odd Roger Enoksen si-a dat demisia din functia de ministru de externe in urma unei relatii sexuale avute cu o tanara in perioada cand era ministru in fostul guvern rosu-verde.

Relatia dintre minstru si tanara de 18 ani, la acea data eleva de liceu, a debutat in 2005 in legatura cu o excursie la Oslo cu clasa de politica.

Elevii s-au intalnit atunci la Parlament cu mai multe personalitati, printre altele si Enoksen, care la acea data era liderul partidului Sp, avea 50 de ani si era parlamentar. In acelasi an, el urma sa devina ministru al petrolului si energiei in guvernului lui Jens Stoltenberg.

In urma excursiei, eleva si Enoksen au avut o relatie care urma sa devina foarte apropiata, cu caracter sexual.

– Da. Am avut o relatie cu ea, pe care nu ar fi trebuit so o am, si pentru care imi pare rau, a declarat ministrul Odd Roger Enoksen fata de VG joi seara.

Sambata la orele 10, Enoksen si-a anuntat demisia.

-Am informat azi liderul partidului, Trygve Slagsvold Vedum si pe premierul Jonas Gahr Støre, de faptul ca doresc sa imi dau demisia din functia de ministru al apararaii, a scris Enoksen intr-un e-mail adresat NTB.

Articol complet pe VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu