Știri

Stiri / NRK – Luni, 18 aprilie 2022

Scris de Daniel Solheim
26 de persoane retinute in urma revoltelor din Suedia

In noaptea spre luni au avut loc noi revolte in cartierul Rosengård din Malmö. Politia a fost intampinata de tineri care au aruncat cu pietre iar o scoala si mai multe autovehicule au fost incendiate.

Pana acum, 26 de persoane au fost retinute: 18 in Linköping si 8 in Norrköping, scrie politia intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni dimineata.

Revoltele din Suedia au durat mai multe zile si au debutat in urma faptului ca politicianul de extrema-dreapta danez, Rasmus Paludan, a planuit un turneu prin mai multe orase unde urma sa arda Coranul.

– Avem suspiciuni puternice cu privire la o legatura cu benzile de interlopi, spune seful politiei Anders Thornberg, despre revoltele din ultimele zile din Suedia.

– Acestea sunt infractiuni grave comise impotriva politiei si societatii. Este mai mult decat o actiune de protest. Acestia nu sunt protestatari obisnuiti. Poate fi vorba de tentative de omor si distrugeri in forme agravate. Exista un pericol pentru vieti si proprietati. Atacurile au fost indreptate mai mult impotriva noastra decat impotriva celor care organizasera manifestatia (Rasmus Paludan), spune Thornberg.

El mai adauga cu 26 de politisti sunt raniti si 20 de autovehicule au fost distruse in timpul revoltelor.

Politia subliniaza ca Paludan nu a fost de fata in mai multe ocazii, de aceea politia considera ca ea insasi a fost tinta atacurilor protestatarilor.

Politia spune ca, in medie, au participat aproximativ 200 de persoane la revoltele violente.

Trei persoane sunt ranite in urma faptului ca politia a tras focuri de avertizare. Ranile acestora nu sunt grave.

Rasmus Paluda spune, in dialog cu TV2 ca se afla in Copenhaga si ca nu vor mai fi organizate manifestatii in Suedia in saptamana aceasta.

– Politia a demonstrat ca este absolut in imposibilitatea de a se proteja pe sine insusi si pe mine, a scris Paludan pe contul sau de Facebook.

Shanghai raporteaza primele decese de la instituirea starii de urgenta

Pentru prima data de la data la care orasul Shanghai, care are mai multe milioane de locuitori, a instituit starea de urgenta si restrictii corona severe, a fost inregistrat primul deces legat de focarul de infectie.

– Starea sanatatii pentru trei persoane s-a inrautatit dupa ce au fost internate in spital, unde au murit dupa ce s-a constatat ca incercarile de resuscitare au fost zadarnice, anunta autoritatile orasului pe canalele de socializare.

Orasul cu cele 25 de milioane de locuitori se afla in cel mai mare focar de infectie corona de la primul val de infectie din Wuhan in urma cu doi ani.

China gestioneaza in continuare viziunea de zero pacienti infectati, dar cu tot mai multe proteste din partea populatiei. Locuitorii orasului, care au fost supusi unui regim de restrictii foarte sever, s-au plans de lipsa alimentelor si de oficiali care fac exces de zel si ii obliga sa stea in carantina.

Sase persoane evacuate in urma unui incendiu intr-o sura in Øyer

Sase persoane au fost evacuate luni dimineata cu ajutorul unui scuter de zapada din localitatea Snultra in Øyer in regiunea Innladet. O sura sta in flacari.

Politia din Innlandet informeaza pe twitter luni dimineata ca autoritatile au fost sesizate in jurul orei 03.40 in legatura cu un incendiu mocnit.

Deoarece nu exista un drum pana la locatia respectiva, atat echipajele de pompieri cat si echipamentul au fost transportate cu scutere de zapada si cu ajutorul elicopterului de politie.

In jurul orei 05.15, echipajele au ajuns la fata locului si au raportat ca sura era cuprinsa de flacari.

Nu exista periocl pentru persoanele aflate la fata locului dar sase persoane sunt scoase din zona cu ajutorul scuterelor de zapada cu sprijinul Norsk Folkehjelp si Røde Kors (Crucea Rosie).

Incendiul din imobilul unui preot din Vesterålen a fost fost stins.

Pompierii au reusit sa stinga incendiul, dar mentin o parte din echipaje la fata locului deocamdata, scrie politia din Nordland pe Twitter luni dimineata.

Autoritatile au fost sesizate in legatura cu incendiul din cladirea veche de 95 de ani din Bø in Vesterålen la orele 23.22.

O persoana a fost transportata la spital cu ajutorul elicopterului. Persoana a reusit sa iasa singura din casa cuprinsa de flacari. Amploarea ranilor este necunoscuta.

Pentru prima data, mai multi merg din Polonia spre Ucraina in comparatie cu directia inversa

Numarul persoanelor care intra in Ucraina din Polonia este in crestere. Este vorba de persoane care isi viziteaza apropiati sau care se muta inapoi dupa ce s-au refugiat, conform BBC.

Datele politiei poloneze de frontiera arata ca 22.000 de persoana au trecut granita in Ucraina sambata si ca 19.200 au parasit Ucraina intrand in Polonia, relateaza canalul TV mai departe.

Unii calatoresc petnru a-si vizita familiile si stau in apropierea granitei cateva zile, inainte de a se intoarce. Altii pleaca spre casele lor, in ciuda avertizarilor din partea primarului Kyivului, VItalji Klitsjko, in legatura cu faptul ca situatia din capitala inca nu este sigura.

Conform ONU, milioane de oameni s-au refugiat in urma invadarii Ucrainei de catre Rusia, in timp ce peste 650.000 de persoane au trecut granita dinspre Polonia.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu