Știri

Stiri – NRK – Marti, 22 Martie 2022

Scris de Daniel Solheim
Regele Harald a fost infectat cu corona
Regele Harald are simptome usoare in urma testarii pozitive cu virusul corona, conform Casei Regale.

Regele Harald a testat pozitiv cu virusul corona, anunta Casa Regala.

Regele are simptome usoare si va fi in concediu medical in urmatoarele zile, se precizeaza intr-un buletin de presa emis de Casa Regala.

VG a relatat despre acest caz prima data.

Printul mostenitor Haakon va prelua sarcinile constitutionale atata timp cat Regele este in concediu de boala.

Invinuitul in urma crimei de la Manglerud consimte la arestarea preventiva

Barbatul cu varsta intre 30 si 40 de ani, care este invinuit de uciderea sotiei sale la Manglerud in Oslo, a consimtit la emiterea mandatului de arestare preventiva, a declarat avocata barbatului, Aase Karine Sigmond, fata de NRK.

TV2 a relatat prima data despre acest caz.

Sedinta de arestare preventiva a fost efectuata, in urma consimtamantului, la antecamera judecatorului de caz, fara prezenta fizica a invinuitului.

Barbatul a contactat el insusi politia in urma criemi si a informat ca sotia lui era moarta, luni dimineat. Atat invinuitul, cat si victima au varste intre 30 si 40 de ani, conform politiei.

10 spitale distruse in Ucraina

Ministrul sanatatii din Ucraina a declarat marti ca 10 spitale au fost complet distruse in tara. OMS spune ca au fost cel putin 49 de atacuri asupra spitalelor din Ucraina de la inceputul invaziei Rusiei.

Atacurile asupra institutiilor de sanatate sunt o incalcare a legislatiei internationale, spune OMS intr-un comentariu.

UE va infiinta un fond umanitar pentru Ucraina

UE planuieste infiintarea unui fond umanitar pentru Ucraina, atat in timpul conflictului cu Rusia cat si pentru reconstructia tarii cand se vor sfarsi ostilitatile.

– Avand in vedere distrugerile si pierderile imense pe care le sufera Ucraina ca urmare a agresiunii militare din partea Rusiei, UE a decis sa sustina nevoile imediate ale guvernului ucrainian si sa contribuie la reconstructia unei Ucraine democratice cand vor inceta atacurile Rusie, se mentioneaza intr-un proiect de declaratie de la sedinta la varf a UE, la care AFP a avut acces.

Presedintele UE confirma faptul ca se planuieste infiintarea unui fond pentru Ucraina.

Se incearca evacuarea orasului Mariupol

Trupele ucrainiene vor incerca marti deschiderea a trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zone ale orasului Mariupol, asediat de rusi.

Nu exista vreun acord cu Rusia in legatura cu acest lucru.

Coridoarele umanitare vor da posibilitatea populatiei din Mariupol sa fie evacuata din zonele Berdyansk, Yur’ivka si Nikolske si sa fie condusi spre Zaporosje, conform vice-premierului ucrainian, Irina Veresjtsjuk.

Ea spune ca mijloacele de transport nu vor avea, probabil, locuri pentru toti cei care doresc sa fie evacuati marit, dar le solicita celor care doresc sa fie evacuati sa asculte informatiile furnizate de cei care organizeaza transportul.

– Nimeni nu va fi lasat in urm si se vor organiza evacuari zilnice pana cand toti sunt salvati din oras, a spus ea intr-un videoclip postat pe aplicatia Telegram.

Huitfeldt: Razboiul schimba politica externa norvegiana

Razboiul din Ucraina schimba ramele pentru politica norvegiana externa si de securitate, spune ministrul de externe Anniken Huitfeldt.

– Acum avem un vecin rus imprevizibil, instabil si, prin urmare, mai periculos in nord, a spus Huitfeldt cand si-a initiat prezentarea politicii externe in plenul Parlamentului marti.

Prezentarea ministrului a fost, in cea mai mare parte, dedicata razboiului din Ucraina si consecintelor acestuia.

– Este prea devreme sa apreciem amploarea deplina a consecintelor pentru securitatea si politica externa norvegiana. Dar consecintele pot fi mari, a spus Huitfeldt.

In prezentarea ei, ea a spus ca tara vecina din est este mai agresiva si cu pretentii mai mari, adar subliniaza ca abordarea Rusiei de catre Norvegia va ramane stabila.

– Intimidare si pacificare constituie in continuare elemente de baza in abordarea noastra in ce priveste Rusia. Chiar si in situatia din acest moment, nu putem alege intre cele doua, a spus ea.

– Norvegia nu constituie, nu a constituit si nici nu va constitui un pericol impotriva Rusie, a spus ea si a adaugat ca politica norvegiana a bazelor militare, politica atomica si limitarea activitatii militare straine pe teritoriul Norvegiei pe timp de pace, raman la acelasi nivel.

Greva pe aeroporturile din Germania

Multe zboruri au fost anulate in Germania, unde personalul de securitate la opt aeroporturi mari a incetat munca marti. Sindicatul Verdi a anuntat luni ca membrii sai de pe aeroporturile din Frankfurt, Berlin, Hamburg, Hanover, Stuttgart, Düsseldorf si Köln vor inceta munca timp de 24 de ore cu incepere de la miezul noptii.

In Frankfurt, 108 din 790 de zboruri au fost anulate marti, deoarece doar pasagerii in tranzit au trecut prin controlul de securitate.

De asemenea, si in Berlin si Hamburg au fost anulate zboruri.

Coreea de Sud: Probleme cu inhumarea mortilor corona

Crematoriile din Coreea de Sud au fost solicitate sa isi intensifice activitate iar spitalele sa achizitioneze mai multe frigidere pentru pastrarea mortilor in timp ce pandemia corona bantuie tara.

In special zonele din jurul capitalei Seoul are un mare numar de morti care inca asteapta sa fie incinerati pentru ca familiile sa ii poata inhuma.

Varianta omicron a virusului corona a afectat puternic Coreea de Sud, iar internarile in spital si numarul deceselor au crescut in ultimele saptamani.

Tanar de 16 ani eliberat in urma unei injunghieri in Lillestrøm

In noaptea spre duminica, un barbat a fost grav ranit in Lillestrøm, in urma unei injunghieri. Luni, persoana invinuita de atac, un tanar de 16 ani, a fost audiat si eliberat.

– In urma incidentului a fost clar ca era vorba de un singur faptas iar identitatea sa era cunoscuta. El s-a prezentat singur la interogatoriu ieri si a fost eliberat imediat dupa audiere deoarece este minor, a declarat marti avocatul politiei Mette Eriksen fata de TV2.

In dialog cu NTB, Eriksen spune ca invinuitul are 16 ani, deci este peste varsta limita la care poate fi pedepsit. El este invinuit de vatamare corporala in forma agravata si amentintari cu cutitul. Tanarului i s-a impus masura controlului judiciar si este monitorizat de Autoritatea Tutelara, functii de preventie ale politiei si de municipalitatea in care locuieste.

Ucraina a recucerit orasul Makariv

Trupele guvernamentale ucrainiene sustin ca ar fi reusit sa scoata trupele de invazie rusesti din orasul Makariv, care se afla la aproximativ 60 de kilometri in vestul capitalei Kyiv, conform BBC.

Informatiile nu au fost confirmate din surse independente, dar vin dupa ce in urma cu trei zile sapte locuitori ai orasului au fost ucisi intr-un atac de artilerie, conform politiei locale.

Recucerirea orasului Makariv a dat trupelor ucrainiene posibilitatea de a lua controlul asupra unei autostrazi importante si pentru a impiedica trupele ruse in incercarea de a incercui capitala dinspre nord-vest.

Doua cadre didactice au fost ucise in atacul dintr-un liceu in Malmö

Politia suedeza nu cunoaste inca motivul pentru care un elev ar fi ucis doua cadre didactive cu un cutit si un topor intr-un liceu din Malmö.

In timpul conferintei de presa de marti, politia a informat ca tanarul de 18 ani, din Trelleborg, la 30 de kilometri de Malmö, nu are antecedente penale.

Tanarul de 18 ani a sesizat el insusi politia luni la ora 17.12, in urma crimelor.

– Eu ma aflu la etajul trei, am lasat jos armele si am ucis doua persoane, ar fi spus tanarul, conform Aftonbladet.

Cand politia a ajuns la fata locului 10 minute mai tarziu, l-au gasit pe tanarul de 18 ani la etajul trei al liceului Latinskola din Malmö, impreuna cu doua femei ranite, ambele profesoare la liceul respectiv.

Cele doua femei au fost transportate la spital dar au decedat in aceeasi seara datorita ranilor.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu