Știri

Stiri – NRK/TV2/VG/Dagbladet- Sambata, 19.03.2022

Scris de Daniel Solheim
Un avion militar american cu un echipaj de patru persoane s-a prabusit in Beiarn, in Nordland – patru persoane confirmate decedate.
Bell Boeing V-22 Osprey – avion bimotor cu rotoare basculante care ii confera capacitatea de a decola si ateriza ca un elicopter.

Un avion militar american s-a prabusit in zona Beiarn, in judetul Nordland. Observatiile facute de elicopterul de salvare nu indica semne de viata

Avionul, de tip Osprey, facea parte din cadrul manevrelor militare ale NATO, Cold Response.

– Echipaje de salvare si ale politiei au ajuns in jurul orei 1.30 la locul accidentului. Din pacate a fost confirmat decesul celor patru membri ai ecipajului. Pana acum, politia cunoaste toti patru sunt de nationalitate americana, a consemnat politia districtului Nordland intr-un comunicat de presa.

Armata va anunta si va tine contactul cu apartinatorii.

– Politia a initiat o ancheta si a sesizat Comisia de avarii. Vremea este foarte nefavorabila in zona, astfel incat actiunea la fata locului este incheiata, dar politia se va intoarce acolo indata ce conditiile meteo vor permite acest lucru, a mai mentionat politia.

Zona in care s-a prabusit avionul american.
Incendii in SUA

Un raport publicat de revista Science Advances, arata ca incendiile de padure si vegetatie au crescut si sunt mai extinse in SUA din anul 2000 incoace si vor continua sa creasca.

Cercetatorii au analizat imagini din satelit si date de la peste 28.000 de incendii care s-au produs in perioada 1984 – 2014.

Rezultatele arata ca s-au produs mai multe incendii in ultimii 13 ani decat in deceniile anterioare cumulat. Pe coasta de est si cea de vest a Statelor Unite, numarul incendiilor s-a dublat aproape, in timp ce in regiunea Great Plains, la est de Rocky Mountains, numarul incendiilor a crescut de patru ori.

Serviciile de informatii britanice: Rusii si-au schimbat strategia

In actulizarea zilnica furnizata de seviciile britanice de informatii in legatura cu razboiul din Ucraina, ministerul britanic al apararii informeaza pe Twitter ca Rusia nu si-a atins scopurile initiale prin invazia in Ucraina. Din acest motiv, rusii sunt nevoiti sa isi modifice strategia.

– Rusia a fost fortata sa isi modifice modul operativ de actiune si trece acum la o strategie de extenuare, mentioneaza autoritatile britanice.

Strategia mareste riscul ca armele sa fie folosite fara nici un fel de considerente si poate duce la o crestere a numarului de morti in randul civililor, distrugeri mai mari ale infrastructurii ucrainiene si intensificarea crizei umanitare, avertizeaza serviciul de informatii britanic.

112 copii ucisi in Ucraina pana acum

Autoritatile ucrainiene afirma ca 112 copii si-au pierdut viata de la inceputul razboiului cu Rusia.

Asta inseamna cu trei copii mai mult decat estimarea prezentata ieri, conform Sky News.

Autoritatile mai adauga ca 140 de copii au fost raniti in timpul conflictului.

Al cincilea general rus ar fi fost ucis

Ministerul ucrainian al apararii sustine sambata, ca generalul locotenent rus Andrei Mordvichev a fost ucis.

Aceasta informatie nu este confiurmata prin surse independente. Daca informatia este corecta, ar insemna ca Mordvichev ar fi al cincilea general rus care a fost raportat ca ucis in lupte.

Rusia foloseste negocierile de pace drept acoperire
- Russland bruker fredssamtaler som skalkesjul

Ministrul de externe britanic, Liz Truss, avertizeaza in legatura cu negocierile de pace dintre Ucraina si Rusia si ca acestea pot fi exploatate de rusi drept pretext.

Intr-un interviu cu publicatia The Times, Truss a declarat ca ea se teme ca rusii folosesc negocierile de pace pentru a-si regrupa soldatii si pentru a planui o noua ofensiva.

– In cazul in care o tara este serioasa in privinta negocierilor de pace, nu bombardeaza civili in aceeasi zi in care se tin negocierile, a declarat Truss in interviul acordat.

Ea a mai spus ca ramane la latitudinea presedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelinskyj, sa decida ce abordare va avea la eventuale negocieri.

In noaptea spre sambata, Zelinskyj a spus intr-o cuvantare televizata, ca este timpul ca sa inceapa negocieri serioase intre cele doua tari.

Truss spune ca este foarte sceptica in privinta negocierilor si ca nu au fost prezentate propuner serioase pana acum. In plus, ea adauga ca au fost observate incercari din partea rusilor de a-si crea spatiu de manevra, pentru a-si regrupa trupele.

Scurgere acuta de amoniac la Klepp

Echipaje de pompieri s-au deplasa la o cladire a unei firme din Klepp in urma sesizarii unei scurgeri acute de amoniac, informeaza Centrala 110 Sud-Vest pe Twitter.

Conform ofiterului de garda, Christer Gilberg, de la Centrala 110 Sud-Vest, situatia este, deocamdata, sub control.

– Am fost apelati de urgenta de catre o firma de la statia din Klepp, care a avut o scurgere mai mare de amoniac. Au fost masurate valori mari de amoniac in incaperea cu pricina, spune Gilberg in dialog cu VG.

Echipajele de pompieri se afla la fata locului, confirma ofiterul de garda.

– Nu s-a pus problema unei eventuale evacuari in momentul de fata. Situatia este, deocamdata, sub control. Nu au fost raportate raniri dar atat politia cat si ambulante sunt prezente la fata locului, a adaugat el.

Conform politiei districtului Sud-Vest, doua persoane ar fi fost expuse la amoniac. Acestea sunt ingrijite de personalul sanitar alfat la fata locului, informeaza politia pe Twitter.

TASS: Rusia ar fi luat in uz rachete hipersonice

Armata rusa sustine ca ar fi luat in folosinta rachete hipersonice pentru a distruce un depozit de armament in orasul Delyatyn in Ucraina, informeaza agentia de presa de stat rusa, TASS.

Conform agentiei de presa, un purtator de cuvant al armatei ruse a confirmat utilizarea rachetelor hipersonice. Acesta a afirmat ca sistemul de armament Kinzhai ar fi folosit pentru lansarea rachetelor.

Conform agentiei de presa ruse RIA, este pentru prima oara cand rusii au folosit rachete Kinzha in timpul razboiului.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu