Știri

Stiri – sambata, 13.11.2021

Scris de Daniel Solheim
1762 de noi infectari cu virusul corona inregistrate ieri in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 1762 de infectari cu virusul corona in Norvegia, cu 256 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana trecuta.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 1609 infectari corona pe zi.

Media corespunzatoare in urma cu sapte zile era la 1277, deci trendul este ascendent.

Vineri, in spitalele din Norvegia erau internati 190 de pacienti corona, cu sase mai multi decat in ziua precedenta.

In total, 58 de pacienti sunt internati in sectii ATI iar dintre acestia 28 sunt cuplati la respirator, cu opt mai multi la ATI si cu doi mai multi la respirator, fata de ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

La miezul noptii spre sambata, numarul de teste corona efectuate in Norvegia din februarie 2020 pana acum, era de 8,2 milioane. In total, 226.064 persoane au fost testate pozitiv.

Pana acum, 4.219.037 persoane au primit prima doza de vaccin corona iar 3.772.054 de persoane au primit doza a doua.

In total, in Norvegia au decedat 950 de persoane infectate cu corona, din martie 2020 pana in prezent, conform datelor preliminare. Daca pacientii au murit cu sau din cauza covid-19, nu este intotdeauna posibil de stabilit.

58,9 % dintre persoanele decedate au implinit varsta de 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost raportate 22 de decese in Norvegia.

In Germania creste agresiunea impotriva personalului sanitar

Sindicatele germane raporteaza o crestere a numarului de amenitari si a nivelului de agresiune fata de medici si asistenti medicali care sustin vaccinarea impotriva virusului corona.

– Medicii raporteaza fapte dusmanoase si amenintari din ce in ce mai des in timpul pandemie, spune Susanne Johna, medic membru in Uniunea medicilor Marburger Bund.

Politia germana de criminalistica BKA a anuntat de curand ca anti-vaccinistii si persoanele care neaga existenta virusului corona sunt considerate un „risc relevant” in ce priveste atacuri asupra centrelor de vaccinare si a cabinetelor medicale.

Conform BKA, exista un risc real de a fi expus cel putin la agresiuni verbale iar in cel mai rau caz, infractiuni asupra persoanei, relata duminica trecuta publicatia Frankfurte Allgemeine.

Johna spune ca si ea insasi a primit multe amenintari.

– Trebuie sa blochez persoane pe conturile de Twitter si Facebook, practic, in fiecare zi, spune ea.

Sindicatul german al asistentilor medicali raporteaza aceeasi problema. Grit Genster de la sindicatul Verdi spune ca ei vad ca pacientii sunt mai agresivi decat inainte, in special in ce priveste masurile de igiena precum izolare, restrictiile contactelor, obligativitatea mastii de protectie si testele PCR.

Deseori apar certuri nu numai cu pacientii ci si cu apartinatorii acestora, spune ea.

Se introduc restrictii Corona pe insula Groenlanda

Capitala Groenlandei, Nuuk, este supusa unei serii de restrictii pentru a incetini cresterea numarului de infectari corona.

Printre altele nu este permisa adunarea a mai mult de 20 de persoane, in spatii inchise sau deschise, si se introduc restrictii de iesire din Nuuk.

Doar persoanele cu vaccinare completa sau cele care pot prezenta un test corona negativ pot iesi din Nuuk, au informat autoritatile vineri.

Interdictia de a iesi din oras nu este valabila pentru persoane care calatoresc spre domiciliul lor, sau pentru studenti care se deplaseaza spre sau dinspre unitatea de invatamant.

In ultimele saptamani Groenlanda a inregistrat cifre record ale infectarilor. Marti si miercuri au fost raportate 40 respectiv 41 de infectari intr-o singura zi.

Mai putine raportari in legatura cu reactii adverse severe la copiii vaccinati

Au fost primite 27 de raportari in legatura cu posibile reactii adverse severe in urma vaccinarii a 336.000 de copii cu varste intre 12 si 17 ani.

In total, Agentia pentru controlul medicamentelor din Norvegia a primit 192 de raportari ale unor posibile reactii adverse in urma inocularii celor peste 300.000 de doze, iar 27 dintre acestea au fost clasificate ca posibile reactii adverse severe, relateaza Aftenposten.

Un copil a avut o miocardita, in timp ce un altul a avut o pericardita.

– Trebuie sa putem spune ca nu este vorba de multe raportari in urma vaccinarii unui numar atat de mare de copii si tineri, spune medicul sef Sigurd Hortemo de la Agentia Norvegiana in dialog cu publicatia.

Agentia considera ca acest lucru este linistitor si ca demonstreaza ca copiii suporta vaccinul bine. Reactiile adverse sunt raportate de catre copii, parintii acestora sau de catre personalul sanitar.

Pentru toate persoanele vaccinate in Norvegia, numarul de raportari ale reactiilor adverse severe este de 35 la 100.000 de doze pentru Pfizer si 41 la 100.000 pentru Moderna.

In Letonia, persoanele ne-vaccinate trebuie sa stea acasa

Deputatii letoni, care inca nu sunt vaccinati, nu au voie sa participe la sedintele parlamentului care dezbate ridicarea restrictiilor luni.

O noua lege care a fost adoptata in parlamentul leton, Saeima, cu 62 voturi pentru si 7 impotriva, si cu 29 de deputati absenti, introduce o cerinta ca deputatii, la nivel local si national sa fie vaccinati impotriva corona.

Acestia vor putea participa la sedintele legislativului doar daca prezinta certificat de vaccinare sau o adeverinta medicala care recomanda amanarea vaccinarii impreuna cu un test negativ corona. Legea intra in vigoare cu incepere de luni si va fi valabila pana in iulie, anul viitor.

Datorita cresterii numarului infectarilor, Letonia a introdus luna trecuta o stare de urgenta, interdictia de a iesi seara, magazine inchise, anularea tuturor manifestarilor sportive si culturale. Starea de urgenta va fi abrogata luni.

Parlamentul a adoptat, de asemenea, o lege prin care angajatorilor li se acorda autoritatea de a concedia angajati care nu se vaccineaza.

Un norvegian a infectat persoanele din grupul cu care calatorea si angajati ai unui hotel

Un pensionar norvegian care a fost testat pozitiv cu covid-19 in Spania, a fugit din spital si s-a dus la barul hotelului de pe coasta spaniola.

Rezultatul a fost infectarea cu corona a 18 varstnici norvegieni si doi angajati ai hotelului din Torremolinos din Costa del Sol, relateaza VG.

– Spitalul a anuntat conducerea hotelului ca pacientul fugise din spital. S-a dovedit pana la urma ca acesta s-a reintors la hotel si a stat impreuna cu ceilalti turisti in barul din lobby-ul hotelului si in restaurant, spune managerul de la Vitus Reiser, Håvard Moldskred, in dialog cu publicatia.

O alta persoana din grupul de turisti este, probabil, sursa de infectie. Barbatul calatorise din Bergen la Malaga cu toate ca nu se simtea bine.

– Noi am recomandat cat se poate de clar ca toti trebuie sa fie sanatosi. Daca nu esti, nu pleci. Asta are de-a face cu decenta, spune managerul biroului turistic.

Una din persoanele infectate este internata in spital, in timp ce celelalte sunt plasate in carantina. Toate persoanele infectate au vaccinare completa si simptome usoare, conform lui Moldskred.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu