Știri

STIRI – Sambata 21.08.2021

Scris de Daniel Solheim
720 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 720 cazuri noi de infectie in Norvegia, arata statistica VG.

Asta inseamna cu 35 mai multe decat in ziua precedenta si cu 170 mai multe decat media ultimelor sapte zile care era la 550 cazuri pe saptamana.

In Oslo au fost inregistrate 189 de cazuri de infectie ieri. Asta inseamna cu 42 mai multe decat in ziua precedenta si cu 70 mai multe decat media ultimelor sapte zile.

In Bergen au fost inregistrate sambata 42 de cazuri noi de infectie cu virusul corona, de la ultimul raport pana acum.

31 dintre cazuri sunt contacti apropiati, doua cazuri sunt import de infectie iar noua din cazuri au sursa de infectie necunoscuta.

Vineri, in Bergen, au fost inregistrate 62 de cazuri de infectie.

In municipalitatile din Nord-Jæren au fost inregistrate ieri 29 de infectii noi cu virusul corona.

15 din cazuri provin din municipalitatea Stavanger. Zece din acestea sunt contacti apropiate, trei sunt legate de calatorii in strainatate iar un caz are o sursa de infectie necunoscuta.

Municipalitatea Sandnes a inregistrat ieri 11 cazuri de infectie. Zece din acestea sunt contacti apropiati iar un caz este legat de calatorie in strainatate.

In municipalitatea Sola au fost inregistrate doua cazuri de infectie.

In municipalitatea Ranaberg a fost inregistrat un caz de infectie.

Trendul numarului de infectii este in crestere in Norvegia, conform statisticii VG, iar 62 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere.

In total, in Norvegia au fost inregistrate 147.778 de cazuri de infectie, de la inceputul pandemiei.

70.43 la suta din populatia Norvegiei a primit cel putin o doza de vaccin iar 46, 42 la suta au schema de vaccinare completa, conform statisticii de vaccinare a VG.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Parlamentul va revizui pensiile politicienilor

Cata pensie ar trebui sa primeasca un politician care are un loc de munca, drept pensie? Aceasta chestiune va fi revizuita de catre presedintia Parlamentului.

Presedintele Parlamentului, Tone Wilhelmsen Trøen (H) spune, in dialog cu Dagens Næringsliv, ca este rezonabil sa analizeze reglementarile acum. Guvernul sau partidele din parlament trebuie sa prezinte o propunere de modificare a legii pentru a putea modifica reglementarile actuale.

Publicatia Dagens Næringsliv a scris ca din 2016 incoace au fost platite pensii in valoare de milioane de coroane catre parlamentari care deja aveau un loc de munca in urma mandatului.

– Este evident ca trebuie sa revizuim reglementarile si, va fi normal sa ne ocupam de acest lucru cand Parlamentul se reuneste dupa alegeri, a spus prim-vice-presedinta Eva Kristin Hansen (Ap).

Guvernul a adoptat in aceasta saptamana meodificari al sistemului de pensii, printre altele prin faptul ca s-a dorit abrogarea regulii care da in mod automat dreptul la o luna de salariu ministrilor care isi incheie un mandat pe care l-au detinut mai mult de 12 luni. Aceasta modificare trebuie sa fie adoptata de Parlament pentru a intra in vigoare.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Partidul Muncitorilor (Ap) doreste sa foloseasca 1 miliard de coroane pe SFO (After school) gratuit

Jonas Gahr Støre spune ca Partidul Muncitorilor (Ap) va face, pe termen lung, ca SFO (After School) sa fie gratuit pentru toti copiii pana la clasa a patra.

Congresul national al Partidului Muncitorilo a adoptat in primavara ca vor avea ca tinta SFO gratuit pentru toti copiii de clasa a I-a, si a rezervat 250 de milioane de coroane in bugetul alternativ. Støre spune, in dialog cu publicatia Dagsavisen ca, pe termen lung, partidul doreste SFO gratuit pentru toti copiii.

– Va costa peste 1 miliard de coroane. In bugetul nostru alternativ pentru 2021 am rezervat 250 de milioane pentru un inceput, si apoi am adaugat pentru o mai puternica economie a municipalitatilor, care face ca municipalitatiele sa poata priorita acest lucru, iar apoi trebuie dezvoltat gradual mai departe. Mai multe municipalitati fac asta deja, dar noi dorim ca SFO sa fie gratuit pentru toata tara, spune el.

– Eu cred ca este o premisa importanta pentru a putea avea toti copiii la SFO. Imaginea aceea ca unii copii stau langa gardul scolii cand au terminat orele, in timp ce altii sunt la SFO este o reteta pentru diferentierea claselor sociale, a mai adaugat candidatul la postul de prim-ministru.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Navetistii de granita norvegieni sunt disperati din cauza carantinei de timp liber

Navetistii de granita norvegieni sunt disperati pentru ca, in continuare, trebuie sa stea in carantina in timpul liber, dupa ce se intorc de la munca din Suedia.

– Noi am fost uitati, se plange un navetist.

Problema cu navetistii de granita care pot merge sa munceasca in Suedia, dar trebuie sa stea in carantina de timp liber cand se intorc, a fost de actualitate de mai multe ori in timpul pandemiei.

Autoritatile norvegiene au subliniat pericolul de infectii din import.

Acum, disperarea navetistilor de granita a ajuns in publicatiile suedeze. Bohusläningen scrie ca navetistii simt ca se afla intr-o carantina perpetua, deoarece ei trebuie sa stea in carantina de fiecare data cand se intorc in Norvegia dupa ce au fost la munca.

– Noi, navetistii de granita, am fost uitati. Inteleg carantina daca eu, ca persoana privata, merg in Suedia, dar cand acolo iti este locul de munca, atunci nu mai ai de ales, spune un navetist in dialog cu publicatia amintita.

Publicatia mai scrie, de asemenea, ca navetistii de granita au avut probleme sa intre in contact cu sistemul medical de aici, cat timp sunt in carantina, in ciuda faptului ca aveau rezultate negative la teste.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Sute de colaci de salvare au disparut sau au fost distrusi anul acesta

Compania de asigurari Tryg Forsigring trage un semnal de alarma in legatura cu faptul ca mai multe sute de colaci de salvare au disparut sau au fost distrusi pana acum in acest an.

Compania subliniaza ca acest aspect este un pericol amenintator in urma unei veri in care 28 de persoane s-au innecat. Pana acum, in acest an, 51 de persoane si-au pierdut viata prin innecare.

– Colacul de salvare nu este o jucarie, este pus acolo pentru a salva vieti. Anul acesta, pana acum, au disparut mult prea multi colaci de salvare. Acest lucru se repeta, din pacate, an dupa an, spune Monica Rimmestad, responsabil social la Tryg Forsikring.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Un tanar (19 ani) a fugit dintr-un hotel de carantina si a infectat 75 de persoane

Politia districtului Sud-Est a amendat un tanar de 19 ani cu 30.000 de coroane pentru ca acesta ar fi parasit hotelul de carantina. Stirea este relatata de postul de televiziune TV2 care a avut acces la amenda.

Postul TV2 relateaza ca tanarul a parasit hotelul de carantina din centrul capitalei Oslo si a plecat cu trenul catre un oras din Vestfold. Barbatul trebuia sa stea in carantina din 30. mai pana in 6. iunie, in cazul in care testul covid ar fi fost negativ.

In 7. iuni, tanarul a primit rezultat pozitiv la testul corona, relateaza canalul. Ancheta epidemiologica leaga tanarul de 75 de cazuri de infectie cu virusul corona.

Barbatul nu a acceptat amenda impusa de politie. Astfel, cazul va fi judecat in instanta in 2. septembrie.

– Nu am vorbit cu clientul meu. Deci nu am alte comentarii, a spus aparatorul tanarului, Søren Ø. Hellenes, in dialog cu TV2.

Hellenes confirma ca el este numit ca avocat din oficiu, in dialog cu VG. Avocatul nu are alte comentarii cu privire la caz.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Sapte persoane retinute in urma unei manifestatii a organizatiei SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge – Opriti islamizarea Norvegiei)

Deocamdata, sapte persoane sunt retinute in urma manifestatiei desfasurate sambata de catre organizatia SIAN la Kontraskjæret in Oslo, confirma seful de operatiuni Tor Grøttum in dialog cu VG.

Patru persoane au primit, din partea politiei, sa paraseasca locatia.

– A fost o persoana care a scuipat alti manifestanti si s-a comportat intr-o asemenea maniera incat am dorit sa o tinem sub control spune Grøttum despre situatie.

– Au fost niste tumulturi si ne-am retras. Cand am vrut sa discutam cu cel in cauza ulterior, au fost mai multi manifestanti care au venit impotriva politiei, spune seful de operatiuni.

Grøttum mai spune ca politia a facut sapte retineri de persoane , cele mai multe pentru impiedicarea efectuarii serviciului politiei.

Toti cei retinuti erau contramanifestanti la manifestarea organizata de SIAN, confirma Grøttum.

Politia a confiscat si un cutit in legatura cu manifestatia.

– Am avut in control mai multe persoane cu ordin de perchezitie in regimul armelor si a fost confiscat un cutit, o masca de gaze si un spray defensiv, spune Grøttum.

– Au fost mai putine persoane la aceasta manifestatie decat ne asteptam. Motivul pentru asta nu-l vom afla niciodata. Manifestatia s-a desfasurat destul de linistit, spune Grøttum.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Focar de infectie depistat la o scoala secundara

A fost depistat un focar de infectie mai mare la Scoala secundara Charlottenlund in Trondheim. In total, 172 de elevi si 15 cadre didactice au fost trimisi in carantina pana acum, relateaza publicatia Adresseavisen.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Accident grav de circulatie la Osterøy

Echipajele de urgenta au ajuns la locul accidentului grav, petrecut pe insula Osterøy in Vestland, sambata seara. Un automobil cu doua persoane este implicat in accident, anunta politia pe Twitter. Se mai relateaza ca activitatea la locul accidentului este agitata.

Conform publicatiei Bergens Tidende, automobilul s-ar fi rasturnat si ar fi suferit avarii semnificative.

Soseaua este, deocamdata, inchisa.

sursa: apasati pe titlul stirii (Vg.no)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu