Știri

Stiri – Sambata – 28.08.2021

Scris de Daniel Solheim
1552 CAZURI NOI DE INFECTIE IN NORVEGIA

Ieri au fost inregistrate 1552 de cazuri noi de infectie cu virusul Corona.

Asta inseamna cu 627 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era la 925.

60 de persoane sunt internate in spital, in timp ce 16 primesc ingrijire la terapie intensiva, conform statisticii VG.

In Oslo au fost inregistrate 398 de cazuri noi de infectie, o cresteere cu 65 de cazuri fata de ziua anterioara.

Trendul numarului de infectii inregistrate este in crestere la nivel national, 83 de municipalitati au un trend in crestere, conform calculelor efectuate de VG.

RISCUL DE INTERNARE IN SPITAL SE DUBLEAZA CU TULPINA DELTA

Persoanele infectate cu tulpina delta a virusului corona au un risc dublu de a fi internati in spital, fata de cei care sunt infectati cu tulpina alpha.

Acest lucru a fost facut cunoscut in urma unui studiu britanic publicat in „The Lancet”.

Studiul a analizat 40.000 de infectii corona in Anglia intre. 29 martie si 23 mai anul acesta.

Rezultatele studiului pot indica, de asemena, ca tulpina delta poate provoca o forma de boala mai grava decat alte variante/tulpini ale virusului corona.

Rezultatele preliminare arata, in prima faza, rezultate in comparatie, intre persoane nevaccinate si partial vaccinate, pentru ca acestea au constituit cea mai mare parte a persoanelor participante la studiu.

TREI PERSOANE RETINUTE IN URMA UNEI TALHARII

Politia din Trøndelag anunta pe Twiter ca trei persoane au fost retinute azi-noapte in legatura cu o talharie in Trondheim.

Un barbat a fost amentintat cu o arma alba ca sa dea de la sine bunuri, informeaza seful de operatiuni, Wenche Johnsen in dialog cu VG.

– In urma talhariei, care s-a petrecut la orele 04.00 azu noaote, barbatul talharit s-a dus la apartinatori iar acestia au iesit sa caute persoanele care au comis talharia. Cand i-au descoperit, au sunat la politie, cu putin dupa orele 04.30 azi dimineata, relateaza ea.

O patrula operativa care era in apropiere a observat persoanele care au luat-o la fuca si care erau cunoscute pentru politie. Cei trei, toti barbati tineri la sfarsitul varstei adolescentei au fost retinuti la o adresa din oras in jurul orei 06.30 dimineata devreme.

AUTORITATILE NORVEGIENE NU STIU DACA TALIBAN SI-A INSUSIT ECHIPAMENT MILITAR PROVENIT DIN NORVEGIA

Ministerul apararii nu stie ce s-a intamplat cu echipamentul militar finantat contribuabilii norvegieni in Afganistan.

Autoritatile norvegiene au cheltuit 600 milioane de coroane pentru sustinerea, antrenamentul si echiparea fortelor de securitate afgane, relateaza Aftenposten.

Cand fortele de securitate afgane au fugit sau s-au predat in timpul ofensivei Talibanului, mai devreme, in luna august, o cantitate mare de arme, vehicule, avioane si alte echipamente au ramas in mainele islamistilor.

Aproape tot echipamentul este finantat de contribuabilii din tarile NATO. Conform ministerului apararii, Norvegia a cheltuit aproximativ 15 milioane de coroane pentru achizitionarea echipamentului militar pentru fortele de securitate afgane. Ministrul apararii informeaza ca, in cea mai mare masura, este vorba de echipament de comunicatii.

„Materialul este, in cea mai mare parte, achizitionat pentru stabilirea si imbunatatirea facilitatilor si echiparea comunicatiilor pentru a sustine capacitatea fortelor de securitate de a comunicat in cadrul efectuarii diverselor operatiuni” a scris ministrul apararii, Frank Bakke-Jensen catre Aftenposten.

El informeaza mai departe ca nu este posibil de evaluat in ce masura Taliban a obtinut acces la echipamentul amintit, datorita „situatiei neclare”.

Norvegia a cheltuit, in total, cel puti 23,8 miliarde de coroane pentru efortul militar si civil din Afganistan. Zece soldati norvegieni si-au pierdut viata in Afganistan.

LUMEA MERITA UN RASPUNS

Serviciile secrete ale Statelor Unite au concluzionat ca virusul corona nu a fost dezvoltat in laborator, ca o arma biologica si ca conducatorii Chinei nu au stiut despre virus inainte de declansarea pandemiei.

Aceasta concluzie reiese dintr-un rezumat al unui raport de investigatii depsre virusul corona, publicat vineri.

Cei mai multi analtist sunt, de asemenea, de acord ca virusul nu a fost conceput intr-un laborator, dar au pareri impartite daca prima diseminare a virusului s-a intamplat in natura intre animal si om sau daca virusul a scapat dintr-un laborator din Wuhan.

Patru din serviciile secrete si National Intelligence Council iau in considerare transmiterea in mod natural a virusului de la animal la om ca fiind cea mai probabila cauza, in timp ce unul din servicii crede ca virusul a scapat dintr-un laborator.

Trei alte servicii de informatii nu au ajuns la o concluzie clara.

China a reactionat puternic in ce priveste raportul. Intr-o luare de pozitie din parte Ambasadei Chinei la Washington, chinezii iau in aparare modul de gestinoare a pandemiei demonstrat de autoritatile chineze si investigatiile efectuate de OMS.

– Raportul serviciilor de informatii din SUA arata ca Statele Unite sunt obsedate sa mearga in directia gresita prin manipulare politica. Raportul serviciilor de informatii este bazat pe conceptia ca China ar fi vinovata, si scopul raportului este de a transforma China in tap ispasitor, reiese din pozitia autoritatilor chinze

In urma publicarii sumarului raportului, presedintele SUA, Joe Biden, a acuzat China ca retine informatii critice in legatura cu provenienta virusului.

– Informatii critice in legatura cu debutul pandemiei se afla in China, dar, de la inceput, autoritatile s-au straduit sa impiedice investigatorii straini si socieatatea medicala globala in a obtine acces la aceste informatii. Lumea merita un raspuns, iar eu nu ma voi odihni pana nu vom primi aceste raspunsuri, a spus Joe Biden.

– Pana azi, China continua sa refuze solicitarile de a se acorda acces la informatii si retine informatiile chiar daca consecintele pandemiei devin si mai mari, a mai adaugat el.

Biden arata clar ca Statele Unite si aliatii sau vor continua sa ceara Chinei informatii si colaboreaza cu OMS (Organizatia Mondiala A Sanatatii).

Expertii OMS au vizitat China in Ianuarie, o vizita care a ajuns a fie foarte politizata. China considera ca raportul intocmit in urma vizitei este suficient si nu doreste o noua investigatie.

In Statele Unite, multi politicieni conservativi creda ca cercetatorii chinezi au creeat virusul intr-un laborator si ca l-au lasat sa scape in mod intentionat.

Fostul presedinte, Donald Trump, a fost printre cei care au acuzat China de a fi provocat pandemia iar in timpul presedintiei sale, ministerul de externe a produs un document care indica ca in laboratorul din Wuhan se faceau cercetari asupra virusului corona.

In lumea stiintifica, in genera, cei mai mult sustin ca virusul, in modul cel mai probabil, provine de la un transfer zoonotic. Asta se intampla in natura si exista cel putin doua cazuri in care virusuri corona s-au dezvoltat in lilieci si apoi au fost transferati la oameni – mers si sars 1.

In sumarul raportului nu se specifica care din serviciile secrete au ce parere anume, dar se evidentiaza faptul ca si OMS a intampinat dificultati in vederea accesului la informatii in cadrul vizitei din Wuhan.

Doua doze de vaccin diferit pot duce la carantina!

Primesti Pfizer la doza 1 si Moderna la doza 2? Atunci nu esti considerat a fi avand schema de vaccinare completa in tari precum Marea Britanie, SUA sau Germania.

Aproximativ 78.000 de norvegieni au primit doua doze de vaccin de la producatori diferiti.

In Marea Britanie, acestia trebuie sa intre in carantina, in cazul in care Norvegia nu mai este verde pe harta de infectii a Marii Britanii.

Daca unii din acestia aleg sa mearga in Germania, trebuie sa aiba test negativ.

Statele Unite au interdictie pentru intrarea norvegienilor, indiferent de tipul de vaccin. Daca Statele Unite vor deschide posibilitatea intrarii in tara pentru cei vaccinati, poate fi o problema pentru cei care au primit doua tipuri diferite de vaccin.

Marea Britanie a alesa ea insasi sa combine cele doua tipuri de vaccin mARN. La fel a procedat si Canada si multe alte tari din UE. Acum insa, FHI nu mai intelege decizia autoritatilor britanice.

– Nu cunoastem sa existe motive de specialitate in ce priveste vaccinurile, pentru a refuza acest lucru. Autoritatile norvegiene sunt contact cu autoritatile britanice pentru a gasi o solutie la aceasta situatie, a spus Geir Bukholm, cel care conduce activitatea de vaccinare la FHI.

– Daca nu am fi combinat vaccinuri, acest lucru ar fi intarziat vaccinarea in Norvegia, cu cel putin doua-trei saptamani, spune Bukholm.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu