Știri

Stiri – TV2 – Joi, 10.08.2022

Scris de Daniel Solheim
Uniunea Europeana refuza aderarea de urgenta a Ucrainei

Liderii UE au exprimat joi faptul ca nu exista o modalitate rapida de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana, fapt care slabeste sperantele Kievului acum cand sta in fata atacurilor fortelor ruse, relateaza agentia de presa AFP.

Macron: Conditiile impuse de Putin pentru acordul de incetare a focului sunt inacceptabile

Conditiile impuse de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru incheierea unui acord de incetare a focului in Ucraina, sunt inacceptabile, a declarat presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

– Trebuie sa recunosc ca conditiile puse pe masa tratativelor de Putin astazi, sunt inacceptabile, a spus Macron joi seara.

Anterior, Macron impreuna cu premierul german Olaf Scholz, a avut o intrevedere cu Putin la telefon.

– Intrebarea este daca Putin este gata sa se angajeze intr-un mod sincer si sa propuna ceva, a continuat Macron.

Presedintele Frantei a mai declarat ca el va vorbi din nou cu Putin peste cateva ore.

ONU: Maternitatea din Mariupol este cea de-a treia maternitate distrusa din Ucraina.
r/UkraineWarVideoReport - Some absolutely fantastic news. ZERO dead after an airstrike in a maternity hospital in Mariupol. 17 wounded - Pavlo Kyrylenko
r/UkraineWarVideoReport - Some absolutely fantastic news. ZERO dead after an airstrike in a maternity hospital in Mariupol. 17 wounded - Pavlo Kyrylenko
r/UkraineWarVideoReport - Some absolutely fantastic news. ZERO dead after an airstrike in a maternity hospital in Mariupol. 17 wounded - Pavlo Kyrylenko
r/UkraineWarVideoReport - Some absolutely fantastic news. ZERO dead after an airstrike in a maternity hospital in Mariupol. 17 wounded - Pavlo Kyrylenko

Sectia de maternitate din Mariupol este cea de-a treia sectie distrusa in Ucraina din momentul in care Rusia si-a inceput invazia, conform ONU.

– Spitalul din Mariupol nu este singurul spital supus atacurilor, a declarat Jaime Nadal, Liderul pentru activitatea fondului pentru populatie al ONU in Ucraina, intr-o conferinta video de joi.

El a spus ca acelasi tip de spital a mai fost distrus in intregime si in orasele Sjytomyr si Saltivskij. El nu a specificat cine a atacat aceste spitale si daca au existat morti.

ONU estimeaza ca exista aproximativ 300 de spitale si 69 clinici de maternitate in Ucraina si ca aproximativ 80.000 de femei ucrainience vor naste in urmatoarele trei luni.

Miercuri, autoritatile ucrainieine au raportat ca un spital din Mariupol, unde se afla si o clinita de maternitate si nou-nascuti, a fost bombardat de fortele ruse. Cel putin trei persoane, printre care si un copil, au fost ucise , conform autoritatilor locale. Rusia denumeste acuzatiile ca fiind „fake news”.

Rusia sustine ca atacul asupra spitalului ar fi fost inscenat

Guvernul rus sustine ca atacul asupra spitalului din Mariupl av fi o provocare inscenata.

Un purtator de cuvand al ministerului apararii din Moscova, Igor Konasjenkov, a spus joi ca avioanele ruse nu au efectuat nici un atac in Mariupol in momentul bombardamentului.

– Atacul aviatic care se presupune ca ar fi avut loc este o provocare complet inscenata pentru a mentine o atitudine ostila Rusiei pentru publicul din vest, a spus Konasjenkov.

Un copil si alte doua persoane au fost ucise in atacul asupra spitalului care ave si o sectie de nasteri, conform autoritatilor ucrainiene.

Afirmatia lui Konasjenkov sta in puternic contrast cu o afirmatie venita din partea ministrului de externe al Rusiei, Sergej Lavrov, joi dimineata. El a sustinut ca spitalul a fost folosit de extremisti de dreapta si ca nu exista personal sanitar in spital in momentul atacului.

Aparent, Rusia este linistita in ciuda sanctiunilor

Vestul impune o presiune tot mai mare asupra Rusiei, Cu toate acestea, presedintele Vladimir Putin nu a exprimat nici o ingrijorare majora in sedinta guvernului care a avut loc joi, conform Reuters.

– Aceste sanctiuni ilegitime ale Vestului vor face Rusia si mai puternica si mai independenta, a spus Putin, conform Reuters.

El adauga ca sanctiunile provoaca unele dificultati si probleme, dar Rusia a mai invins astfel de lucruri si de alta data. Conform Reuters, nu exista o alternativa de compromis pentru un castig economic pe termen scurt.

Putin a avertizat de mai multe ori tarile din vest impotriva impunerii de sanctiuni impotriva Rusie iar joi a avertizat ca preturile alimentelor vor creste foarte mult.

– Rusia si Bielorusia sunt printre cei mai mari exportatori de ingrasamant chimic, a spus Putini in tipul unei sedinte de guvern televizate joi, conform NTB.

– Ingrasamantul chimic este decisiv pentru productia globala de hrana. Dar ei continua sa creeze probleme pentru finantarea si transportul produselor noastre, preturile vor creste iar acest lucru va influenta produsul finit: adica produsele alimentare, a spus Putin.

Ca urmare a sanctiunilor Vestului, Rusia i impus interdictia exportului a unei serii de produse in strainatate.

Lista contine peste 200 de produse diferite iar interdictia de export va dura pana la sfarsitul anului 2022, au informat joi autoritatile ruse.

Ucraina: Peste 70 de copii au fost ucisi in razboi pana acum

Cel putin 71 de cpii au fost ucisi si 100 au fost raniti de la initierea razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, in urma cu peste 2 saptamani, informeaza un reprezentant ucrainian.

– De la data in care a inceput invazia rusa si pana in data de 10 martie, orele 11, 71 de copii au fost ucisi si peste 100 au fost raniti, scrie Ljudmila Denisova joi, pe aplicatia Telegram.

ONU-Ucraina a confirmat pana acum 49 de copii ucisi in razboi. Ei specifica in acelasi timp ca numarul este probabil mai mare.

Denisova este fostul ministrul a socialului din Ucraina. In 2018 ea a fost aleasa in functia de comisar al drepturilor omului de catre parlamentul Ucrainei.

Ea da mai multe exemple ale unor copii ucisi in atacuri aeriene ale fortelor ruse.

In Malyn, in regiuna Zjytomyr, in partea de vest a tarii, trei copii si alte doua persoane au fost ucisi cand au fost bombardate sapte locuinte intr-un atac aerian.

Miercuri, doua femei si dou copii au pierit cand un obuz a lovit casa in care locuia intr-un sat din regiunea Izium, in estul tari, in timp ce o fetita de cinci ani a supravietuit atacului.

Denisova mai informeaza ca o fetita de 10 ani este grav ranita in urma unui atac in Irpin, la vest de Kiev.

Suedia isi inarmeaza fortele de aparare

Joi dimineata, premierul Suediei, Magalena Andersson, a convocat o conferinta de presa in legatura cu situata Suediei cu privire la razboiul din Ucraina.

Ea i inceput prin a da un mesaj foarte clar.

– Suedia trebuie sa fie o tara sigura. Iar azi, noi prezentam o noua initiativa a guvernului cu un mesaj clar pentru intregul popor suedez si tarile invecinate. Si acesta este ca aparearea Suediei va fi intarita puternic.

Acest lucru este valabil atat pentru armata cat si pentru marina si aviatie.

– Razboiul din Europa va afecta si poporul suedez. In cazul in care tensiunea din zonele apropiate este mai mare decat in ultimele zeci de ani, trebuie sa continua sa crestem capacitatea noastra de aparare.

Mai departe, premierul a evidentiat faptul ca situatia securitatii politice din zonele invecinate cu Suedia a slabit in timp si ca aceasta a fost slabita si mai mult in momentul in care Rusia a invadat Ucraina.

Premierul a spus ca Suedia, de-a lungul a mai multor zeci de ani, si-a imbunatatit apararea, iar ca acum aceasta activitate va fi intensificata.

– Suntem in mijlocul acestei consolidari a armatei din anii 50.

Concret in legatura cu masurile de inarmare, Andersson a spus ca in ca 2 % din PIB-ul Suediei va fi alocat apararii.

Pe langa premier, la conferinta de presa au participat si ministrul finantelor, Mikael Damberg, si ministrul apararii, Peter Hultqvist.

Soldati si civili sunt ingropati in gropi comune in Mariupol

In timp ce orasul ucrainian Mariupol este bombardat, oamenii din oras au fost nevoiti sa ingroape zeci de soldati si civili ucisi intr-o groapa comuna, conform vice-primarului orasului.

In timp ce morga orasului era plin si inca erau multi care urma sa fie culesi din locurile unde au pierit, autoritatile orasului a ajuns la concluzia ca nu mai este timp pentru jelit la inmormantarea fiecaruia.

Intr-un cimitir vechi din centrul portului din sudul Ucrainei, a fost sapata o groapa lunga de 25 de metri unde au fost plasati zeci de morti. Unii erau in saci de plastic, altii in paturi.

– Cel putin 1170 de oameni au fost ucisi, iar 47 au fost ingropati intr-o groapa comuna azi, a spus vice-primarul Serhii Orlov miercuri, conform Reuters.

Muncitorii din sectorul public fac semnul crucii peste cei morti inainte ca acestia sa fie pusi in groapa, dar nici un apropiat sau persoane care sa-i jeleasca nu sunt in apropiere pentru a-si lua ramas bun. Autoritatile locale doresc sa inchida groapa comuna joi, in cazul in care o pauza a ostilitatilor va permite acest lucru.

Printre cei ingropati in groapa comuna sunt soldati si civili care au fost ucisi in bombardament, si persoane care au decedat din cauza unor boli sau cauze naturale.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu