Știri

Stiri – VG- 02.05.2022

Scris de Daniel Solheim
Municipalitatea Oslo a trimis locutorilor sai un SMS: Economisiti apa
Draga Oslo! Tocmai acum avem mai putina apa decat este normal si avem nevoie de efortul tau pentru a economisi apa! Scurteaza dusul, opreste robinetul cand te speli pe dinti si evita udarea gazonului. Fa asta pentru Oslo, ca sa avem in continuare apa pentru cele mai importante lucruri din viata noastra. Citeste mai multe aici: www.oslo.kommune.no/vannsparing

Intr-un SMS adresat locuitorilor capitalei Oslo, municipalitatea scrie ca acestia trebuie sa faca economie la apa-

– Tocmai acum avem mai putina apa decat este normal si avem nevoie de efortul tau pentru a economisi apa! Fa asta pentru Oslo, ca sa avem in continuare apa pentru cele mai importante lucruri din viata noastra.

Ce poti sa faci tu:

  • fa dusuri mai scurte si opreste apa cand te dai cu sapun sau cu sampon
  • nu lasa robinetul deschis in timp ce te speli pe dinti
  • foloseste programul „eco” la masina de spalat vase
  • asteapta cu spalatul hainelor pana ai o masina de spalat plina
  • foloseste intotdeauna „butonul mic” la toaleta, cand tragi apa
  • pune cana mare de apa la frigider, astfel nu vei fi nevoit sa lasi apa sa curga pana e rece
  • nu uda gazonul. Nu face nimic daca gazonul se ingalbeneste putin. Isi va reveni oricum.
  • Foloseste o stropitoare cand uzi florile sau arbustii din gradina.
  • Evita spalarea prea des a masinii
Barbat de 51 de ani condamnat la sapte ani de inchisoare pentru o injunghiere in Oslo

Barbatul, care a injunghiat aleatoriu o femeie cu un cutit, de mai multe ori, in Fagerheimgata in Oslo, anul trecut, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare.

Astfel, barbatul a evitat o pedeapsa cu regim special de detentie, pedeapsa solicitata de procuror. El a mai fost condamnat si pentru amenintarea unui martor venit la fata locului, relateaza NRK.

Procurorul de caz a solicitat instantei pronuntarea unei sentinte privative de libertate in regim special de detentie, cu o perioada minima de cinci ani. Avocatul barbatului a considerat ca sase ani de inchisoare ar fi o pedeapsa potrivita.

Incidentul a avut loc pe o alee sub Fagerheimgata la Rosenhoff in Oslo, in luna august a anului trecut. Barbatul a recunoscut imprejurarile in fapt, dar spune ca nu isi aduce aminte ce s-a intamplat.

Femeia a fost o victima aleatorie. Ea a avut rani interne grave datorita celor zece lovituri cu cutitul care i-au fost aplicate.

Pericol de greva a soferilor de autobuz la sfarsitul saptamanii

De la ora de incepere a programului de lucru, sambata dimineata, in data de 7 mai, peste 2.300 de soferi de autobuze si vatmani din tara vor intra in greva in cazul in care partile nu vor ajunge la un acord in urma medierii, anunta sindicatul Yrkestrafikkforbundet intr-un comunicat de presa. Oslo, Bergen si Stavanger sunt printre orasele afectate.

– Mari parti din traficul autobuzelor din Oslo va fi afectat in prima faza a grevei. In acelasi timp toti soferii de autobuze si vatmanii din orasul Bergen vor intra in greva. Toate rutele locale din Stavanger, Kristiansand, Drammen, Ski, Nesodden, Moss, Halden, Kongsvinger si Flisa vor fi paralizate. Intreaga regiune Finnmark se afla si ea in prima faza a grevei, spune liderul negociator pentru sindicatul Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger.

Jæger avertizeaza ca pericolul unei greve este real.

– Am avut un dialog constructiv in timpul negocierilor, dar chestiunile dificile au ramas. De aceea exista un pericol real de greva. Revendicarile importante pentru noi sunt acelea de a opri munca gratuita, avansul platii indemnizatiei de boala si un spor de salariu care sa ne apropie de salariul muncitorilor din industrie.

Actiunea de protest a avocatilor se incheie – partile merg la mediere

Stirea este relatata de publicatia Rett24. In timpul actiunii de protest, avocatii au refuzat sa accepte rolul de aparatori la Curtea Suprema de Justitie, astfel incat mai multe dosare au trebuit sa fie amanate. Fostul avocat al poporului, Tor Aksel Bush si mediatorul national Mats W. Ruland vor incerca sa gaseasca o solutie a conflictului, care are de-a face cu nivelul tarifului salarial pentru avocatii numiti public si pentru avocatii de sustinere si posibilitatile acestora de a negocia acest tarif.

Uniunea avocatilor a refuzat anterior incheierea actiunii de protest inainte de mediere, dar acum a redus din pretentii, conform unei scrisori adresate Ministerului de Justitie luni.

– Avem sentimentul ca Ministerul de Justitie a venit in intampinarea noastra in mai multe puncte importante iar conducerea a decis incheierea imediata a actiunii de protest, odata cu demararea medierii. Dar vreau sa subliniez ca actiunea va trebui reluata in cazul in care medierea nu va rezulta in rezultate de importanta, spune liderul Uniunii avocatilor, Jon Wessel-Aas, in dialog cu publicatia amintita.

Baerbock: Germania sustine un boicot al titeiului din Rusia
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Germania sustine un boicot al Uniunii Europene in ce priveste titeiul din Rusia si este pregatita sa se descurce fara petrol rusesc multi ani de-aici inainte, spune ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Ea a facut aceasta declaratie fata de canalul TV german ARD inainte de sedinta extraordinara a ministrilor energiei din UE, in care petrolul si gazul rusesc sunt primul punct din agenda de lucru.

Baerbock spune ca mai multe contracte de petrol incheiate in ultima perioada au redus dependenta Germaniei fata de Rusia. Utilizarea petrolului rusesc a scazut de la 35% la 12 % in cursul ultimelor saptamani, conform aturotatilor germane.

Chestiunea boicotului pentru petrolul si gazuli rusesc a dus la o divizare intre tarile membre in UE. Germania s-a opus pana acum, dar cu sustinerea germana creste presiune asupra celorlalte tari UE care pana acum au fost impotriva sau au asteptat.

Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia si Grecia sunt toate impotriva unui boicot, in teama ca acesta sa duca la lipsa de energie si consecinte grave pentru propriile economii.


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu