FHI: – Nu cautati infectia / Cercetator se teme de un val de efecte intarziate ale bolii cand virusul e liber in populatie

Camilla Stoltenberg spune in programul de joi dimineata al NRK, Nyhetsmorgen, ca populatia nu ar trebui sa stabileasca lanturi de infectie.
– Infectia se disemineaza atat de repede incat trebuie sa o gestionam. Omicron provoaca forme mai putin grave de boala pentru cei mai multi, deci putem suporta sa fim infectati. Dar eu nu recomand sa cautati infectia (sa va infectati cu voia – nota trad.). Infectia ne va cauta pe noi, mai devreme sau mai tarziu, spune ea.
NRK a publicat un articol despre medicul si cercetatorul Arne Søraas, care se teme de un val de probleme de sanatate pe termen lung si probleme de memorie in randul populatiei. La intrebarea cat de rau poate fi, Stoltenberg raspunde ca este dificil de anticipat ce fel de probleme de sanatate pe termen lung pot fi provocate de o boala contagioasa.
– Nu este un unica, dar ceea ce este deosebit in aceasta situatie este ca multi au aceste probleme, spune ea.
Aproape toata populatia va ajunge sa fie infectata cu omicron acum, daca modelarile matematice vor fi confirmate. Un cercetator se teme ca multi vor ramane cu probleme de sanatate de durata.
Cercetatorul si medicul Arne Søraas de la Universitatea din Oslo conduce studiul corona care monitorizeaza 150.000 de norvegieni de-a lungul pandemiei. El spune ca stim putine despre omicron si despre efectul vaccinului asupra leziunilor tardive.
– In cazul in care omicron se aseamana cu celelalte variante ale virusului corona, vor exista mult cazuri de „long covid”, spune Søraas in dialog cu NRK.
Søraas estimeaza ca 1 din 14 pot avea probleme de memorie iar 1 din 6 o stare de sanatate mai proasta daca estimatul de 50 % de protectie a vaccinului din studiile internationale se confirma.
Cercetatorul doreste sa fie luate masuri pentru oprirea valului de omicron, ceea ce autoritatile de sanatate considera ca ar fi imposibil fara masuri foarte restrictive.
Directorul de specialitate Frode Forland de la FHI spune ca este observat un anumit procent din populatie care are leziuni tardive dar ca la multi acestea dispar in timp. El spune ca, oricum, valul de infectari omicron nu poate fi oprit.
La ultima analiza a studiilor legate de leziuni tardive in urma trecerii prin boala covid-19, efectuata de FHI, reiese ca persoanele care au fost internate in spital au un risc mai mare de reinternare si de noi diagnostice in comparatie cu persoanele care nu au fost internate.
– Femeile par a fi mai expuse pentru leziuni tardive de durata decat barbatii, un rezultat care se pare sa fie valabil indiferent de faptul ca pacientii au fost sau nu internati in spital, scrie FHI.
– Pe langa aceasta, nivelul de gravitate al covid-19, ami multe simptome la momentul diagnosticarii si comorbiditatile, erau, de asemenea, asociate cu un risc crescut de raportare a unor simptome de durata, mai adauga FHI.
FHI subliniaza ca exista o nevoie de studii mai mari, controlate ale acestui fenomen.
– Efectul leziunilor tardive provocate de covid-19 asupra calitatii vietii in populatie este, in continuare, neclar, deoarece calitatea vietii este masurata, in general, la pacientii care au fost foarte bolnavi, subliniaza FHI.
Ucraina: cinci persoane ucise intr-o fabrica
Un membru al gardei nationale din Ucraina a impuscat si ucis cinci persoane intr-o fabrica, conform autoritatilor.
Barbatul a deschis focul la o fabrica in orasul Dnipro in partea de est a tarii. Pe langa cele cinci persoane ucise, inca cinci au fost ranite.
Tanarul atacator a fugit apoi de la locul faptei, informeaza ministerul de interne din Ucraina. Motivul crimelor este necunoscut.
Fabrica este legata de industria de aparare si explorari spatiale. Situatia securitatii este foarte tansionata in Estul Ucrainei, zona in care separatistii rusi, ani la rand, s-au aflat in conflict cu fortele autoritatilor ucrainiene.
Tarile vestice sustin ca Rusia ia in considerare o invazie in Ucraina, fapt negat de Rusia.
Autoritatile de sanatate doresc sa modifice regulile pentru prescriptiile compensate (blåresept)
– Dorim sa creem o siguranta pentru ca nici un medic sa nu fie amendat in conditii normale, spune Ingvild Kjerkol intr-o scrisoare.
De la 1. ianuarie, Directia de Sanatate a introdus o amenda care poate fi aplicata personalului medical, de obicei medicii, in cazul in care acestia prescriu medicamente, alimente sau material de uzanta medicala in contradictie cu reglementarile.
Acest lucru a dus la reactii puternice din partea mai multor uniuni medicale.
Acum, ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, spune ca va modifica reglementarea care fusese introdusa de fostul guvern.
– Guvernul va respecta, in mod loial, legile adoptate de Parlament. Ceea ce putem face in schimb este sa modificam regulamentul, astfel incat legea sa nu fie practicata intr-un mod nerezonabil, scrie Kjerkol intr-o scrisoare adresata miercuri Uniunii medicilor.
– De aceea voi initia un proces in vederea modificarii regulamentului si a instructiunilor astfel incat sa creem o sigurant pentru ca nici un medic sa nu fie amendat in conditii normale, scrie Kjerkol.
Noua evaluare a capacitatii de testare
Joi dimineata, Directia de sanatate va publica evaluarile de specialitate fata de guvern, evaluari in care mentioneaza ca nu este posibila cresterea capacitatii de testare PCR suficient de mult pentru a putea gestiona valul de infectii care vine.
„Nu este posibila cresterea suficient de mult acapacitatii de testare PCR in laboratoarele microbiologice pe care le avem la dispozitie, in vederea gestionarii cresterii numarului de infectii anuntate in urmatoarele 1 pana la 3 luni” scrie Directia de Sanatate si continua:
„Directia de Sanatate apreciaza ca probabil ca achizitionarea de analize PCR prin agenti privati va fi pusa la punt prea tarziu avand in vedere cresterea numarului de infectii in desfasurare si pentru urmatoarele 1 pana la 3 luni”.
Barbat condamnat pentru viol in somn in Agder
Un barbat cu varsta intre 40 si 50 de ani, a fost condamnat de tribunalul din Agder, la peste doi ani de inchisoare pentru ca ar fi abuzat sexual doua femei care dormeau. Barbatul a recunoscut vinovatia penala.
Abuzurile s-au petrecut in urma unei petreceri in primavara anului 2021, relateaza publicatia Fædrelandsvennen.
Barbatul intrase intr-un dormitor unde dormeau cele doua femei. I s-a spus sa iasa afara dar s-a intins in pat intre cele doua femei. Dupa aceea a inceput sa le atinga.
Cele doua femei s-au dus a doua zi la clinica de violuri si au depus plangere impotriva barbatului. In instanta barbatul a recunoscut ca le-a atins (pipait) pe femei si a declarat ca a incercat sa intretina raporturi sexuale cu una din ele. El a mai declarat ca era beat si ca nu ar fi comis aceste fapte daca nu ar fi fost baut.
Barbatul a recunoscut vinovatia penala in instanta. Sentina, care inca nu este definitiva, este de doi ani si tre luni de inchisoare. In plus, barbatul a fost condamnat la plata despagubirilor in valoare de 120.000 de coroane catre femeia violata si la plata despagubirilor in valoare de 30.000 de coroane catre cealalta femeie.
Sky News Marea Britanie ia in considerare trimiterea de trupe in Estul Europei
Marea Britanie ia in considerare trimiterea mi multor sute de soldati in Estul Europei, relateaza Sky News.
Marea Britanie a fost in convorbiri cu Statele Unie in timp ce tensiunea din conflict nu pare sa scada. Conform unei surse care a fost in contact cu Sky News, exista mai multe posibilitati de a plasa soldati in zonele de granita Ucrainei cu Ungaria, Bulgaria, Romania si Slovacia. Nimic nu este confirmat inca iar informatiile nu au fost confirmate oficial.
Miercuri a fost anuntat faptul ca Statele Unite si NATO au raspuns in scris la cerintele Rusiei si ca se incearca colaborarea mai departe pe cai diplomatice.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator