Știri

Stiri – VG/Dagbladet – Sambata – 22.01.2022

Scris de Daniel Solheim
SV (Partidul Socialist de Stanga) si partidele de guvernamant au ajuns la un acord cu privire la pachetul de criza

Ap, Sp si SV au ajuns vineri la un acord in vederea prelungirii si intaririi mai multor masuri economice pentru ameliorarea efectelor masurilor de control si preventie si a preturilor mari ale energiei electrice, se anunta intr-un comunicat de presa.

Partidele au negociat in vederea unei propuneri comune din partea guvernului care acopera atat subventii pentru energie electrica cat si masuri de ameliorare pentru consecintele masurilor de preventie si control introduse inainte de craciun.

Partidele au ajuns la un consens in ce priveste:

  • exstinderea subventiei de salariu in februarie : 300 milioane
  • consolidarea serviciilor pentru sanatate mintala cu prag scazut in municipalitati: 100 milioane
  • programele de voluntariat pentru vizite si activitati pentru persoane varstnice vulnerabile: 20 milioane
  • compensarea biletelor pentru trasport in comun, 880 milioane
  • masuri de preventie sanatate mintala studenti: 20 milioane
  • masuri impotriva violentelor si abuzurilor: 5 milioane
  • subventii extraordinare pentr organizatii de copii si tineri: 4 milioane
  • cresterea subventiei pentru energie electrica si locuinta la 2500 de coroane: 256 de milioane
  • Subventia de energie electrica pentru studenti, 100% nerambursabila: 282 milioane
Graficul nasterilor s-a schimbat in timpul pandemiei – pentru prima data in ultimii 13 ani

In 2021 au venit pe lume cu aproape 3000 de copii mai multi decat in anul precedent, anunta FHI intr-un comunicat de pres.

Dupa mai multi ani in care sau inregistrat scaderi ale numarului nasterilor trendul s-a schimbat in timpul pandemiei. Pentru prima data in 13 ani, numarul nasterilor creste.

In 2020 s-au nascut 53.626 de copii in timp ce in 2021 s-au nascut 56.551, conform cifrelor preliminare.

– Este un lucru foarte imbucurator, dar nu stim daca acest trend va continua. Stim putine despre cauzele cresterii numarului de nasteri, pe langa faptul ca sunt complexe, spune medicul sef Kristine Stangenes de la Registrul medical de nasteri al FHI.

Persoanele cu trei doze de vaccin nu mai trebuie sa se testeze cu test PCR
Personer med tre vaksinedoser slipper PCR-test

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, ofera posibilitatea pentru ca persoanele care au trei doze de vaccin sau au primit doua doze de vaccin iar apoi au trecut prin infectare cu corona in ultimele trei lui, asa nu mai faca test PCR pentru confirmarea re-infectarii cu covid-19, anunta guvernul intr-un comunicat de presa vineri seara.

Asta inseamna ca atunci cand persoanele de mai sus testeaza pozitiv cu un auto-test, nu mai trebuie sa mearga la o statie de testare pentru confirmarea testului pozitiv. In acelasi timp se doreste ca acestia sa se foloseasca de mijloacele puse la dispozitie de municipalitati pentru a inregistra rezultatul autotestelor.

Motivul acestei modificari este o crestere puternica a numarului de infectari care pune sub presiune capacitatea de testare a municipalitatilor, scrie guvernul.

– Am solicitat Directiei de Sanatate si FHI o noua evaluare a sistemului de testare in 20. ianuarie, cu un termen pana in 21. ianuarie. Din raspunsul primit este clar ca acum putem oferi aceasta posibilitate pentru persoanele cu trei doze de vaccin si cele care au primit doua doze + au trecut prin boala covid-19 in ultimele trei luni, ca acestea sa nu mai fie nevoite sa faca un test PCR de confirmare a infectiei, spune Kjerkol intr-un comunicat de presa si adauga:

– In baza raspusurilor institutiilor am solicitat Directiei de Sanatate si FHI sa aiba cat mai curand un dialog cu municipalitatile si sa actualizeze recomandarile pentru persoanele carora li se va oferi in continuare teste PCR, spune ea.

Toti cei care testeaza pozitiv sunt indemnati sa se inregistreze pe solutiile oferite de muncipalitati.

Ministrii apararii din Rusia si Marea Britanie se vor intalni

Ministrul apararii din Rusia a acceptat o invitatie din partea omologului sau britanic in vederea unei intalniri pentru a discuta situatia din Ucraina.

Ministrul apararii Ben Wallace si-a invitat omologul, ministrul Sergej Sjojgu la Londra pentru a discuta chestiuni de securitate, printre altele si situatia din Ucraina.

Sjojgu solicita in schimb ca intalnirea sa se desfasoare la Moscova, deoarece convorbirile bilaterale din 2013 au avut loc in Londra.

Un purtator de cuvand la ministerului apararii din Marea Britanie spune ca ministerul va face tot ce ii sta in putinta pentru a stabiliza situatia in Ucraina si ca este in comunicare directa cu guvernul rus.

Insule din Oceanul Pacifica intra in stare de urgenta datorita virusului corona

Chiribati si Samoa au introdus sambata ample masuri de inchidere in urma faptului ca virusul corona a ajuns in aceste zone cu avionul din strainatate.

Cele doua tari din Oceanul Pacific au evitat pandemia pana acum. In Chiribati nu fusese raportat nici un caz de infectare iar Samoa avusese doar doua cazuri de infectie de la inceputul pandemiei pana in prezent, conform OMS.

Dar vineri, mai multi pasageri care sosisera in Chiribati cu avionul, din Fiji, au fost testati pozitiv. Era primul aviona care aterizase in tara de la deschiderea granitelor iar acum se introduc masuri severe pentru toti locuitorii capitalei.

In Samoa au fost introduse masuri in urma faptului ca numarul de persoane infectate dintr-un avion sosit din Brisbane, Australia, a crescut la 15. Toti sunt trimisi in carantina.

Aproape 62% din populatia din Samoa are schema completa de vaccinare, in timp ce pentru Chiribati, procentul este de 34%.

Un irlandez risca inchisoare pentru ca a refuzat sa poarte masca de protectie in avion

Un irlandez care a refuzat sa poarte masca de protectie in timpul unui zbor de la Dublin la New York, risca 20 de ani de inchisoare in cazul in care va fi gasit vinovat de comiterea de agresiuni.

Barbatul irlandez de 29 de ani din Galway este acuzat ca, in repetate randuri, ar fi refuzat sa isi puna masca de protectie, ar fi aruncat cu bauturi in insotitorii de bord si pentru ca si-ar fi dat jos pantalonii si le-ar fi aratat fundul.

Barbatul se afla intr-o calatorie spre Florida intr-o aeronava apartinand companiei Delta Air Lines, unde avea sa inceapa intr-un nou post la o academie de fotbal. El a fost pus in libertate in schimbul unei cautiuni de 20.000 de dolari in timp ce asteapta sa fie judecat in New York.

Companiile americane anunta un numar record de incidente cu persoane care refuza purtarea mastii. Mai devreme in cursul saptamanii, o aeronava American Airlines care se afla in zbor din Miami spre Londra, a facut cale intoarsa pentru ca un pasager a refuzat sa poarte masca de protectie.

Incendiu intr-un grajd de animale in Alte – 35 de animale sunt blocate

Echipajele de urgenta din Finnmark s-au deplasat la un grajd de animale in Alta cu putin inainte de orele 07.00 sambata dimineata.

Nu sunt persoane ranite, dar 35 de animale sunt blocate in grajd.

– Grajdul nu mai poate fi salvat si va arde pana in temelii, sub controlul pompierilor, scrie politia pe Twitter.

In grajd se afla 35 de tauri, pe langa pasari domestice. Incendiul a fost prea puternic pentru a putea salva cel putin unele din animale, informeaza seful de operatiuni Bjørn Tormod Syversen in dialog cu VG.

Cel putin sase persoane au fost evacuate din cladirea principala de langa grajd. Nu exista pericol ca incendiul sa se extinda spre alte cladiri.

Incendiu intr-un apartament din Kristiansand

Imediat dupa orele 07.00, echipajele de urgenta din Agder s-au deplasat la un incendiu intr-un apartament din Kristiansand, in urma unei sesizari.

Erau flacari deschise dintr-o fereastra la etaj. Pompierii fac eforturi pentru stingerea incendiului si evacuarea persoanelor.

Focul s-a raspandit prin cladire si spre alte apartamente. Nu exista pericol de raspandire spre alte cladiri.

Pompieri cu echipament tip scafandru au fost trimisi in cladire pentru a verifica apartamentele afectate.

– Pompierii speciali au facut o cautare in apartamente fara sa gaseasca persoane, scrie poliitia din Agder pe Twitter la orele 08.36.

La ora 09.16 pompierii au mai verificat odata apartamentele fara sa gaseasca persoane.

Politia a scris pe Twitter ca are control asupra a trei persoane care s-ar fi aflat in apartamentul in care a izbucnit incendiul Acestea sunt transpotate la urgente pentru investigatii medicale.

Studiu: Doza booster protejeaza mai bine impotriva tulpinii omicron

Conform unui studiu publicat de The Journal of the American Medical Association, persoanele care au primit o a treia doza de vaccin Pfizer sau Moderna impotriva covid-19, au o protectie mai buna impotriva tulpinei omicronn, relateaza agentia de presa AP.

Conform studiului, facut la peste 4600 de statii de testare in SUA in perioada 10. decembrie – 1. ianuarie 2022, persoanele care primisera a treia doza de vaccin au o protectie cu 67 % mai buna impotriva omicron in comparatie cu persoanele nevaccinate.

Persoanele cu doua doze de vaccin nu aveau o protectie mai buna impotriva omicron atunci cand trecusera mai multe luni de la vaccinare, conform studiului.

– Asta demonstreaza cat de important este, in realitate, sa primesti o doza booster, spune Emma Accorsi, de la institutul american de sanatate publica, CDC, fiind si unul din cercetatorii care au participat la studiu.

Bataie intre mai multe persoane in Oslo

Politia s-a deplasat in noaptea spre sambata la Grønland dupa ce mai multe persoane au inceput sa se bata intr-un magazine.

– S-au facut amenintari cu cutitul si una din persoane are o taietura la mana, scrie politia pe Twitter.

Mai departe, politia informeaza ca au control asupra a peste 10 persoane. Martori ai incidentului sunt rugati sa ia legatura cu politia, scrie politia mai departe.

Incidentul s-ar fi intamplat intr-un magazin Deli de Luca.

La orel 03.46 politia a anuntat ca 10 persoane au fost retinute in urma incidentului si ca se lucreaza la asigurarea imaginilor cu incidentul, surprinse de camerele de supraveghere .

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu