Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgent – Duminica, 15.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Statele Unite: Nu exista niciun motiv de optimism in urma conversatiei dintre Biden si Putin
Purtatorul de cuvant al Pentagonului sustine ca nu exista motive de optimism in urma convorbirii dintre Joe Biden si Vladimir Putin, care a avut loc sambata.

Nu exista motive de optimism in urma faptului ca cei doi sefi de stat, Joe Biden si Vladimir Putin, au avut sambata o intrevedere in legatura cu situatia din Ucraina, conform Pentagonului.

– Nu exista semne ca lucrurile s-ar misca in directia buna. Nu exista absolutnici un semna ca Putin ar avea intentii de a se retrage. Si, in orice caz, nu exista semne ca el s-ar obliga sa participe la o apropiere diplomatica in perioada care urmeaza, spune John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului.

– Deci, situatia nu ne ofera nici un motiv de optimism, spune el.

Biden a vorbit sambata cu omologul sau la telefon timp de o ora. Convorbirea nu a rezultat in nici o solutionare, dar ambele parti au ramasd e acord sa continue dialogul.

Biden urmeaza sa discute duminica dupa-amiaza si cu presedintele Ucrainei, Volodymyr Zeleskyi, iar diplomatia lucreaza acum la turatie maxima pentru a redce nivelul de tensiune in situatia din Ucraina.

Daca Rusia invadeaza Ucraina, ar fi a treia oara cand rusii trec la actiune armata in timpul desfasurarii jocurilor olimpice.

In 2008 Rusia a invadat Georgia in timpul Jocurilor Olimpice din Beijing. In 2014, Rusiia a anexat Crimeea in acelasi timp in care Jocurile Olimpice erau in plina desfasurare in Soci.

Jocurile Olimpice din acest an dureaza pana in 20. februarie.

Persoana gasita decedata pe gheata unui lac in Nordre Follo – cazul este anchetat ca un deces suspect

O persoana decedata a fost gasita pe gheata lacului Gjersjøen in Nordre Follo, relateaza Østlandets Blad.

Persoana era imbracata foarte subtire, iar cazul este anchetat ca un deces suspect, informeaza politia in dialog cu publicatia amintita.

Politia a fost sesizata la orele 10.53 duminica dimineata.

– Persoana era imbracata subtire. Se face o ancheta in cazul unui deces dubios, spune seful de operatiuni Ronny Samuelsen de la politia districtului Est, in dialog cu Østlandets Blad.

Politia a demarat acheta tactica si tehnica.

Fata de VG, seful de operatiuni Ronny Samuelsen confirma faptul ca politia suspecteaza ca s-ar fi putut intampla un act criminal.

Trecatori au descoperita persoana decedata. La fata locului se desfasoara ancheta tactica si tehnica.

Politia nu doreste sa ofere alte comentarii in caz, in acest moment.

Parti din soseaua „Gamle Mossevei” sunt inchise.

Mai multe persoane arestate de politia canadiana

Politia din Windsor, Canada, a retinut duminica mai multi protestatari la granita cu Statele Unite. Manifestantii protesteaza impotriva mandatului de vaccinare si au facut acest lucru blocand podul Ambassador dintre Windsor in Canada si Detroit, in SUA.

Autoritatile canadiene au estimat ca 25 la suta din importul din Statele Unite se face pe acest pod.

„Au fost efectuate mai multe retineri de persoane, informeaza politia din Windsor, intr-un comunicat de presa.

Cei retinuti risca amenzi de pana la 100.000 de dolari si pana la un an de inchisoare.

Mai multe camioane au fost confiscate.

Politia lucreaa inca la facilitarea traficului rutier normal pe pod.

Autoritatile canadiene din provincia Ontario au declarat stare de urgenta datorita manifestarilor de protest.

Polonia se pregateste sa primeasca refugiati ucrainieni.

Polonia se pregateste sa primeasca refugiati din tara vecina, Ucraina, in cazul in care Rusia ar ataca tara, informeaza ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminsi.

Autoritatile din Varsovia pregatesc o serie de scenarii,informeaza el.

– Unul din scenari este sa pregatim liderii autoritatilor regionale in legatura cu un posibil aflux de refugiati din Ucraina care, in urma unui conflict, ar cauta un refugiu in tara noastra, a scris el intr-o postare pe Twitter.

Cetatenii ucrainiei, au in momentul de fata posibilitatea de a vizita Polonia si Spatiul Schengen, ca turisti pentru o perioada de 90 de zile. Inca de dinainte, in Polonia se afla munti muncitori din Polonia. In decembrie erau aproximativ 300.000 de drepturi de munca.

Numarul ucrainienilor care traiesc in Poloni fara drept de munca, este estimat a fi si mai mare.

Alerta galbena de ninsori in zona Østlandet pentru luni

Insitutul Meteorologic anunta pe Twitter ca se asteapta un strat de zapada intre 5 si 25 de centimetri in zona interioara si zonele mai inalte din Østlandet in ziua de Valentine’s, adica luni.

„Pe alocuri poate ninge mai mult”, a scris pe Twitter institutul, care a emis o alerta galbena de ninsori.

„Am emis, de asemenea, alerta galbena de troiene in anumite parti ale regiunii Finnmark”.

Este asteptata formarea de troeiene in legatura cu vantul puternic si ninsori, la inceut in vest si apoi, in cursul zile si in est.

Pensionar condamnat pentru uciderea unui pescarus
Pescarusul din imagine a fost fotografiat in Oslo si nu este identic cu pescarusul care a fost ucis.

Un barbat in varsta de 68 de ani care a a fost acuzat de fi abuzat un pescarus in asa fel incat acesta a murit in Sandnes, a fost condamnat la 14 zile de inchiseoare cu suspendare.

Pensionarul a negat vinovatia pentru violenta aplicata pescarusului, dar a fost condamnat la Judecatoria din Sør-Rogaland, la o 14 zile de inchisoare cu suspendare.

Sentinta este conditionata printr-o perioada de proba de doi ani.

Incidentul a avut loc in aprilie anul trecut cand barbatul de 68 de ani se afla in zona portului din Sadnes pentru a hrani pasarile. El s-a lasat provocat de un pescarus care incerca sa se serveasca din painea de craciun pe care barbatul o avea cu el.

Mancarea era prevazuta pentru alt fel de pasari.

Barbatul in varsta a declarat ca a prins pescarusul si l-a aruncat in bazinul portului, dar martori la fata locului au declarat ca barbatul a prin pasarea si a trantit-o de mai multe ori la pamant.

Pescarusul a murit in urma tratamentului la care a fost supus.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu