Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – 08.09.2022

Scris de Daniel Solheim
ONU trage un semnal de alarma cu privire la regresul in dezvoltarea umana in 9 din 10 tari ale lumii

Norvegia este, conform unui raport ONU despre dezvoltarea umana, a doua tara in lume in ce priveste conditiile de trai. Pentru prima data a fost inregistrat un regres la nivel mondial al doilea an la rand.

ONU avertizeaza in acest sens si caracterizeaza cifrele ca fiind dramatice. Deoarece regresul conditiilor de trai este inregistrat acum la 9 din 10 tari la nivel mondial, ONU denumeste fenomenul un trend universal. Nivelul de dezvoltare umana la nivel mondial a ajuns acum la stadiul celui din 2016.

Pentru prima data de cand ONU a inceput aces sondaj in 1990 a fost inregistrat un regres doi ani la rand.

Sondajul in ce priveste conditiile de trai este deseori considerat drept o clasificare a tarilor in care se traieste cel mai bine. Elvetia este pe primul loc in fata Norvegiei, urmate apoi de Islanda, Hongkong si Australia. Urmatoarele cinci tari pe lista primelor zece sunt tot tari nordice sau nord-europene.

In acest raport, Romania se claseaza pe locul 53. (vezi pagina 284)

La finalul listei se afla Sudanul de Sud, Ciad si Niger.

Finlanda a pornit doua centrale de rezerva – doreste evitarea intreruperilor de curent

Fingrid, varianta finlandeza a Statnett din Norvegia, a pornit joi dimineata doua centrale de rezerva pentru a produce mai multa energie electrica.

Conform publicatiei finlandeze Ilta-Sanomat, a existat un pericol ca in tara sa fie produsa prea putina energie electrica.

Scopul pornirii celor doua centrale de rezerva este de a echilibra reteaua finlandeza, se mentioneaza intr-un comentariu din partea companiei Fingrid.

– Situatia este sub control. Pretul electricitatii este in acest moment exceptional de mare, aproximativ 5000 Euro/MWh, relateaza compania.

Aproape 77 % din toata energia electrica produsa in Finlanda trece prin reteaua terestra gestionata de Fingrid, conform Ilta-Sanomat.

Scadere in numarul concediilor de boala

Datele ajustate arata ca numarul total al absentelor datorate concediilor de boala in al dolea cvartal al acestui an este de 6,5 %. Asta inseamna o scadere cu 7,6% fata de cvartalul anterior, informeaza NAV intr-un comunicat de presa.

– In cvartalul anterior am avut cel mai mare numar de absente datorita concediilor medicale din ultimii ani, iar cum vedem ca numarul incepe sa scada. Este, in continuare, ceva mai mare decat inainte de pandemie, dar avand in vedere ca am avut un sezon de influenza in timpul acestui cvartal, care a generat multe concedii de boala, putem spera ca in urmatorul sa vedem din nou o scadere, spune directorul pentru munca si bunastare, Hans Christian Holte.

Totalul concediilor medicale consta din absentele motivate de medic si din cele motivate personal (egenmelding). Numarul total ajustat al concediilor medicale prescrise de medic in al doilea cvartal 2022 a fost de 5,3 %, o reducere cu -5% comparat cu cvartalul anterior. Absentele de boala motivate personal (egenmelding) au fost la 1,2% si au avut o reducere semnificativa (-17,4%).

Greva Postei a fost evitata – s-a ajuns la un consens in cadrul medierii

Sindicatele Spekter si Posten Norge au ajuns la un consens cu sindicatele angajatilor LO Stat/Fagforbundet cu putin timp inainte de miezul noptii in negocierile salariale ale acestui an. Astfel, greva angajatilor Postei a fost evitata.

Termenul de mediere a expirat la miezul noptii, iar daca partile nu ar fi ajuns la un consens, 448 de angajati ai Postei ar fi intrat in greva incepand de vineri dimineata.

– Suntem multumiti ca, cu ajutorul Mediatorului national, am ajuns la un consens cu LO Stat/Fagforbundet in cadrul negocierilor din acest an. Astfel evitam ca clientii Postei sa fie afectati de o greva care ar fi redus substantial serviciile oferite de noi, spune managerul Spekter, Anne-Kari Bratten.

In urma acordului, se va acorda o marire de salariu de 20.000 de coroane pe an pentru angajatii cu salarii anuale sub 571.248 de coroane. Cei care au salarii peste aceasta limita, vor primi un adaos procentual de 3,5 % cu incepere din 1. mai.

– Am obtinut un rezultat care este substantial mai bun decat cel refuzat de membrii sindicatului nostru. Acum obtinem niste bani care ne ofera o majorare solida a salariilor, spune Gerd Øiahals, liderul sindicatului Fagforbundet Post og Finans, in dialog cu publicatia FriFagbevegelse.

Barbat trimis in judecata pentru ca si-ar fi infectat sotia cu HIV/SIDA

Un barbat cu varsta peste 40 de ani din Haugalandet este trimis in judecata petnru ca si-ar fi infectat sotia cu virusul HIV dupa ce a mintit-o in legatura cu infectarea sa proprie.

Din toamna anului 2023 incoace, barbatul a intretinut de mai multe ori raporturi sexuale cu sotia sa de la acea vreme, fara a se proteja si fara a o informa ca el este infectat cu HIV, relateaza publicatia Haugesunds Avis.

– Infractiunea este in forma calificata deoarece se ia in considerare faptul ca infectia a fost transmisa printr-un comportament extrem de nesabuit, se mentioneaza in actul de acuzare intocmit de Prim-procurorii din Rogaland.

Abia in 2014 barbatul i-a spus sotiei ca era infectat cu HIV, se mentioneaza in actul de acuzare. Dar mai tarziu, in acelasi an, i-ar fi spus sotiei ca s-a insanatosit si ca nu ar mai fi necesare masuri de preventie in cazul raporturilor sexuale.

Barbatul este trimis in judecata pentru incalcarea articolului 237 a din Codul Penal, care prevede „infectarea in forma calificata”. Pedeapsa este de pana la sase ani de inchisoare.

Tribunalul din Haugaland si Sunnhordland a rezervat trei zile pentru judecarea dosarului, care este pus pe rol in luna decembrie.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu