Știri

Furtuna Gyda: drumuri si sosele inchise, distrugeri provocate si evacuari de persoane

Scris de Daniel Solheim
Situatie extrema a vremii – furtuna Gyda: Multe drumuri inchise
 • E39 la Vasslivatnet inchis datorita unei alunecari de teren
 • E6 Saltfjellet Saltdal – Rana in Nordland inchis in ambele sensuri
 • E39 intre Vinjeøra si Stormyra inchis datorita inundatiilor. Se recomanda devierea pe la Dombås. F65 la Garberg poate fi, de asemenea, folosit ca ruta ocolitoare.
 • Podul Åndalsbrua pe Fv6114 la Gjemnes este inchis datorita nivelului ridicat de apa
 • Fv186 la Ervika inchis datorita alunecarii de teren si inundatii la Spjøtneset.
 • Fv729 pe distanta Verrabotn – Follafoss inchis datorita conditiilor dificile de trafic.
 • Fv6674 intre Øvre Jervan si intersectia Jervan vest inchis datorita apei care acopera carosabilul
 • Fv6330 Almås – Sela inchis datorita conditiilor dificile de trafic
 • Fv6150 in Surnadal inchis la Vidøra datorita inundatiilor
 • Fv Eresfjord – Strand: inchis datorita blocarii carosabilului cu piatra si mase de pamant
 • E14 Stjørdal – Meråker inchis datorita mai multor inundatii
 • Fv6612 la Klett in Trøndelag inchis datorita inundatiilor
 • Fv709 Børsa – Hove in Trøndelag inchis datorita alunecarii de teren
 • Fv5676 Åmotsvegen inchis in urma unei alunecari de teren
Furtuna Gyda: Raporatele de distrugeri incep sa ajunga la companiile de asigurare

Pana acum, compania de asigurari Gjensidige Forsikring a primit aproape 30 de raportari de distrugeri provocate de furtuna Gyda. Cele mai obisnuite sunt demisoluri inundate.

Datele au fost actualizate la orele 22.00 miercuri seara, informeaza Gjensidige.

– Mai multi dintre clientii nostri au resimtit cantitatile mari de precipitatii si topirea zapezii. Cele mai obisnuite sesizari sunt clienti ai caror demisoluri au fost inundate de ape, refluxul canalizarii si infiltrari prin acoperisuri neetanse si pereti, spune ofiterul de presa Pål Rune Eklo.

Conform companiei, suma medie de despagubiri pentru aceste tipuri de incidente se situeaza intre 50.000 si 100.000 de coroane, dar reparatiile unui demisol amenajat, afectat de apa, pot costa pana la o jumatate de milion de coroane.

Drumuri inchise si multe persoane evacuate: Furtuna Gyda inca nu a ajuns la intensitate maxima

Furtuna Gyda a dus la evacuari de imobile in trei locatii din Møre si Romsdal. O intreaga serie de sosele si drumuri au fost inchise in urma inundatiilor si alunecarilor de teren.

In special zona Midt-Norge a fost puternic afectata de furtuna. Conform NVE ziua de joi va fi ziua in care Gyda va ajunge la cea mai mare intensitate:

– Gyda este in continuare activa si ne asteptam ca ziua de joi sa fie ziua cu cea mai mare probabilitate de incidente, spune Brigt Samdal, manager al departamentului pentru alunecari de teren al NVE intr-un comunicat de presa.

Traficul rutier in mai multe zone ale tarii este afectat joi dimineata de furtuna Gyda. Printre altele E6 la Saltfjellet in Nordland este inchis. Lista cu drumurile si sosele inchise o gasiti in primul articol.

Voluntari: Rune Toven si Sveil Olav Vassli de la Norsk Folkehjelp in Nesset au ajuns la fata locului pentru a oferi ajutor celor care au fost evacuati in Eresfjorden.

– Fluxul de apa va continua sa creasca si ne asteptam ca un maxim sa fie atins joi seara tarziu sau vineri dimineata devreme, spune Samdal de la NVE. Acest lucru va depinde atat de cantitatea de precipitatii cat si de temperaturi , explica el.

S-a petrecut o alunecare de teren langa sau intr-o zona rezidentiala la Sjøholt in municipalitatea Ålesund. Nu au fost ranite persoane. 16 case sunt evacutate in asteptarea investigatiilor geologice.

– 16 case au fost evacuate. Nu avem o imagine de ansamblu in ce priveste numarul de persoane evacuate, dar toti cei care se aflau in ele au fost evacuati, spune seful de operatiuni Sindre Molnes in dialog cu VG.

Imobilele raman evacuate pana la lumina zilei, iar atunci se va face o noua evaluare a situatiei, spune Molnes. Deocamdata nu au fost raportate distrugeri ale cladirilor.

Conform pompierilor, exista un pericol iminent ca mase de pamant sa se puna in miscare. Municipalitatea a organizat un loc de sedere pentru evacuati. Geologii vor investiga zona in cursul zilei de joi.

In Sunndal, un dop de gheata in raul Driva a dus la evacuarea a doua imobile. Dopul de gheata s-a format inainte de Craciun.

Mai multe imobile evacuate: Politia a inchis o zona rezidentiala la Sjøholt langa Ørskog in municipalitatea Ålesund.

Miercuri seara rezidentii unei zone rezidentiale de langa Kanndalsvegen si a unei alteia lana Kjempehaugan, au fost anuntati in legatura cu evacuarea. Raul Dokkelva in Eresfjord a iesit din albie iar situatia este monitorizata cu atentie.

– Raul provoaca un mare pericol. Isi gaseste noi cai de scurgere spre zonele rezidentiale. De aceea am demarat evacuarea a 90 de persoane, a spus primarul municipalitatii Molde, Torgeir Dahl, in dialog cu VG miercuri seara.

Numarul evacuatilor a fost redus ulterior la 44 de persoane, a relatat politia din Møre si Romsdal pe twitter. Se fac evaluari continue daca va fi nevoie de evacuarea mai multor persoane si durata evacuarii.

Municipalitate a pus la punct un loc de adapost pentru cei care trebuie sa fie evacuati. Rezidentii afectati au fost anuntati prin SMS.

Dokkelva a iesit din albie

Rezidentii au trebuit sa evacueze zona cel tarziu la orele 23.30 ieri seara. Conducerea celulei de criza din municipalitate s-a intalnit la ora 23.30 pentru a se actualiza cu situatia.

Politia va verifica proprietatile evacuate pentru a verifica daca toate persoanele au fost evacuate. Persoanele evacuate trebuie sa se inregistreze la Kavli Moen Gård, anunta publicatia Driva.

– Vremea se va imbunatati, probabil, in cursul zilei de joi. Deocamdata se pare ca evacuarea nu va fi de lunga durata, spune primarul .

Fortele militare civile, politia, Norsk Folkehjelp si pompierii au fost implicati in situatie. Dahl este liderul celulei de criza din municipalitatea Molde. Decizia de evacuare a fost luata in urma recomandarii facute de centrala de operatiuni.

Miercuri dimineata, furtuna Gyda si-a anuntat sosirea. Furtuna aduce cu sine temperaturi mai ridicate, vant si o cantitate enorma de precipitatii.

– Faptul ca avem atat de multe alerte de vreme rea in acelasi timp este un lucru foarte neobisnuit spune Jostein Aasen, avertizorul de garda de la NVE.

Pericol de inundatii: Acest mesja a fost trimi locuitoril din Eresfjorden in municipalitatea Molde.

Furtuna a facut ca NVE sa emita alerte de inundatii, avalanse, alunecari de teren la cel mai ridicat nivel. Asta inseamna ca astfel de conditii meteo nu se intampla mai des decat odata la 50 de ani.

– Deocamdata au fost raportate cateva alunecari de teren mai mici, provacate de inundatii si o avalansa de noroi in judetul Vestland. Mai multe avalanse de noroi si pamant sunt asteptate sa se petreaca datorita cantitatii mari de precipitatii din timpul serii si noptii, spune Johan Kristofers, de la NVE.

Conditiile de trafic sund dificile in mai multe locuri. Seful de operatiuni Sinde Molnes, de la Politia din Møre si Romsdal are urmatoarea recomandare catre cei care se vor afla pe sosele joi dimineata.

– Asculta recomandarile emise, actualizeaza-te cu ultimele stiri. Si daca nu ai neaparat nevoie sa mergi undeva, atunci ramai acasa, spune el.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu