Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Marti, 8 Martie 2022

Scris de Daniel Solheim
18 civili au fost ucisi in urma unui bombardament in Sumy

Cel putin 18 persoane, printre care si doi copii, au fost ucisi in bombardamente aeriene impotriva orasului Sumy, in nord-estul Ucrainei, anunta autoritatile ucrainiene, conform agentiei de presa Interfax.

– Ruinele sunt inca cercetate. Dar au fost deja confirmate 18 persoane civile ucise, inclusiv doi copii, spune un consilier din cadrul ministerului de interne al Ucrainei.

Rusia ar fi bombardat, conform Ucrainei, blocuri de locuinte din oras.

Avioanele rusesti au efectuat, in noaptea spre marti, bombardamente impotriva unor orase din zonele de est si centrale ale Ucrainei, conform liderului regional Dmytro Zhivitsky.

Informatia nu este confirmata din surse independente.

Bombele au afectat si depozite de petrol in Zjytomyr si in orasul invecinat, Tsjerniakhiv, la vest de Kiev, conform agentiei de presa AP, in timp ce primarul din suburbia Kievului, Bucha, raporteaza tiruri de artilerie.

– Nici macar nu putem strange cadavrele pentru ca tirul de arme grele nu se opreste, nici ziua nici noaptea, spune el.

– Cainii rup cadavrele in bucati pe strazi. Este un cosmar, spune el.

In Mykolaiv, in sudul Ucrainei, au izbucnit incendii in mai multe blocuri de locuinte care au fost lovite de mortiere. Cel putin patru civili au fost ucisi in timp ce cinci altii au fost salvati din ruine in viata.

Statele Unite evalueaza posibilitatea de a importa petrol din Venezuela

O delegatie din Washington va vizita Venezuela pentru a discuta importul de petrol din tara care o vreme indelungata a fost dusmanul notoriu al SUA in America Latina.

SUA cauta acum mijloace de a reduce importul de petrol din Rusia, iar Venezuela are in acest moment cea mai mare rezerva de petrol, estimata la peste 300 miliarde de barili. Este cu mult peste rezervele Arabiei Saudite, Canadei, Iranului sau Irakului.

Autoritatile americane au intrerupt, in 2019, toate legaturile cu regimul presedintelui Maduro in Venezuela si au impus sanctiuni ample, printre altele interdictia importului de petrol din Venezuela, care constituie 96% din veniturile din export ale statului din America Latina.

– Intentia acestei vizite este de a discuta o serie de chestiuni, inclusiv energie si securitatea energiei, spune purtatoarea de cuvant a presedintelui Joe Biden, Jen Psaki.

Madura, care si-a exprimat sustinerea pentru presedintele Vladimir Putin in urma invaziei in Ucraina, informeaza ca sedinta cu delegatia americana a avut loc in biroul sau.

– Am discutat aproape doua ore, a spus el intr-o cuvantare televizata luni seara, si a descris intrevederea ca fiind „plina de respect, cordiala si diplomatica”, fara a intra in detalii despre rezultatul intalnirii.

ONU: Aproape doua milioane de ucrainiei s-au refugiat din Ucraina.

ONU nu a mai inregistrat un asemenea val de refugiati pe teritoriul Europei de la cel de-al doilea razboi mondial incoace.

ONU se teme ca mai multe milioane de oameni se vor refugia din Ucraina.

Inaltul comisar pentru refugiati al ONU, Filippo Grandi, se afla marti in Norvegia. El a fost intr-un turneu prin mai multe tari din Europa in legatura cu situatia refugiatilor.

– Stam in fata crizei de refugiati din Europa cu cea mai rapida crestere, de la al doilea razboi mondial incoace, a spus Grandi la o conferinta de presa.

– Eu cred ca vom ajunge la doua milioane de refugiati astazi, sau cel tarziu maine. Iar valul nu se opreste, spune el.

El mai adauga ca mai multe sute de mii trec granita spre Polonia in ficare zi. Cei mai multi sunt femei si copii.

– Provocarea este enorma, spune Grandi.

Cei care s-au refugiat pana acum sunt oameni care au reusit sa iasa din Ucraina pe cont propriu. Sunt oameni care au resurse si contacte in alte tari.

– Daca razboiul continua, Doamne fereste, vom incepe sa vedem refugiati care nu au nici contacte nici resurse, spune Grandi.

Marea Britanie: Rusia incearca, probabil, sa convinga ca Ucraina confectioneaza arme atomice

Drept pretext pentru a putea apara razboiul impotriva Ucrainei, Rusia isi accentueaza probabil incercarile de a convinge opinia publica ca Ucraina dezvolta arme atomice sau biologice, scrie Serviciul de informatii britanic intr-o actualizare pe Twitter marti dimineata.

– De la sfarsitul lunii februrie pana acum, a existat o intensificare substantiala a acuzatiilor aduse de Rusia impotriva Ucrainei, cum ca aceasta ar dezovlta arme atomice sau biologice, se precizeaza in postare.

Mai departe se specifica faptul ca aceasta este o naratiune pe care Rusia a avut-o de multa vreme, dar care acum, probabil, este accentuata pentru a justifica invazia Ucrainei de catre Rusia.

Dupa dizolvarea Uniunii Sovietice, Ucraina era cea de a treia mare putere atomica in lume. Printr-un acord incheiat in 1992, Ucraina s-a obligat sa predea toate armele atomice Rusiei pentru a fi distruse. Ultimele focoase nucleare au fost predate Rusiei in 1996, conform Store Norske Leksikon.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu