Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Miercuri – 09.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Multe pasuri montane din Sudul Norvegiei sunt inchise

O serie de pasuri montane intre est si vest in Sudul Norvegiei sunt inchise miercuri dimineata datorita conditiilor meteo.

La orele 06.15 miercuri, Centrala de Trafic anunta urmatoarele pasuri inchise:

  • Rv 7 peste Hardangervidda
  • Fv 50 intre Hol si Aurland
  • Fv 52 intre Tyin si Årdal
  • Rv 13 peste Vikafjellet
  • Rv 15 peste Strynefjellet
  • E134 peste Haukelifjell este inchis datorita ninsorii si vantului (vizibilitate redusa). Soseaua ramane inchisa pentru restul zilei

E16 peste Filefjell este deschis.

Rv 52 peste Hemsedalsfjellet este deschis.

Tronsonul de cale ferata Bergensbanen este inchis intre Geilo si Hallingseid datorita cantitatilor mari de zapada si a vremii nefavorabile.

Sezonul de polen a debutat

Asociatia Norvegiana pentru Astm si Alergii (NAAF) roaga persoanele alergice sa urmareasca cu atentie situatia in urmatoarele zile, pentru ca sezonul de polen a inceput.

– Vedem ca maturizarea, in special in Sogn si Fjordane si in Møre si Romsdal, a ajuns la un stagiu avansat, astfel incat dispersarea polenului a inceput deja. Sunt anuntate precipitatii in zonele respective, iar in aceste conditii polenul nu se va disemina in aer. Dar persoanele alergice ar trebui sa urmareasca cu atentie avertizarile despre polen in aceste zile, explica Hallvard Ramfjord, analist in materie de polen de la NAAF, intr-un comunicat de presa.

Cei care primesc medicamente profilactice ar trebui sa inceapa din nou tratamentele, conform NAAF.

Consens in legatura cu subventia pentru energie electrica in agricultura

Ap, Sp si SV au ajuns la un consens in ce priveste o schema de compensare care sa vina in ajutorul fermierilor cu cheltuieli mari la energia electrica.

Este vorba de o schema temporara de compensare care are ca scop plata subventiei in a doua jumatate a lunii februarie. Propunerea depusa spre aprobare este de 500 de milioane de coroane, informeaza partidele intr-un comunicat de presa.

– Sunt foarte bucuros ca acum avem o majoritate pentru pachetul de energie electrica propus de guvern pentru agricultura si afacerile cu sere, spune purtatorul de cuvant pentru politica agrara a partidulu Ap, Per Vidar Kjølmoen.

– Pentru partidul de centru (Sp) este important sa asiguram o hrana sigura bazata pe resursele naturale norvegiene. De aceea a fost necesar sa punem la punct o schema de subventie care sa ajute aceasta industrie, spune Jenny Klinge, din partea partidului Sp.

– Suntem foarte ingrijorati de criza economica din agricultura datorita cheltuielilor escaladante. Este vorba de mai mult decat doar energia electrica, spune Torgeir Knag Fylkesnes, purtator de cuvant pentru politica de afaceri si lider adjunct la partidului SV.

Schema de subventii este bazata pe princippiile din schema de subventii pentru gospodariile private.

Sectorul agricol a primit aproximativ 1,5 miliarde de coroane in subventii majorate dupa schimbarea guvernului.

A fost semnat un nou contract pentru constructia unui sistem de alimentare cu apa a orasului Oslo

Institutia pentru apa si canalizare din cadrul municipalitatii Oslo a semmnat un contract cu AF Gruppen si Ghella in vederea constructiei sistemului de alimentare cu apa potabila.

Contractul are o valoare de 8,77 miliarde de coroane si prevede construirea unor tuneluri si a unei infrastructuri care va transporta apa potabila de la Huseby.

– Aceasta este o piatra de hotar importanta in munca de construire a unei rezerve bune de alimentare cu apa potabila pentru locuitorii orasului Oslo, spune directorul institutiei, Anna Maria Aursund, intr-un comunicat de presa.

Acest contract este al treilea ca marime din patru mari contracte care fac parte din cel mai mare proiect de distributie a apei potabile din Norvegia.

Germania, Franta si Polonia cer Rusiei sa diminiuneze tensiunea cu Ucraina

Germania, Franta si Polonia cer Rusiei sa diminiueze starea tensionata de la granita Rusiei cu Ucraina.

Intr-o declaratie comuna eminsa in noaptea spre miercuri, in urma unei intalniri intre cei trei lideri de stat in Berlin, acestia solicita Kremlinului sa intre in ceea ce ei denumesc un „dialog semnificativ” in legatura cu securitatea Europei.

– Orice agresiune militara a Rusiei impotriva Ucrainei va avea consecinte enorme si cheltuieli masinve, exprima cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, presedintele Frantei Emmanuel Macorn si presedintele Poloniei Andrzej Duda.

Intalnirea dintre cei trei lideri a avut loc marti seara dupa ce Macron il vizitase luni pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si pe presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj marti, in timp ce Scholz se afla luni in vizita la presedintele SUA, Joe Biden.

Situatia tensionata intre Vest si Rusia a escaladat ca urmare a comasarii de trupe pe partea rusa a granitei cu Ucraina. Acest lucru a declansat teama in tarile vestice ca Mosova ar planui o invazie a Ucrainei. Rusia a respins faptul ca ar avea asemenea intentii si acuza Vestul de propaganda de intimidare.

500.000 de decese corona din noiembrie pana acum

O jumatate de milion de decese asociate cu corona au fost inregistrate la nivel mondial de la data descoperirii tulpinei omicron la sfarsitul lunii noiembrie, a informat OMS marti.

In aceeasi perioada au fost inregistrate 130 de milioane de infectari cu virusul corona.

– Suntem inca in plina pandemie. Eu sper sa ne apropiem de sfarsitul ei, spune Maria Van Kerkhove de la OMS.

Ea este foarte ingrijoraata de faptul ca numarul deceselor la nivel global au crescut mai multe saptamani la rand. Omicron provoaca simptome mai blande decat variantele anterioare, dar infecteaza mai rapid.

In timp ce mari parti din populatia tarilor bogate are schema completa de vaccinare, exista in continuare foarte multe persoane nevaccinate in tarile sarace in curs de dezvoltare.

Instalatia de stingere a incendiilor a fost declansata la Biblioteca Deichman Bjørvika din Oslo.

Echipajele de pompieri s-au deplasat la Biblioteca Deichman in Oslo in urma faptului ca un focar de incendiu a declansat instalatia de stingere, a anuntat pe twitter Centrala 110 din Oslo.

S-a scurs apa in mai multe etaje ale cladirii iar echipajele de pompieri depun eforturi pentru limitarea pagubelor produse de apa.

Cladirea a fost puternic afectata ca urmare a apei din instalatia de stingere a incendiilor, scrie politia pe Twitter.

Politia se ocupa de asigurarea de probe tehnice.

Comandorul de garda Eirik Fredriksen informeaza ca pompierii au fost anuntati cu putin dupa ora 21.30 de o alarma automata de incendiu.

– Cand am ajuns la fata locului am constatat ca era un focar de incendiu la etajul patru. Se de declansase instalatia automata de stingere a incendiilor si acum este apa in patru etaje, spune el in dialog cu VG.

Pompierii sunt la fata locului cu patru autospeciale si lucreaza la evacuarea fumului, colectarea apei si protejarea cartilor.

– Au fost afectate cartile?

– Nu am inca o imagine de ansamblu in legatura cu acest aspect, a spus seful de operatiuni.

El subliniaza ca este apa pe o suprafata mai mare din cladire.

– Este o munca mai ampla pentru pompieri. Lucram la limitarea pagubelor si evitarea unor distrugeri ulterioare datorita apei.

Politia informeaza despre faptul ca distrugerile sunt semnificative in cladire.

– Am instituit o celula de criza pentru a ne ocupa de aceasta situatie, spune bibliotecarul sef Knut Skansen.

– Faptul ca a inceput sa arda intr-un divan, face ca sa pastram deschisa posibilitatea ca focul sa fi fost pus cu intentie. Lucram la asigurarea imaginilor din camerele de supraveghere, atat la nivelul etajului patru cat si in zona acelui divan, si din restul zonei, spune seful de operatiuni Vidar Pedersen, de la politia districtului Oslo in dialog cu VG.

El informeaza ca in cladire se aflau aproximativ 600 de persoane in momentul in care s-a declansat alarma.

– Este vorba de mari distrugeri materiale in cladire, nu datorita focului si apei. Lucram cu audierea martorilor. Amploarea distrugerilor este inca prea devreme pentru a putea fi stabilita, asta vor face specialistii.

Pentru restul articolului pe VG apasati aici: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/1O0XlK/sprinkleranlegget-utloest-paa-deichman-bjoervika-har-satt-krisestab

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu