Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Marti, 11.01.2022

Scris de Daniel Solheim
Condamnat pentru viol si abuzuri asupra sotiei

Un barbat in varsta de peste 40 de ani, domiciliat in Larvik, a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea de noua ani si jumatate pentru viol si violente aplicate sotiei de-a lungul unei perioade de 10 ani.

Barbatul a fost condamnat si pentru abuzul copiilor sai si ai copiilor vitregi. Sentinta a fost pronuntata luni la tribunalul din Vestfold.

In ce priveste abuzurile de care a fost acuzat barbatul, instanta concluzioneaza ca violenta psihica a fost cea mai grava.

– Aceasta (violenta psihica) a fost atat inspaimantatoare cat si profund jignitoare. Abuzul s-a petrecut in mod regulat, asta insemnand abuzuri in fiecare saptamana, si au fost comise de sotul ei pe care ea initial l-a iubit, dar de care a inceput sa se teama tot mai mult, se consemneaza in sentinta.

In acelasi dosar, concubina actuala a barbatului a fost condamnata la o pedeapsa de 10 luni de inchisoare pentru abuzul copiilor, dar instanta concluzioneaza ca ea a fost mai putin activa decat concubinul ei. Barbatul a fost condamnat si pentru facilitarea prostitutiei concubinei.

In instanta, avocatii celor doi acuzati au cerut achitarea clientilor lor, eventual sa fie judecati in cea mai blanda maniera cu putinta.

Judecatorul de caz a sustinut ca barbatul nu poate fi condamnat pentu violul fostei sotii. Judecatorul este de acord cu cei doi jurati ca declaratia fostei sotii este credibila si ca depozitiile in calitate de martori ale celorlalte femei vorbesc cu tarie despre faptul ca acuzatul ar fi comis faptele de care este acuzat.

In acelasi timp, judecatorul considera ca exista imprejurari in probatoriu care fac ca instanta sa nu poata concluziona cu siguranta prevazuta de lege, ca femeia a fost violata odata sau de mai multe ori. Judecatorul a fost, insa, in minoritate, iar completul de judecata a pronuntat condamnarea si in ce priveste violul.*

*In Norvegia, in prima instanta, completele sunt formate din trei judecatori, un judecator (jurist de profesie) si doi jurati (persoane alese aleatoriu din populatie care satisfac serciviul si obligatia civica de jurati). Cei trei judecatori din complet delibereaza si ajung la o concluzie. Votul fiecaruia dintre cei trei judecatori este egal. In cazul de mai sus, judecatorul de specialitate (care este si seful completului) a fost in minoritate, juratii votand pentru condamnarea la viol.

Seful Parlamentului Europei, David Sassoli a decedat in spital

David Sassoli, presedintele parlamentului Europei, in varsta de 65 de ani, a decedat, relateaza publicatia italiana La Republica. Aceasta il citeaza pe purtatorul de cuvant al presedintelui, Roberto Cuillo.

Sassoli a fost internat in spital cu o boala autoimuna in Avioano, Italia, din 26. decembrie. Sassoli a anulat toate sarcinile de lucru din septembrie pana in noiembrie anul trecut, datorita unei pneumonii grave.

Sassoli a reprezentat partidul social-democrat din Italia si a fost ales ca membru al Parlamentului European pentru prima data in 2009. In iulie 2019 a fost ales presedinte al Parlamentului European. El a lucrat anterior ca jurnalist pentru publicatia Il Giorno si pentru canalul TV Rai. Sassoli lasa in urma sa o sotie si doi copii.

MDG cere amanarea platilor pentru industria vietii de noapte

Partidul MDG (Miljøpartiet De Grønne) vrea sa impiedice falimentele din industria vietii de noapte prin a lasa localurile de servire, care au nevoie de acest lucru, sa amane plata impozitelor si taxelor.

– Amanarea pe care o propunem poate fi diferenta dintre faliment si supravietuire in aceasta industrie, spune Rauand Ismail, parlamentar MDG in dialog cu NTB.

Miercuri, el va prezenta propunerea in Parlament:

„Parlamentul roaga guvernul sa amana plata taxelor si impozitelor pentru industria vietii de noapte, care devin scadente la mijlocul lui ianuarie. Nu se vor plati dobanzi suplimentare pentru aceasta amanare. „

Ismail arata ca interdictia servirii alcoolului a pus multe localuri intr-o situatie presanta.

– Cand majoritatea Parlamentului a spus nu la anularea interdictiei servirii alcoolului, a pus o intreaga industrie intr-o pozitie aproape imposibila. Eu sper, de aceea, ca vom avea o majoritate parlamentara in aceasta actiune de salvare a barurilor si restaurantelor, spune el.

Pana in vara anului trecut a fost posibil pentru afaceri sa solicite amanarea platii taxelor si impozitelor, dar aceasta reglementare nu a fost prelungita. Partidul FrP s-a pronuntat anterior in favoarea reimplementarii ei.

Guvernul a spus, inainte de Craciun, ca evalueaza posibilitatea de a simplifica procesul cererii de amanare a platilor pentru firmele afectate, dar acest lucru nu s-a intamplat deocamdata.

Ministrul vietii de afaceri, Jan Christian Vestre, a promis intre timp ca industria HoReCa sa primeasta plati prin reglementarile de compensare pentru viata de afaceri in cursul lunii ianuarie.

Pentru multi insa, aceasta reglementare nu va fi suficienta, sustine Ismail.

– MDG a primit solicitari de la oameni disperati care vad va painea lor de zi cu zi este pe cale sa dispare, spune el.

Pana in septembrie 2021, peste 10.000 de intreprinzatori au primit amanarea platii taxelor si impozitelor si a unor alte plati, arata datele furnizate de Skateetaten (Fisc). Sumele datorate de acestia se ridicau la acel moment, la 4,5 miliarde de coroane.

NHO (Sindicatul angajatorilor) lucreaza la o noua uniune nationala in sanatate si bunastare

NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) doreste sa adune mai multi intreprinzatori privati din cadrul sanatatii si bunastarii pentru a creste mai mult in acest sector, relateaza publicatia Klassekampen.

NHO Service og Handel argumenteaza intr-un notat de la sedinta anuala din septembrie anul trecut, in favoarea unei noi uniuni nationale, relateaza publicatia.

Se evidentiaza faptul ca firmele care livreaza servicii pentru institutiile publice vor inregistra o crestere datorita nevoii crescute de servicii sanitare si de ingrijire.

Japonia prelungeste masura de inchidere a granitelor.
Tokyo: Pasageri nou-sositi pe aeroportul Narita completeaza formulare inainte de a intra in carantina hoteliera. Fotografia este de la inceputul lunii decembrie 2021, dar reglementarile Japoniei au ramas la fel

Japonia prelungeste masurile restrictive la granite, masuri care impiedica practic intrarea strainilor in Japonia pana la sfarsitul lunii februareie, ca urmare a cresterii puternice a numarului de infectari corona.

– Mentinem politica actuala de granita pana la sfarsitul lunii februare, in timp ce luam in considerare aspectele necesare din punct de vedere umanitar si evaluam interesele natiunii, a spus marti prim-ministrul Fumio Kishida.

Exista exceptii petnru membri ai familiilor japoneze, studenti care isi fac studiile in Japonia, dar marti inca nu existau detalii despre aceste exceptii, relateaza massmedia locala.

Guvernul va redeschide centrele de vaccinare pentru a accelera vaccinarea cu doze de improspatare a vaccinului in lupta impotriva variantei omicron. Varianta omicron a dus la o crestere puternica a numarului de infectari in Japonia.

Metroul prin centrul orasului Oslo se va inchide seara pentru urmatoarele sapte saptamani.

In cea mai mare parte a lunilor februarie si martie, traficul metroului prin centrul orasului Oslo va fi inchis la orele 21.00 cinci zile pe saptamana pentru ca mai multe din linii necesita lucrari de intretinere, relateaza Aftenposten.

Incepand de duminica 6. februarie, traficul metroului din zona centrala a orasului Oslo va fi inchis timp de sapte saptamani in doua perioade diferite, informeaza publicatia:

  • prima perioada va fi din 6. februarie pana in 24. februarie

Atunci traficul metroului va fi inchis intre statiile Majorstuen si Stortingen, incepand de la orele 21.00 si pana la prima cursa a doua zi dimineata.

  • a doua perioana a lucarilor de intretinere va incepe duminca 27. februrarie si va dura pna joi, 24 martie.

In aceasta perioada traficul metroului va fi inchis intre statiile Jerbanetorget si Brynseng dupa orele 21.00 pana in dimineata zilei urmatoare.

Traficul va functiona normal vinerea si sambata si vor fi pregatite alternative de transport in comun in zilele in care traficul metroului este oprit.

Submarin atomic american va andoca in Tromsø marti

Marti dimineata va andoca la cheiul din Grøtsund, langa Tromsø, un submarin cu propulsie nucleara, un asa-numit „submarin nuclear”, anunta Fortele Armate Norvegiene intr-un comunicat de presa.

Este pentru a doua oara cand un submarin cu propulsie nucleara va ajunge in portul industrial Grøtsund din Tromsø.

Fortele de Securitate a Patriei, Fortele Armate, Marina si Fortele Aeriene s-au pregatit timp de mai multe zile pentru vizita submarinului atomic american. In plus, mai multe institutii publice sunt implicate in activitate, printre altele Guvernatorul din Troms si Finnmark, politia din Troms, Municipalitatea Tromsø si Directia pentru protectia impotriva radiatiilor si a securitatii nucleare (DSA). Toate aceste activitati sunt incluse in Totalforsvaret – Apararea Totala.

China inchide un nou oras cu o populatie de psete 5 milioane de locuitori

China inchide orasul Anyang, al treilea oras cu o populatie de ordinul milioanelor, iar locuitorii trebuie sa stea acasa ca urmare a faptului ca au fost descoperite noi cazuri de infectare cu corona.

Anyang este situat in provincia Henan si are o populatie de 5,5 milioane de locuitori. Anterior, autoritatile au inchis orasul Xi’an cu o populatie de aproape 13 milioane de locuitori si Youzhou, cu o populatie de 1,1 milioane.

Motivul pentru inchiderea orasului Anyang este ca au fost depistate doua cazuri de infectare cu omicron, probabil legate de alte doua cazuri de infectie depistate in orasul Tianjin sambata.

Locuitorii orasului Anyang trebuie sa ramana acasa si doar cei care au o necesitate probata pot merge cu masina si doar magazinele care vand lucruri necesare vietii pot ramane deschise.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu