Mai multe pasuri montane inchise datorita furtunii „Gyda”
Centrala de trafic rutier Vest anunta ca mai multe pasuri montane sunt inchise si se merge in coloana in anumite zone datorita furtunii.
- E134 Haukelifjell – se merge in coloana
- Rv 13 Vikafjellet – inchis datorita furtunii. O noua evaluare a situatiei vineri ora 09.00
- Fv 53 Tyin – Årdal – inchis datorita furtunii
- Fv 50 Aurland – Hol – inchis datorita furtunii
In acelasi timp, Centrala de trafic rutier Midt anunta ca legatura de feribot Borgan – Ramstadlandet este inchisa datorita situatiei meteo.
FHI recomanda femeilor sub 30 de ani sa aleaga vaccinul Pfizer
Intr-o scrisoare de informare in legatura cu programul de vaccinare in municipalitatile norvegiene, FHI recomanda femeilor sub 30 de ani sa aleaga vaccinul corona produs de Pfizer.
In urma raportarilor anterioare a reactiilor adverse de miocardita si pericardita, FHI recomandase in octombrie 2021 acelasi lucru si barbatilor.
Motivul pentru noua recomandare pentru femei sunt datele noi care arata ca riscul pentru miocardita creste intr-o masura mai mica la femeile sub 30 de ani in urma vaccinari cu vaccinul Moderna.
„Riscul initial pentru miocardita este, insa, mai redus la femei decat la barbati, deci numarul femeilor tinere care ar putea avea aceasta reactie adversa in urma vaccinului Spikevax (Moderna) este mic, chiar daca riscul creste”, consemneaza FHI in scrisoarea de informare.
O jumatate de milion de danezi isi pot pierde certificatul corona
Autoritatile sanitare daneze modifica durata valabilitatii certificatului corona in urma celei de-a doua doze. O jumatate de milion de danezi risca, astfel, sa isi piarda certificatul corona.
In cazul cin care Comitetul pentru Epidemii danez va alege sa urmeze recomandarea guvernului, incepand de saptamana viitoare vor putea trece maxim cinci luni de la a doua doza pentru ca certificatul corona sa ramana valabil.
Aceasta decizie poate afecta peste 500.000 de locuitori, care au primit a doua doza in urma cu cel putin cinci luni in urma si care inca nu au primit doza a treia sau nu si-au facut programare pentru vaccinare.
Autoritatile sanitare nu au luat o pozitie in vederea duratei valabilitatii certificatului corona in urma celei de a treia doze. Nu exista inca suficienta informatie i legatura cu durata de timp in care cea de-a treia doza ofera protectie, subliniaza Syndhetsstyrelsen (Directia Daneza de Sanatate).
Nou record al infectarilor in Germania
Pentru prima data in timpul pandemiei, autoritatile de sanatate din Germanai au inregistrat peste 80.000 de cazuri de infectie cu virusul corona intr-o singura zi.
Ieri au fost inregistrate 80.430 de cazuri de infectie cu covid-19, informeaza institutul de stat Robert Koch (RKI). Asta inseamna ca aproximativ 21.500 de infectari mai mult decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma.
Incidenta cumulata este in prezent la 407,5 infectari la 100.000 de locuitori, in timp ce in urma cu o saptama era la 258,6 infectari la 100.000 de locuitori.
Suedia compenseaza pentru preturile mari ale energiei electrice
Preturile energiei electrice au crescut puternic si in Suedia in ultima vreme.
Ministrul de finante, Mikael Damberg, si ministrul energiei, Khashayar Farmanbarr, au anuntat miercuri in cursul unei conferinte de presa ca statul va veni cu o subventie.
Aftonbladet relateaza a guvernul aloca sase miliarde de coroane pentru cei mai puternic afectati de preturile ridicate ale energiei electrice.
Cei care au un consum de peste 2000 KWh pe luna, for primi 6000 de coroane sub forma de subventie.
Cheltuielile din constructii au crescut cu 13,2 la suta
Cheltuielile de constructie pentru imobile au crescut cu 13,2 la suta din decembrie 2020 pana in decembrie 2021. Preturile materialelor de constructie au crescut cu 26,3 la suta in aceeasi perioada.
Cheltuielile pentru constructia de imobile si blocuri de locuinte au crescut cu 16,9 respectiv 7,6 la suta in aceeasi perioada, arata datele furnizate de Biroul Central de Statistica (SSB).
Pretul materialelor de constructie pentru imobile si blocuri de locuiente au crescut cu 33.6 % respectiv 15 %.
Asta se datoreaza faptului ca pretul lemnului de constructie a crescut puternic pe parcursul anului 2021 inregistrand un record in septembrie.
Cererea crescuta din timpul pandemiei in acelasi timp in care carabusii de scoarta au afectat productia de lemn in Canada si Europa, sunt factorii care au contribuit la cresterea preturilor.
Reglementarile locale de carantina in Ålesund, Sula si Giske vor fi abrogate
Copiii si tinerii, precum si elevii de liceu din Ålesund, Sula si Giske in judetul Møre si Romsdal, nu vor mai sta in carantina in cazul in care devin contacti apropiati.
Incepand de la ora 12.00, in data de 12 ianuarie, intra in vigoare reglementarile nationale de carantina si pentru copii si tineri si elevi de licei din municipalitatile Ålesund, Sula si Giske in Møre si Romsdal.
Motivul pentru implementarea masurilor locale a fost o presiune de diseminare mare inregistrata in regiune.
– Presiunea de diseminare din regiunea Ålesund este acum mai mica decat in restul tarii. De aceea nu mai exista un motiv intemeiat sa avem reglementari mai severe la nivel local, spune medicul sef municipal Alexander Wiig in dialog cu Sunnmørsposten.
Reglementarile locale au intrat in vigoare inainte de Craciun, in 15. decembrie, si urmau sa ramana valabile pana in 29. decembrie, dar au fost prelungite pana in 12. ianuarie.
Ahus extinde capacitatea pentru pacientii bolnavi de cancer
Incepand cu Anul Nou, Spitalul Universitar din Akershus (Ahus) creste capacitatea cu 27 de paturi in urma unor reamenajari si modificari interne, pentru pacientii bolnavi de cancer.
– Nevoia de tratament in spital in zona noastra de activitate este in crestere ca urmare a cresterii numarului populatiei si a cresterii varstei populatiei, spune managerul Øystein Mæland intr-un comunicat de presa.
Birouri au fost inlaturate pentru a face loc pentru tratamentul pacientilor. Printre altele a fost deschisa o noua sectie de paturi pentru pacienti bolnavi de cancer. Impreuna cu cele 27 de paturi noi, spitalul si-a majorat capacitatea cu 67 de paturi, de la inceputul pandemiei pana in prezent.
AKER BP introduce cerinte de protectie impotriva corona pentru muncitorii offshore
Incepand din 1. februarie 2022, compania petroliera Aker BP introduce cerinta ca muncitorii offshore sa fie vaccinati sau trecuti prin boala covid-19.
– Practic, inseamna ca ori te-ai vaccinat ori ai testat pozitiv cu corona in ultimele 12 luni, spune ofiterul de presa Ole-Johan Faret de la Aker BP in dialog cu Aftenbladet/E24.
Cerinta este valabila pentru toti cei care calatoresc spre instalatiile Aker BP din Marea Nordului sau sonde de foraj afiliate companiei sau care lucreaza ca subcontractori.
– Motivul pentru aceasta cerinta este ca numarul infectarilor este in crestere. Am avut mai multe cazuri de infectare pe instalatiile din Marea Nordului, ceea ce a fost gestionat bine, dar vedem ca forme mai grave de boala pot produce un risc ridicat, spune Faret.
El informeaza ca pe instalatiile marine exista asistent medical, ca instalatiile au un regim de testare solid si rutine bune pentru izolare, dar ca nu exista suficienta capacitate si echipament medical pentru tratament in cazul in care mai multe persoane dezvolta forme grave de boala.
Aceasta cerinta va fi valabila, deocamdata, pana la sfarsitul anului, dar va fi evaluata continuu.
FHI evalueaza un vaccin bazat pe proteine
FHI evalueaza utilizarea in Norvegia a unui vaccin bazat pe protenie, Nuvaxovid.
– Vaccinul poate fi de actualitate pentru vaccinarea de baza la adulti care nu au fost vaccinati inca, sau ca doza de improspatare pentru cei care deja sunt vaccinati cu unul din celelalte vaccinuri pe care le-am utilizat in Norvegia, spune medicul sef Sara Viksmoen Watle de la departamentul pentru controlul infectiilor si vaccinuri al FHI, in dialog cu Nettavisen.
Nuvaxovid, produs de Novavax, nu este inca accesibil in Norvegia, dar, inainte de Craciun, a fost aprobad de EMA (Agentia Europeana a Medicamentelor). Efectul de protectie impotriva formelor grave de boala si deces este de 90 la suta, conform Agentiei Norvegiene pentru Controlul Medicamentelor.
In comparatie cu celelalte vaccinuri, acest vaccin este bazat pe proteine.
Cercetatorii spera ca astfel de vaccinuri sa poata oferi o protectie prin anticorpi mai durabila si, astfel, mai multi sa se vaccineza cu acest vaccin.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator