Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Miercuri, 16.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Bielorusia: Fortele ruse vor pleca dupa finalizarea manevrelor militare

Tensiunea dintre Rusia si Ucraina a ajuns la un punct culminant in ultimele zile, in urma faptului ca Rusia a crescut efectivele de soldati la granita ruso-ucrainiana.

Din 10. februarie, Rusia a amplasat avioane de razboi, tancuri si efective de infanterie in Bielorusia in legatura cu manevre militare comune.

NATO a avertizat in legatura cu faptul ca manevrele militare pot constitui un pericol avand in vedere situatia tensionata din zona.

Acum, ministrul de externe al Bielorusiei informeaza ca toate fortele ruse vor parasi tara imediat dupa incheierea manevrelor militare, conform Ria Novosti.

Manevrele militare se vor incheia, conform planului, duminica, adica in 20. februarie.

Presedintele comisiei UE cu un mesaj clar pentru Rusia

– Mesajul nostru pentru Rusia este foarte clar: Nu alegeti razboiul, a scris presedintele comisiei UE, Ursula von der Leyen pe Twitter.

Ea subliniaza ca UE sta alaturi de Ucraine si repeta amenintarile cu puternice sanctiuni impotriva Rusiei, in cazul in care aceasta va invada Ucraina.

– Autoritatile ruse creaza aceasta criza in mod deliberat, scrie ea.

Von der Leyen subliniaza in acelasi timp modelele de alimentare cu gaz pentru UE arata ca situatia este buna.

– Suntem pregatiti in cazul in care Rusia va folosi energia drept arma. Mai multe tari sunt pregatite sa exporte gaze inspre UE, a adaugat ea.

Stoltenberg: Nici un semn de retragere a fortelor ruse

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune miercuri ca NATO nu a primit niciun rapsuns la invitatia adresata Rusiei pentru convorbiri, trimisa Moscovei in ianuare.

– Am auzit ca sunt pregatiti sa continue negocierile. Dar pana acum nu am vazut nici um semn al deescalarii la nivel terestru, a spus Stoltenberg cand a ajuns la sedinta ministrilor apararii din cadrul NATO in Bruxel.

– Se oare ca Rusia isi continua cresterea efectivelor militare, a adaugat el.

El a mai adaugat ca NATO va continua sa informeze Rusia ca NATO este dispusa sa se aseze la masa negocierilor pentru a discuta despre situatie.

– Dar, in acelasi timp, suntem pregatiti pentru situatia cea mai rea, a adaugat el.

Seful NATO spune ca Rusia a relocat anterior unele efective armate, cand a afirmat ca isi retrage trupele.

– Am vazut, de asemenea, ca au pozitionat trupe si armament greu. Apoi au mutatu soldatii si au lasat echipamentul greu acolo pentru ca apoi, rapid, sa poata trimite personalul militar pe pozitii, a spus Stoltenberg.

Grecia se innarmeaza

Grecia foloseste sume insemnate pentru inarmare in urma faptului ca Turcia a pus sub semnul intrebari faptul ca grecii intr-adevar pot sustine suveranitatea asupra insulelor din Marea Egee.

Anul trecut, Grecia a comandat 18 avioane Rafale franceze, din care sase au fost deja livrate. Acum, conducerea de dreapta a tarii doreste sa mai achizitioneze inca trei iar marti seara, parlamentul grec a aprobat planul.

Decizia inseamna ca guvernul a primit aprobarea si pentru achizitionarea a trei nave germane de torpile si a trei fregate franceze Beiharra.

Aceste masuri vin in urma faptului ca anul trecut, Turcia a pus intrebari in legatura cu dreptul Greciei de a sustine suverantitatea insulelor grecesti din Marea Egee.

Atat Grecia cat si Turcia sunt tari membre in NATO dar, in acelasi timp, sunt dusmani vechi, atat ca urmare a situatiei din Cipru, care a fost divizat inca din 1974 cand a fost invadat de Turcia, si a incercarilor Turciei de a-si asigura drepturi teritoriale mai mari in Marea Egee.

Ucraina: Atacul cibernetic inca in desfasurare

Autoritatile din Ucraina au informat marti seara ca mai multe ministere si banci din tara au fost expuse unui amplu atac cibernetic si, in acelasi timp, au dat de inteles ca Rusia ar fi in spatele lui.

A doua zi, ministrul apararrii din Ucraina, Oleksyi Reznikov, informeaza ca atacul cibernetic este de o amploare nemaivazuta pana acum si ca inca este in desfasurare, relateaza Reuters.

La mijlocul lunii ianuaire au fost atacate aproximativ 70 de institutii de stat, intr-un amplu atac cibernetic. Nu a fost descoperit cine se afla in spatele acelui atac, dar autoritatile din Ucraina acuza Rusia.

Situatia dintre cele doua tari a fost de mai multa vreme tensionata datorita amplasarii de forte armate si efectuarea de manevre militare in apropierea granitei cu Ucraina.

O femeie vindecata de HIV

O femeie a fost tratata cu succes pentru HIV prin utilizare unei noi metode de tratament, ea fiind a treia persoana vindecata pana acum, relateaza The New York Times.

Pulicatia scrie ca metoda de tratament, care implica transplantul de sande din cordonul ombilical, ofera posibilitatea tratarii cu succes si a altor persoane cu etnicitate diferita, fata de cum a fost posibil pana acum.

Sange din cordonul ombilical este mai accesibil decat celulele-stem de la adulti, celule care au fost folosite pentru transplantul de maduva osoasa care au tratat cu succes primii doi pacienti cu HIV, si nu este necesar sa corespunda intr-o masura atat de mare cu destinatarul.

Femeia vindecata, care suferea si de leucemie, a primit sange din cordonul ombilical, ca o parte din tratamentul pentru cancer. Acel sange venea de la un donor care avea doar partial gene compatibile. Practica obisnuita este de a gasi un donor cu un ten al pielii si o apartenenta etnica asemenatoare cu cea a pacientului.

Femeia este de rasa mixta, adica copilul a doi parinti cu ten diferit, si a primit sange de la o rudenie apropiata, fapt care a contribuit la intarirea sistemului imunitar in timpul transplantului.

Sexul femei si apartenenta etnica indica un pas mare in directia unui tratament impotriva HIV, sustin cercetatorii.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu