Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Miercuri, 19.01.2022

Scris de Daniel Solheim
Cel putin cinci morti in urma unui incendiu la un centru de varstnici in Spania

Cel putin cinci persoane au murit si altele au fost ranite intr-un incendiu la un centru de varstnici in Moncada, in apropiere de Valencia, pe coasta de est a Spaniei, relateaza Levante.

25 de persoane au fost salvate din incendiu si toti cei 70 de rezidenti din centrul muncipal pentru varstnici au fost evacuati. Echipajele de pompieri au reusit in cele din urma sa puna stapanire pe incendiu si a inceput aerisirea localurilor.

Incendiul a izbucni imediat dupa miezul noptii si sase autospeciale s-au deplasat la fata locului, relateaza autoritatile locale de pompieri pe Twitter. Acestea consemneaza mai departe faptul ca cinci persoane au deceedat si 11 au fost duse la spital cu intoxicatii cu fum.

Presa locala relateaza ca, un urma anchetei preliminare, se pare ca incendiul s-a produs datorita unui scurt-circuit intr-un recipient de oxigen.

Publicatia online Las Provincias descrie relatarile martorilor despre cum angajatii centrului, politia locala si pompierii au salvat mai multi dintre rezidenti pe scarile cladirii. O femeie varstnica a suferit arsuri grave dar a fost evacuata cu ajutorul unui carucior cu rotile.

SV vrea sa majoreze impozitul pe proprietate si pe dividende

La negocierea reviziei bugetare din primavara, SV va cere o crestere suplimentara a impozitului pe proprietate si pe dividende.

Fata de publicatia Dagens Næringsliv, Kari Elisabeth Kaski, purtatorul de cuvant al SV in materie de politica finantelro, anunta ca partidul va prioritiza impozitarea bogatilor.

– Factura penru politica de criza trebuie achitata. Acum exista cheltuieli mari pe care noi, in comun, trebuie sa le platim, de la teste rapide la locuri de munca sigure. Ar fi gresit ca dupa doi ani de pandemie, totul sa fie rezolvat doar cu ajutorul banilor din petrol, spune Kaski.

Sigbjørn Gjelsvik, purtatorul de cuvant al Sp, refuza aceasta masura inca de pe-acum.

– Guvernul Ap-Sp este garantul unei politici previzibile in materie de impozite si taxe fata de populatie si viata de afaceri. Nu este de actualitate majorarea impozitului pe proprietate sau pe dividende la mijlocul anului sau inasprirea retroactiva a conditiilor de impozitare, spune el.

Purtatorul de cuvant al AP, Eigil Knutsen, nu doreste sa comenteze initiativa din partea SV dar spune, in dialog cu Dagens Næringsliv, ca „tocmai am adoptat schema de impozitare penrtu 2022”.

Municipalitatea Oslo face standard de mancare vegetariana la evenimentele publice

Incepand de acum, cei care doresc altfel de mancare decat cea vegetariana la evenimentele organizate de municipalitatea Oslo, vor trebui sa anunte acest lucru in prealabil.

Asta se va intmpla datorita faptului ca mancarea vegetariana va deveni standard la evenimente, relateaza Vårt Oslo.

„Mancarea vegetariana va fi alegerea standard la evenimentele municipale. Faptul ca mancarea vegetariana va fi alegerea standard inseamna ca se va servi mancare vegetariana” se mentioneaza intr-o directiva trimisa de consililul municipal celor 55 de intreprinderi municipale din Oslo la data de 3 ianuarie anul acesta.

„Cu exceptia faptului cand oaspetii solicita altceva” se mai specifica in directiva.

In 2019, municipalitatea Oslo a facut mancarea vegetariana sa fie standardul la petrecerea sa de Craciun, conform Nettavisen, iar cei care au forit mancare cu carne au tebuit sa anunte dinainte.

Un cablu de comunicatii spre Tonga nu va functiona pentru inca „cel putin” patru saptamani
Imagini din satelitul Planet Labs PBC arata localitatea Niutoua din Tonga, inainte si dupa eruptia vulcanului

Cablul submarin care leaga insula Tonga, afectata de eruptia unui vulcan, cu restul lumii, nu va functiona pentru inca cel putin patru saptamani, conform guvernului neo-zeelandez.

– Compania americana de cabluri submarine SubCom spune ca va dura cel putin patru saptamani pana legatura prin cablu cu Tonga va reparata, se specifica intr-o actualizare din partea ministerului de externe din Noua Zeelanda in legatura cu catastrofa.

Statul insular Tonga a fost izolat de restul lumii in urma faptului ca cablul de comunicatii, care face legatura intre Tonga si Fiji, a fost distrus. Telefoanele satelit sunt singurul mijloc de comunicatie prin care locuitorii tarii pot comunica cu lumea din exterior.

Au durat trei zile pana cand autoritatile au venit cu un comunicat de presa in care se specifica faptul ca tara a fost afectata de o catastrofa fara echivalent. Vulcanul Hunga Tonga – Hunga Ha’apai, care se situeaza pe o insula nelocuita la aproximativ 65 de kilometri la nord de capitala Nuku’alofa, a avut o eruptie puternica sambata si duminica.

In weekend a fost relatat faptul ca eruptia a provocat un tsunami de 1,2 metri pe Tonga, dar autoritatile au spus marti ca unele din valuri au atins inaltimea de 15 metri.

Insula pe care este situat vulcanul a fost distrusa in intregime in urma eruptiei. Acolo unde inainte era o insula relativ mare au mai ramsa doar doua stanci.

Patru persoane au fost confirmate decedate iar distrugerile pe mai multe insule din apropiere sunt masive.

Fotografii facute din spatiul aerian in Tonga arata ca natura care inainte era verde, si cladirile, sunt acum acoperite in intregime de cenusa vulcanica. Cenusa impiedica aterizarea avioanelor cu ajutoare umanitare, dar mai multe nave sunt pe drum. Acestea au insa, inca cateva zile pana la destinatie.

Peste 100.000 de noi cazuri de infectie corona in Germania
O femeie este testata pentru covid-19 intr-o statie de testare mobila in Frankfurt la 17. ianuarie.

In Germania au fost inregistrate ieri 112.323 de noi cazuri de persoane infectate cu virusul corona, informeaza Institutul de Sanatate Publica RKI.

Incidenta infectarilor la 100.00 de locuitori a crescut in ultima saptamana la 584.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, doreste sa introduca obligativitatea vaccinari, dar a intampinat opozitie din partea partenerului de coalitie FDP.

60 de milioane din cele 83 de milioane de locuitori ai Germaniei au schema completa de vaccinare.

Fundatii doneaza miliarde pentru masurile de pandemie

Bill & Melinda Gates Foundation si Wellcome doneaza 300 de milioane de dolari pentru munca depusa de Cepi – Coalitia pentru prevenirea epidemiilor si pandemiilor, impotriva pandemiei corona si a promovarii activitatii de pregatire impotriva epidemiilor.

Suma, din care ambele fundatii au donat cate o jumatate, echivaleaza cu 2,6 miliarde de coroane norvegiene.

In acelasi timp fundatiile solicita conducatorilor statelor din lume sa sustina munca depusa de Cepi.

– In timp ce lumea raspunde la provocarea unui virus care se dezvolta rapid, nevoia de a livra utilitati noi, care sa salveze vieti, a devenit si mai critica, spune Bill Gates intr-un comunicat de presa.

Contributia donata Coalitiei pentru prevenirea epidemiilor si pandemiilor – Cepi – vine in aceeasi saptamana in care se aniverseaza cinci ani de la infiitarea Cepi. Cepi are sediul in Oslo.

Scade rata utilizarii ilegale a telefonului mobil in timpul conducerii autovehiculelor

In 2021 au fost emise peste 13500 de amenzi contraventionale pentru utilizarea ilegala a telefonului mobil in masina, o scadere cu peste 3500 in comparatie cu anul precedent.

Conform MA- Rusfri trafikk, aceste date reies din noul raport al politiei rutiere.

– Ne este teama ca cifrele ascunse sunt mai mari. 13.624 de persoane au fost amendate pentru utilizarea telefonului la nivel de tara, ceea ce este prea mult, spune secretarul general la MA, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

La fel ca si in ceea ce priveste conducerea sub influenta substantelor interzise, soferii cu varste intre 25 si 34 de ani sunt cei mai rai cand este vorba de utilizarea ilegala a telefonului mobil, ei primind 3.738 dintre amenzi.

Incepand cu 1. ianuarie 2021, amenda pentru utilizarea telefonului mobil la volan a fost majorata de la 1700 la 5000 de coroane.

FHI va trimite 4 milioane de SMS-uri de informare in legatura cu aplicatia „Smittestopp”

Miercuri si joi vor fi trimise peste 4 milioane de SMS-uri in legatura cu aplicatia Smittestopp, anunta FHI.

– Este foarte important ca toti cei care detin aplicatia si sunt testati pozitiv, sa anunte acest lucru in aplicatia Smittestopp, scrie pe site-ul FHI.

Aplicatia a fost dezvoltata pentru a fi o unealta in timpul pandemiei si a fost descarcata de peste 1,1 milioane de ori. Numarul de persoane care s-au inregistrat ca pozitivi cu corona pe aplicatie a crescut masiv in ultimele saptamani, relateaza NTB.

– Ne asteptam la o crestere masiva a numarului de infectari in saptamanile care urmeaza si fiecare va trebui de-acum, intr-o masura mai mare, sa-si anunte contactii apropiati despre faptul ca a fost infectat, spune directorul FHI, Camilla Stoltenberg, conform site-ului FHI.

– Utilizand aplicatia Smittestopp pentru a anunta ca ai fost infectat, informezi si contacti apropiati pe care nu ii cunosti. Si tu, la randul tau, esti informat in cazul in care ai fost in apropierea unei persoane infectate.

Aplicatia descopera mai multi contacti apropiati cand este in mana, nu in buzunar, iar telefoanele Android descopera mai multi contacti apropiati decat telefoanele iPhone, conform FHI.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Aplicatia Smittestopp
Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
mesaj de informare in legatura cu expunerea la o posibila infectie
FHI: Copiii mici pot avea mai multe probleme cu efectele tardive in urma covid

Un nou studiu norvegian, publicat in revista medicala The British Medical Journal arata ca copiii cu varste intre 1 si 5 ani au avut mai multe vizite la urgente si la medicii de familie dacat copiii cu varste intre 6-15 si 16-19 ani, relateaza FHI pe site-ul propriu.

– Ca o regula generala, acesti copii au fost cu parintii la medic datorita problemelor aparute la caile respiratorii. Rezultatele arata ca tratamentul copiilor a fost in grija serviciilor sanitare primare. Acestia nu au avut nevoie de tratament in spital. In total, rezultatele indica forme blande de boala covid-19 la copii si tineri, spune Karin Magnusson, cea care a condus studiul si este cercetator in cadrul FHI.

Studiul a analizat categoriile de varsta mentionate si cat de des copiii depistati cu covid-19 au solicitat serviciile medicale in comparatie cu copiii care au fost testati negativ.

Studiul contine aproape 700.000 de copii norvegieni testati si ne-testati.

FHI evidentiaza cateva rezultate ale studiului:

  • A existat o crestere de scurta durata a numarului de vizite la medic (medic de familie sau la urgente) in toate categoriile de varsta
  • Cresterea solicitarii serviciilor medicale a fost cu intre 339 si 471 % in prima luna, dupa aceea durata cresterii a variat in functie de varsta.
  • Pentru copii cu varste intre 6-19 si 16-19 ani, vizitele la medic au revenit la normal deja dupa doua sau trei luni
  • Grupa de varsta care a folosit serviciile medicale pe cea mai lunga durata au fost copiii cei mai mici, cu varste intre 1 si 5 ani.

Dupa trei pana la sase luni cei mai mici copii care fusesera depistati pozitiv cu covid-19, au folosit serviciile medicale (medic de familie) ceva mai des decat copiii care au fost testati negati (o crestere de 13 %).

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu