Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Sambata -05.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Skien: Accident rutier, coliziune frontala

Politia districtului Oslo anunta ca echipajele de urgenta se deplaseaza la locul unui accident petrecut in Skien.

– Tocmai am ajuns la fata locului si efectuam operatiuni de prim ajutor si resuscitare. In total sunt implicate trei autovehicule. Unul din ele este in sant. Mai multe persoane sunt implicate in accident, spune seful de operatiuni, Jan Kristian Johnsrud.

Un elicopter medical Sea King a aterizat la fata locului, mai anunta politia pe Twitter la ora 12.43.

Capacitatea de testare pe aeroporturi trebuie sa poata fi marita rapid in caz de nevoie

Directia de Sanatate solicita municipalitatilor sa asigure personalul minim la statiile de testare de la aeroporturi si la Svinesund si Storskog.

Testarea la granita a fost eliminata, dar Directia de Sanatate nu doreste ca capacitatea de testare sa fie dezmembrata din aest motiv. Cele mai multe puncte de trecere pe cale terestra si marina pot sa incheie activitatea de tesater.

Dar la aeroporturi cu trafic international si la punctele de trecere de la Svinesund si Storskog, capacitatea va fi pastrata.

Municipalitatile sunt instiintate ca trebuie sa asigure ca statiile de testare pot fi reactivate in termen scurt, astfel incat in curs de 14 zile sa poata ajunge la nivelul de azi.

Capacitatea de alerta trebuie mentinuta de-a lungul iernii si primaverii, pana cand municipalitatile vor primi noi instructiuni, a mentionat Directia de Sanatate intr-o scrisoare adresata municipalitatilor.

Cetatean norvegian decedat in avalansa din Austria

Un cetatean norvegian si-a pierdut viata intr-o avalansa in Austria, confirma ministerul de externe fata de VG. Ministerul informeaza ca s-a luat legatura cu apartinatorii si ca s-a oferit sprijin consular.

NRK a relatat despre incidenta prima data.

– Este vorba de un accident pentrecut la statiunea de schi Albona in Kllösterle ieri, a spus ofiterul de presa al UD, Tuva Bogsnes in dialog cu VG. Deci nu este vorba de avalansa din Tirol (Austria) in care patru cetateni suedezi si un ghid si-au pierdut viata.

Politia locala din regiunea Altberg confirma fata de VG ca un norvegian a decedat.

Conform politiei, este vorba de o grupa de patru persoane, intre care si un ghid, care urmau sa urce o panta abrupta, in momentul in care s-a declansat avalansa, care l-a luat cu sine pe cetateanul norvegian.

Incidentul a avut loc vineri, la orele 16.00, ora locala.

Conform politiei, norvegianul a apucat sa declanseze balonul de avalansa din rucsacul sau inainte sa fie ingropat sub masele de zapada. La scurt timp mai tarziu acesta a fost gasit de catre ceilalti membri ai grupului.

Acestia au reusit sa-l dezgroape din zapada iar primii salvatori au ajuns ulterior la locul accidentului cu un elicopter.

Au fost initiate masuri de resuscitare, dar din pacate, fara succes.

Furtuna din ianuarie a pricinuit daune in valoare de o jumatate de miliard

Furtuna din ianuarie a costat companiile de asigurare, pana in acest moment, peste o jumatate de miliard de coroane in despagubiri, arata un estimat de la Norsk Naturskadepool.

Publicatia arataa ca pana acum, in acest an, au fost raportate dauna provocate de natura intr-un numar mai mare decat in tot anul 2021. Aproximativ 6500 de distrugeri de cladiri au fost raportate in ianuarie datorita furtunilor si vremii proatste.

– La Tryg (companie de asigurare) am depasit 1000 de cazuri iar rapoartele de deteriorare inca continua sa vina, spune Torbjørn Brandeggen de la Tryg Forsikring intr-un comunicat de presa.

El mai adauga:

– Putem spune cu siguranta ca ianuarie a fost o luna a extremelor in ce priveste furtunile. Cele patru mari furtuni si incidentele naturale care s-au dezlantuit asupra noastra au provocat un ocean de sesizari la serviciul nostru cu clientii, la care am majorat personalul, datorita nevoilor.

Peste 200 de decese corona au declansat despagubiri din partea NPE (Norsk Pasientskadeerstatning).

Norsk pasientskadeerstatning a primit mai multe sute de solicitari in vederea daunelor in urma infectarii cu virusul corona in institutii de tratament si ingrijire. In peste 200 de dosare, solicitarile au fost aprobate.

La finalul anului trecut, 221 de dosare au fost aprobate pentru plata despagubirilor. Toate acestea se refera la decese in urma infectarii cu virusul corona in timpul tratamentului medical in spitale sau centre de ingrijire pentru varstnici, informeaza NPE fata de publicatia Bergens Tidende.

Acest numar corespunde cu 15 la suta din decesele corona inregistrate pana acum pe parcursul pandemiei.

Multi dintre apartinatorii celor decedati s-au consolat cu faptul ca infectia nu a venit de la ei, spune directorul de departament, Anne Mette Gulaker de la NPE in dialog cu publicatia.

– Asta le-a dat posibilitatea de a merge mai departe in procesul de plangere si doliu in urma decesului, spune Gulaker, care subliniaza ca nici nu ar fi trebuit sa se intample ca infectia sa vina din partea unei institutii sanitare.

In total, cu 15 % mai multi au solicitat despagubiri pentru vatamarea pacientilor in anul trecut, comparat cu anul precedent. Cresterea se datoreaza cererilor de despagubire in urma infectarilor corona si a vaccinurilor, iar Norsk pasientskadeerstatning informeaza ca in total este vorba de 674 de dosare.

In total, 16,2 milioane de coroane au fost platite cu titlu de despagubiri in urma infectarii cu corona in institutii sanitare. Sumele individuale difera de la 20.000 la 100.000 de coroane.

In cazul in care infectia a venit de la apropiati sau in cazul in care infectarea cu corona nu a fost decisiva pentru deces, cererile sunt respinse.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu